Knives Out

Informatie

RegieRian Johnson
Jaartal2019
Releasedatum28-03-2020
Speelduur130 minuten
DistributeurBelga Films
CastDaniel Craig, Chris Evans, Ana de Armas, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Don Johnson, Toni Collette, Jaeden Martell, Lakeith Stanfield, Katherine Langford en Christopher Plummer

De rijke misdaadschrijver Harlan Thrombey nodigt zijn volledige familie uit in zijn afgelegen landhuis voor de viering van zijn 85ste verjaardag. De volgende ochtend vind zijn huishoudster hem dood in zijn studeerkamer. De politie is direct overtuigd van zelfmoord, maar een anonieme partij schakelt privé detective Benoit Blanc in om de zaak verder te onderzoeken. Bij het ondervragen van de familieleden blijkt al snel dat ieder wel iets te verbergen heeft. Het maakt dat ieder zo een motief blijkt te hebben voor moord. Blanc blijft alle familieleden als mogelijke verdachte zien en zet alles op alles om de waarheid boven tafel te krijgen om zo de ware dader te kunnen aanwijzen.

Wie het Cluedo een warm hart toedraagt, zal zeker genieten van Knives Out. Rian Johnson liet zich namelijk overduidelijk inspireren door het wereldberoemde bordspel voor zijn nieuwste film. Johnson brak ooit door met cultfilm Brick, waarna hij doorpakte met sterke films als Looper en Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi. Voor zijn nieuwe film kan hij rekenen op een heuse sterrencast, met namen Daniel Craig, Chris Evans, Don Johnson, Michael Shannon en Jamie Lee Curtis. Knives Out is een whodunnit pur sang en de film ademt dan ook de sfeer van mysteries die we kennen van bijvoorbeeld Agatha Christie. Zo begint de film met een beknopte versie van de dood van de steenrijke misdaadschrijver Harlan Thrombey en het ondervragen van de familie door de politie. Al snel wordt duidelijk dat de verhalen van de gezinsleden van geen kant kloppen en eigenlijk maar een ding vaststaat; van zelfmoord is geen spraken.

Tijdens deze eerste gesprekken profileert privédetective Benoit Blanc zich op de achtergrond. Toch is hij wel prominent aanwezig, door het drukken op een piano toets, waardoor het wachten is op het moment dat hij zich in het verhaal gaat mengen. Dit gaat gepaard met een spervuur aan dialoog, tot plots privézuster Marta Cabrera in beeld komt. De familieleden kibbelen ondertussen vrolijk door en elk gezinslid wordt met de seconde meer verdacht. Maar waar je zou verwachten dat het in Knives Out vooral gaat om de dader, is het toch vooral de weg naar dat antwoord toe die de film zo interessant maakt. Soms draaft Johnson hierbij wat ver door, maar de film is verder meer dan vermakelijk genoeg om ook als je de puzzelstukjes wat snel op de goede plek hebt liggen je je niet aan het verdere verloop te hoeven storen.

Verder valt Knives Out uiteraard op door de cast. Het zal niemand verbazen dat het acteerniveau behoorlijk hoog ligt, waarbij sommige acteurs hun personage lekker dik aanzetten. Overacting ligt op de loer, maar het past prima bij de film die Knives Out wil zijn. Vooral Daniel Craig doet een flinke duit in het zakje. Zijn bijna overdreven Texaans accent en typische lichaamstaal komt de sfeer van de film echt ten goede. Toch is het vooral ook knap dat hij weet te omzeilen dat we ook hier James Bond voorbij zien komen. Toch is Knives Out alles behalve een one-man show van Craig. Zo zet ook Jamie Lee Curtis een goede rol neer als gefrustreerde dochter en doen ook Michael Shannon en Don Johnson een duit in het zakje. Naast een heerlijke vormgeving valt verder ook de fijne soundtrack en het puike cinematografie van Johnson’ vast cinematograaf Steve Yedlin op, die Johnsons’ visie met veel flair naar het beeld weet te vertalen.

Extra’s: Naast de film zelf, is er het nodige aan bonusmateriaal toegevoegd aan de Blu-ray release.
· Audiocommentaar: ingesproken door schrijver/ regisseur Rian Johnson, cameraman Steve Yedlin en acteur Noah Segan.
· Deleted scenes (04:57) Enkele verwijderde scenes, met optioneel commentaar van Rian Johnson.
· Making a Murder (1:54:07) Een verzameling van features die een flinke uitgebreide blik achter de schermen geven, waarbij diverse aspecten van de productie voorbij komen. Aanrader!
· Rian Johnson: Planning the Perfect Murder (06:17) Rian Johnson bespreekt hoe zijn script tot stand is gekomen.
· Ode to the Murder Mystery (01:43) Een geinig neptrailer, met Johnson als host.
· Director and Cast Q&A (42:09) Een lekker losse Q&A opgenomen bij een screening in Westwood, Californië.
· Meet the Trombeys Viral Ads (02:04) Een drietal fraaie promotie videos; Thrombey Real Estate, Blood Like Wine Publishing en Flam.
· Trailers (05:55) Een drietail promotionele trailers voor de film.

Knives Out is een heerlijk moordmysterie oude stijl. Hier en daar worden sommige scènes wat lang gerekt, maar het is een klein smetje op een verder uitstekende film. Niet alleen kan je je vingers aflikken bij de uitgebreide sterrencast, ook technisch zit de film goed in elkaar. Of de uitkomst van een dergelijke whodunnit je echt zal verrassen is altijd maar de vraag, maar op de weg naar de uitkomst valt er gelukkig sowieso genoeg te beleven. Daarnaast is het vooral de ontknoping die de film kracht bij weet te zetten met een verrassend sterk motief. Het zorgt ervoor dat Knives Out een opvallend ouderwets aandoend mysterie is, maar dan moderne stijl, waarbij Johnson niet niet schuwt om zijn indrukwekkende cast alle vrijheid te geven om onder zijn verder strakke regie helemaal los te gaan. Knives Out was niet voor niets een van de toppers van het afgelopen filmjaar.

Met dank aan Belga Films voor het recensie-exemplaar.

11 april, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e8821e99a8e4_selected-products" products="9200000126148627,9200000126148629,9200000079839278,9200000117094073" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer