Klara en de Gekke Koeien

Informatie

RegieLise I. Osvoll
Jaartal2018
Releasedatum23-07-2019
Speelduur66 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastDaan van Rijssel, Donna Vrijhof, Wiebe-Pier Cnossen, Seb van den Berg, Desi van Doeveren, Enzo Coenen, Peggy Vrijens, Jorien Zeevaart, Nine Meijer, Rutger le Poole en Dennis van Schajik

Klara is een ondeugende koe die het niet ziet zitten om haar werkende leventje straks te slijten in de milkshake-bar van haar moeder. Ze wil het veel liever maken als zangeres, maar bij talentenjachten waar aan ze deelneemt lijkt succes enorm ver weg. Als ze op een dag er achterkomt dat haar vader, die ze al jaren niet meer heeft gezien, haar brieven toestuurde die door haar moeder verborgen werden, trekt ze de stoute schoenen aan om hem op zijn boerderij te bezoeken. Helemaal omdat ze nu heeft ontdekt dat haar vader een succesvol zanger is! Maar op de boerderij komt ze voor een paar onaangename verrassingen te staan. Zo lijkt het er op dat haar vader op het punt staat om zijn boerderij te verliezen als hij niet snel 100 taarten kan bakken! Met een hele rits aan nieuwe vriendjes doet Klara er alles aan om haar vader te helpen, maar wie steelt toch de hele tijd de appels en maakt daarmee de kans steeds groter dat ze de boerderij verliezen?

Het is maar goed dat titels van animatiefilms vaak een Nederlandse vertalingen meekrijgen. Klara en de Gekke Koeien, zoals deze animatiefilm uit Noorwegen bij ons heet, luistert in het thuisland namelijk naar de titel “KuToppen”. Precies, niet de meest handige titel voor een film die geschikt is voor de kleintjes. Al zal de ietwat onhandige titel hun kleine hoofdjes naar alle waarschijnlijkheid wel voorbij zijn gegaan, mocht de distributeur er toch aan vast hebben willen houden. Gelukkig is deze veranderd in het veel meer aansprekende Klara en de Gekke Koeien die daarmee ook nog eens beter de lading dekt waar deze film van animatiestudio Qvisten Animation precies over gaat.

Aan gekke koeien geen gebrek dus in deze animatiefilm die verrassend genoeg hier bij ons nog heel even op het witte doek heeft gedraaid in het begin van het jaar, maar net zo stilletjes de zalen heeft verlaten als dat hij er binnenkwam. Klara en de Gekke Koeien is ook niet het type animatiefilm waar je je kroost perse naar toe neemt op de vroege zondagochtend of druilerige woensdagmiddag. Een betere plek is thuis, lekker op de bank met een bakje chips en ranja met een rietje, dus het is een goed teken dat de film nu verkrijgbaar is op dvd. In een hip geel hoesje zelfs zodat hij zeker op zal vallen tussen de andere tekenfilms die thuis op het schap staan of in de kast liggen.

De film rondom het koetje Klara is zonder enige twijfel gemaakt voor een jonge doelgroep. Dat wil zeggen: de animatie is niet bijzonder te noemen (vergelijkbaar met animatieseries die op tv te vinden zijn), de levensessen puilen het verhaal uit (“geloof in jezelf!” “wees moedig!”) en er zitten personages in die zeker voor een lach op hun gezicht zullen zorgen. Het is daarom verrassend te noemen dat die film klaarblijkelijk geschikt is voor zes jaar en ouder. Waarom dat precies is wordt niet helemaal duidelijk, want echt spannend wil het nergens worden en de film mikt overduidelijk op een jongere doelgroep. Laat je dus niet teveel misleiden door de leeftijdskeuring die de film mee heeft gekregen, want daarmee zouden de jongste van het gezin zomaar eens een leuk avontuur onthouden kunnen worden.

Extra’s: Klara en de Gekke Koeien moet het, niet geheel verrassend, doen zonder extra’s op de dvd. Een samenvatting van alle liedjes om na de film nog eens mee te kunnen zingen was een goede aanvulling geweest, maar helaas moet de film het doen met een kale editie.

Klara en de Gekke Koeien is typisch een animatiefilm voor het hele gezin op een druilerige woensdagmiddag. De animatie is niet vergelijkbaar met de grote concurrenten, maar de film doet ook zeker geen poging om daar de strijd mee aan te gaan. Klara en de Gekke Koeien kent een simpel verhaal, leuke personages en genoeg vrolijke liedjes om de volledige 66 minuten vermaken. Dat de film alleen geschikt zou zijn voor een publiek dat ouder is dan zes jaar is een tikkeltje vreemd te noemen, want echt spannend wordt het nergens. In plaats daarvan krijg je een heleboel vrolijkheid voorgeschoteld waar zelfs de allerkleinste van kunnen genieten.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

30 augustus, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d656fdfef0d1_selected-products" products="9200000109317454,9200000112277965" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer