Klem – seizoen 2

Informatie

RegieFrank Ketelaar, Shariff Korver en Albert Jan van Rees
Jaartal2018
Releasedatum11-12-2018
Speelduur500 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastBarry Atsma, Jacob Derwig, Georgina Verbaan, Marie-Mae van Zuilen, Ellen Parren, Maarten Heijmans, Maarten Wansink, Samore Bergtop, Bodil de la Parra, Yenthe Bos en Zoë Cusell

De rechtschapen Hugo Warmond, directeur MKB van de Belastingdienst, en ex-topcrimineel Marius Milner willen niets liever dan alle ellende vergeten en proberen de situatie met Wally achter hun te laten. De problemen stapelen zich echter opnieuw op als Ron zich meldt, een crimineel die nog geld tegoed had van Wally en nu van mening is dat Marius hier garant voor moet staan. Een ander probleem dient zich aan als Kitty haar restaurant Hartelust failliet ziet gaan en zij met de hulp van een malafide accountant een constructie opzet om overal zelf financieel zo goed mogelijk vanaf te komen. Het duurt niet lang voor de FIOD lucht krijgt van de fraude en laat daar nou net Sophie werken, de nieuwe vriendin van Hugo.

Klem is een serie van Frank Ketelaar en Robert Kievit, de makers van succesvolle series als Overspel en Vuurzee. Het eerste seizoen werd goed ontvangen en bekeken en zodoende was het een kwestie van tijd voor seizoen twee op de beeldbuis te zien zou zijn. Frank Ketelaar, die tevens optreed als scenarioschrijver, beloofde al snel dat vrijwel alle personages die het eerste seizoen overleefden weer terug zouden keren. Net als bij zijn eerdere Overspel liet Ketelaar de kijker achter met niet zozeer een davenderende cliffhanger, maar meer met een situatie die gewoon schreeuwt om een vervolg. In dit geval was dat het lijk van Wally Schmidt, de crimineel die door Hugo werd neergeschoten nadat hij met Marius in gevecht was geraakt. Het eerste seizoen sloot dan ook af met een rond verhaal, maar wel met het lijk van Wally onder een trampoline in de tuin.

Het moge duidelijk zijn dat Ketelaar niet zo houdt van losse eindjes, maar wel van het leggen van een stevige basis voor een (mogelijk) vervolg. Bij aanvang van het tweede seizoen is er dan ook veel veranderd in het leven van de personages. Er kleeft bloed aan de handen van de brave Hugo en hij is meer verstrengeld met Marius dan hij ooit voor mogelijk had gehouden. Het is de chemie tussen Barry Atsma en een excellerende Jacob Derwig die deze tegenpolen maar partners in crime tegen wil en dank geloofwaardig maakt. Daarnaast is er Kitty, een sterke serieuze rol van Georgina Verbaan, die dit keer meer om handen krijgt dan alleen de partner zijn van Marius. Nieuwe gezichten zijn er ook. Zo mag Ramses acteur Maarten Heijmans in de huid kruipen van het flink oudere vriendje van Laura, is Ellen Parren de nieuwe vlam in het leven van Hugo en de ervaren rot Gijs Scholten van Aschat als de zuigende crimineel Ron.

Natuurlijk kan je je vraagtekens zetten bij de geloofwaardigheid van alles, maar de vondst dat de basis van alles ligt in de vriendschap tussen twee meisjes op een basisschool is maakt juist die basis zeer realistisch. Het is tenslotte allemaal leuk en aardig dat vriendjes en vriendinnetjes blijven spelen, maar je weet maar nooit wie je huis binnenstapt als de verantwoordelijke ouder zijn of haar kind komt ophalen. Daarnaast zorgt Ketelaar er verstandig genoeg voor dat Marius en Hugo geen vrienden van elkaar zijn en dat ook niet worden. Sterker nog, Hugo kan zijn bloed wel drinken, maar vanwege de dochters van de twee blijven ze elkaar gedogen. Daarnaast heeft Hugo een zwak voor Kitty. Het maakt dat je al snel een situatie kweekt waarin niemand eigenlijk op een makkelijke manier van elkaar af lijkt te komen. Het maakt Klem tot een smeulend vuurtje dat even makkelijk gaat liggen als dat het oplaait.

Extra’s: Naast de tien afleveringen is er helaas geen bonusmateriaal toegevoegd aan de dvd release.

Klem – seizoen 2 is een goed uitgewerkt vervolg dat flink rust op een vlot geschreven script en uitmuntende hoofdrolspelers. Hierbij schitteren niet alleen Atsma, Derwig en Verbaan, maar krijgen ook de nieuwe acteurs alle ruimte om hun karakters te ontwikkelen, tot zelfs de kindrollen aan toe. Het is iets dat we maar weinig zien in producties van eigen bodem. Nog voor seizoen 2 amper en wel begonnen was werd al een derde seizoen aangekondigd en daarmee lijkt deze serie in de voetsporen te treden van het magistrale Overspel, eveneens bedacht en geschreven door Ketelaar. Het is nog maar de vraag hoever Hugo bereidt is om zijn grenzen te verleggen, maar met een moord op zijn geweten wordt het steeds lastiger om zijn brave imago hoog te houden. Dat wordt nog maar eens onderstreept door een daverende cliffhanger. Het zorgt ervoor dat er ook na dit sterke tweede seizoen genoeg aanknopingspunten zijn voor een sterk derde seizoen, waarbij de makers hopelijk weer een beroep mogen doen op de voltallige cast.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

21 december, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c129b2e9685e_selected-products" products="9200000098010534,9200000073830553" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer