Krypton – seizoen 1

Informatie

RegieCiaran Donnelly, Colm McCarthy, Steve Shill, Keith Boak, Julius Ramsay, Kate Dennis, Metin Hüseyin, Marc Roskin en Lukas Ettlin
Jaartal2018
Releasedatum13-11-2019
Speelduur410 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastCameron Cuffe, Georgina Campbell, Shaun Sipos, Elliot Cowan, Ann Ogborno, Aaron Pierre, Rasmus Hardiker, Wallis Day, Blake Ritson en Ian McElhinney

Twee generaties voor de tijd van Kal-El heeft de stad Kandor in Krypton te lijden onder een corrupt regime. Als Val-El wordt geëxecuteerd voor verraad, worden alle privileges van House of El afgenomen en worden zij verbannen naar de sloppenwijken van de lagere klasse. Veertien jaar later regelt hoofdmagistraat Daron-Vex, de man verantwoordelijk voor de veroordeling van Val-El, een huwelijk tussen Seg-El en zijn jongste dochter Nyssa. Het zorgt ervoor dat Seg zich weer mag begeven in de hogere klassen. Met Kryptons leiderschap in chaos komt Seg-El de tijdreiziger Adam Strange van de Aarde tegen. Strange waarschuwt hem dat hij een strijd voert tegen de tijd om zijn geliefde wereld van chaos te redden. Strijdend om de eer van zijn familie te herstellen en diegenen van wie hij houdt te beschermen, moet Seg kiezen tussen het redden van zijn thuisplaneet, of die vernietigd laten worden om zijn toekomstige kleinzoon te redden.

De stripheld Superman is sinds zijn eerste verschijning in 1938 in vele soorten media verschenen. Natuurlijk zijn de films het bekendst, maar ook op het kleine scherm is de superheld veelvuldig te zien. Menigeen zal zich Louis & Clark nog herinneren uit de jaren 90 en het nieuwe millennium werd afgetrapt met het tien jaar lopende Smallville. Nu is daar Krypton, een serie die zich twee generaties voor de vernietiging van de thuisplaneet van Superman afspeelt. David S. Goyer, de man die eerder verantwoordelijk was voor Man of Steel brengt ons het verhaal van Seg-El, de legendarische grootvader van de Man of Steel. Dit keer dus geen nieuwe vertelling van de man die we ook kennen als Clark Kent, maar meer een verhaal achter de legende en het lot van Superman.

Een dergelijke serie staat en valt niet alleen bij een goed verhaal, maar ook bij een charismatische en overtuigende hoofdpersoon. Deze werd gevonden in de Brit Cameron Cuffe, die goed raad weet met de karakterontwikkeling van zijn personage Seg-El. Seg-El zal later vader worden van Jor-El, de vader van de iconische superheld Superman. Dit krijgt een diepere laag als Seg-El bezoek krijgt van tijdreiziger Adam Strange. Hij vertelt Seg over zijn toekomstige kleinzoon en hoe Brainiac zijn planeet wil vernietigen nog voor Kal-El is geboren. Het is koren op de molen van Goyer, die Seg niet alleen een besef meegeeft over de bescherming van zijn planeet. Ook maakt hij Seg bewust dat het redden van zijn planeet gevolgen kan hebben voor de tijdlijn en Kal-El misschien wel nooit Superman zal worden. Het moge duidelijk zijn; het uitgangspunt van Krypton is behoorlijk interessant.

Naast alle mannelijke acteurs in de serie, is er ook aan aanzienlijke rol weggelegd voor vrouwen. Belangrijkste hiervan is Nyssa, dochter van magistreet Daron-Vex, partner van Seg en de moeder van hun zoon Cor-Vex, later hernoemd tot Jor-El. Zij maakt net als Seg een behoorlijke karakterontwikkeling door, iets waar actrice Wallis Day goed raad mee weet. Ondanks dat Krypton qua productieontwerp nergens zo visueel aantrekkelijk is als Man of Steel, of zelfs Superman uit 1978, zijn de makers duidelijk vindingrijk omgesprongen met het budget. Aan de hand van een paar indrukwekkende sets wordt een fraai Krypton tot leven geroepen en dat alleen al is een prestatie. Verder worden de liefhebbers van Superman en DC Comics op hun wenken bediend met vele hints en knipogen die vooral naar meer zullen smaken.

Extra’s: Op de twee disc tellende dvd release vinden we niet alleen de 10 afleveringen van dit seizoen, maar ook meer dan aardig bonusmateriaal.
· Krypton: 2017 Comic-Con Panel (22:52) DC Comics’ Chief Creative Officer Geoff Johns leidt een panel waarbij hoofdrolspeler Cameron Cuffe aanschuift, samen met showrunners Cameron Welch en Damian Kindler. Zoals we kennen worden diverse zaken over de productie besproken, waarbij het handig is te weten dat dit panel plaatsvond nog voor dit seizoen werd afgerond.
· Bringing the Home World to Life (17:04) Cast en crew bespreken het tot leven brengen van de serie aan de hand van diverse setstukken. Ook worden diverse invloeden en referenties naar de strips besproken.
· A Lost Kingdom: Life on Krypton (22:38) Een interessante feature over het tot leven wekken van de Kryptoniaanse geschiedenis en samenleving, met tevens veel aandacht voor de thema’s in het verhaal.
· Gag Reel (03:22) De welbekende bloopercompilatie.
· Deleted Scenes (08:23) Een behoorlijke verzameling aan verwijderde scenes.

Krypton – seizoen 1 biedt een boeiende blik op Supermans’ onbekende verre verleden, vermengt met verschillende elementen uit zijn heden. In slechts tien afleveringen krijgen we een niet te missen oorsprongsverhaal van Superman voorgeschoteld, maar dan zonder Superman. Voordeel van dit beperkt aantal afleveringen is dat onnodige verhaallijnen en soapachtige ontwikkeling grotendeels gemeden worden. Krypton biedt daarmee niet alleen plaats aan vele knipogen naar zijn voorgangers, maar ook aan diverse politieke schouwspelen en een klassenstrijd. Na dit veelbelovende seizoen kon een vervolg niet uitblijven. Toch werd na opnieuw 10 afleveringen wel besloten om voorlopig de stekker uit de serie te trekken, iets dat vooral te wijten is aan een lastige financiële constructie tussen SyFy en Warner Horizon, de externe studio die de serie maakt. Toch lijken er plannen voor een tweede leven, welke gezien de potentie van de serie zeer wenselijk is.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

8 december, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5de5007a57875_selected-products" products="9200000112690222,9200000109924537,9200000105199877,9200000107489769" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer