Killjoys – seizoen 4

Informatie

RegieStefan Pleszczynski, Samir Rehem, Michael Marshall en Stephanie Morgenstern
Jaartal2018
Releasedatum17-04-2019
Speelduur424 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastHannah John-Kamen, Aaron Ashmore, Luke Macfarlane, Thom Allison, Frank Moore, Sean Baek en Tamsen McDonough

De Killjoys zijn verspreid tot de uithoeken van het J-stelsel en verder. Gevangen in een mysterieuze greenspace en op de vlucht voor de dodelijke en onvoorspelbare Lady, zetten Aneela en haar vader Khylen alles op alles om haar steeds een stap voor te blijven. Ondertussen moet zij ook Dutch in leven zien te houden. Johnny, D’avin en de zwangere Delle Seyah zitten op hun beurt vast ergens diep in het universum en storten neer op een gevaarlijke strafkolonie. Na de bevalling van Delle Seyah van Jaq, blijkt hij al snel geen normaal menselijk kind. Binnen enkele uren is de jongen namelijk uitgegroeid tot een tiener en blijkt hij bijzonder intelligent en gezegend met opvallende gaven. Dutch ziet haar kans schoon om hem te gebruiken als wapen, maar de vijand blijkt sterker te zijn dan verwacht.

Killjoys is een sciencefiction serie van Canadese oorsprong, die mede wordt geproduceerd door Syfy en is in Nederland te zien is op Fox. Dat de serie het zo lang volhoudt is wonderlijk, want het eerste seizoen was niet al te denderend. Het verhaal van de Killjoys Dutch, John en D’avin, een soort intergalactische premiejagers, begon als een sciencefiction avonturenserie waarin de drie op zoek gingen naar misdadigers. Het waren merendeels losstaande verhalen die je makkelijk los van elkaar kon kijken en pas in het tweede seizoen werd alles beter uitgewerkt. Toch kwam je steeds wat meer te weten over de personages en hun achtergrond, waarmee uiteindelijk een zekere rode draad werd uitgewerkt waar de makers in de volgende seizoenen zeker hun vruchten van wisten te plukken. Ondertussen is het fundament zo sterk, dat liefhebbers met smacht uitkijken naar nieuwe ontwikkelingen.

Deze gebeuren steevast aan de hand van een trio Killjoys dat centraal staat in de serie. Zij worden gespeeld door Hannah John-Kamen, Aaron Ashmore en Luke Macfarlane, waarvan John-Kamen zonder meer de meest ervarene is. Zo was zij eerder te zien in Game of Thrones, maar ook in films als Ready Player One en Ant-Man and the Wasp. Het is de interactie tussen de personages die deels voor het succes van Killjoys zorgt. Toch laten ook zeker de terugkerende bijrollen zich gelden en hebben zij allen zo hun inbreng in de succesformule. Zo is het dit keer Mayko Nguyen die veel aandacht opeist als de zwangere Delle Seyah Kendry. Niet alleen met haar zwangerschap zelf, maar ook door de wending die de uitkomst van haar bevalling met zich meeneemt. Het maakt dat Killjoys een serie is die steeds verder uit weet te groeien tot een succes.

Zo bleek in de voortzetting namelijk al snel dat het eerste seizoen meer was dan wat losse aanzetten. In seizoen twee, en zeker seizoen drie, bleek namelijk dat het zorgvuldig geplante zaadjes waren die op fraaie wijze tot bloei wisten te komen. Er werd dan ook duidelijk gekeken naar de toekomst en aangekomen bij seizoen vier komt de wereld van de Killjoys meer en meer tot leven. Het zorgt ervoor dat we ons dit seizoen midden in een hevige strijd bevinden om hun wereld te redden van de ondergang. Het maakt dit seizoen tot de vooralsnog beste van de serie, waarbij je als kijker eigenlijk steeds meer in spanning wordt gehouden betreft wat komen gaat. Of het nou de bevalling van Delle Seyah is, het lot van Johnny, die samen met D’avin gevangen zit op een stafkolonie of het lot van Dutch. Betreft het laatste zal het niemand verbazen dat zij na haar verwondingen uiteindelijk vol de strijd aan kan gaan. Ze is natuurlijk wel het gezicht van de serie.

Extra’s: Naast de tien afleveringen, die verspreid over twee discs zijn terug te vinden, is er helaas opnieuw geen bonusmateriaal te vinden op de Blu-ray release.

Killjoys – seizoen 4 is een sterk nieuw hoofdstuk in een goed doordacht sciencefiction avontuur. Door het seizoen af te trappen met een flashback episode, waarin we zien hoe Dutch en Johnny voor het eerst samenwerken, wordt op effectieve wijze de cliffhanger van het vorige seizoen verlengt. De makers toonden in de eerste twee seizoenen reeds hun tijd te nemen voor het planten van zaadjes, om dit later te kunnen oogsten. Voor wie het geduld heeft op kunnen brengen is die tijd nu deels daar. Omdat er nog genoeg te vertellen valt, zal het niemand verbazen dat een vijfde seizoen ondertussen in de steigers staat. Voor nu biedt dit vierde seizoen opnieuw meer van de zeer aangename mix van kleurrijke personages, hightech wapens, missies naar vijandige planeten, duistere geheimen en natuurlijk mysterieuze villains.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

10 april, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c80ef74dab8e_selected-products" products="9200000103619854,9200000103619874,9200000087438471,9200000087438483,9200000075332090,9200000058362549" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer