Krypton – seizoen 2

Informatie

RegieMarc Roskin, Julius Ramsay, Metin Hüseyin, Erica Watson, Clare Kilner, Cameron Welsh en Ruba Nadda
Jaartal2019
Releasedatum28-10-2020
Speelduur419 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastCameron Cuffe, Georgina Campbell, Shaun Sipos, Elliot Cowan, Ann Ogborno, Aaron Pierre, Rasmus Hardiker, Wallis Day, Blake Ritson en Ian McElhinney

Er zijn zes maanden verstreken sinds generaal Dru-Zod Krypton veroverde. Het bleek de aanzet van een meedogenloze missie om Krypton te herbouwen en het universum te veroveren om zo zijn toekomst veilig te stellen. Geconfronteerd met deze sombere vooruitzichten, probeert Seg-El om samen met ruimte- en tijdreiziger Adam Strange een verspreide groep tegenstanders te verenigen in een poging Zod te verslaan en de hoop te herstellen op Seg’s geliefde thuisplaneet. Maar niet alleen blijkt het niet eenvoudig om Nyssa-Vex, Val-El, Kim, Jayna-Zod en Dev-Em samen te brengen als toegewijde rebellion-jagers, ook infiltreert Brainiac de wereld van Seg op een heel persoonlijke manier. Uiteindelijk is Seg voorbestemd om Zod zelf te confronteren.

De stripheld Superman is sinds zijn eerste verschijning in 1938 in vele soorten media verschenen. Natuurlijk zijn de films het bekendst, maar ook op het kleine scherm is de superheld veelvuldig te zien. Menigeen zal zich Louis & Clark nog herinneren uit de jaren 90 en het nieuwe millennium werd afgetrapt met het tien jaar lopende Smallville. Nu is daar Krypton, een serie die zich twee generaties voor de vernietiging van de thuisplaneet van Superman afspeelt. David S. Goyer, de man die eerder verantwoordelijk was voor Man of Steel brengt ons het verhaal van Seg-El, de legendarische grootvader van de Man of Steel. Dit keer dus geen nieuwe vertelling van de man die we ook kennen als Clark Kent, maar meer een verhaal achter de legende en het lot van Superman. Een dergelijke serie staat en valt niet alleen bij een goed verhaal, maar ook bij een charismatische en overtuigende hoofdpersoon.

Deze werd gevonden in de Brit Cameron Cuffe, die goed raad weet met de karakterontwikkeling van zijn personage Seg-El. Want zoals ongetwijfeld bekend zal Seg-El later vader worden van Jor-El, de vader van de iconische superheld Superman. En daar zit toch gelijk een dingetje; het is een oorsprongsverhaal van Superman, met een compleet afwezige Superman. Daarnaast bood het eerste seizoen een gecompliceerd verhaal rond de Kryptonische samenleving en politiek. Zeker interessant, maar zelfs de die-hards hadden het lastig met een verhaal dat is opgebouwd rond verre familieleden van de Man van Staal. Maar toch, er was voldoende potentie en een vervolg kon dan ook niet uitblijven. En het tweede seizoen bevalt op dat vlak een stuk beter dan het eerste seizoen. Het is als geheel een stuk toegankelijker dan het eerste seizoen en levert flink wat spektakel met de intrede van bounty hunter Lobo en flink wat geweld van Doomsday.

Toch leek het kwaad al geschiet; de kijkcijfers liepen terug en nog voor het eerste seizoen in Nederland werd uitgebracht werd al bekend gemaakt dat men na opnieuw 10 afleveringen besloten had om de stekker uit de serie te trekken. Naast al het bovengenoemde lijkt dit vooral ook te wijten aan een lastige financiële constructie tussen SyFy en Warner Horizon, de externe studio die de serie maakt. Toch is het besluit zeker te billijken als we naar de ontwikkelingen van het tweede seizoen kijken. Alles is weliswaar een stap vooruit gezien de kritiek van het eerste seizoen, maar als we naar de belangrijkste verhaallijnen aan het eind van dit seizoen kijken lijkt het erop dat een mogelijk derde seizoen nog maar weinig op Krypton had afgespeeld. En dat had nog een probleem kunnen vormen, gezien de naam van de serie. Daarmee bezegeld de serie zelf min of meer zijn eigen lot, want waar het eerste seizoen nog voldoende potentie bood, lijken de makers zich hier toch vooral te berusten in een vroegtijdig einde van de serie.

Extra’s: Op de twee disc tellende dvd release vinden we niet alleen de 10 afleveringen van dit seizoen, maar ook wat bonusmateriaal.
· Villains: Modes of Persuasion (38:05) Een interessante featurette, waarin men vertelt hoe schurken altijd de held zijn in hun kant van het verhaal. Het word breed opgepakt met een blik op de schurken in het DC-universum, waarbij met veel interviews en fijne blik ontstaat op schurken in het algemeen.
· The Fate of Superman (02:58) Een erg korte uiteenzetting van de verhaallijnen van Krypton en hoe deze afstammen van Superman. Ook wordt de rol van Zod aangehaald en het morele dilemma van Seg-El in de serie.

Krypton – seizoen 2 maakt flink wat tekortkoming van het op zich veelbelovende eerste seizoen goed, maar biedt onderaan de streep gewoon te weinig. In het eerste seizoen kregen we in slechts tien afleveringen een potentieel niet te missen oorsprongsverhaal van Superman voorgeschoteld, maar dan zonder Superman. En daar zat een deel van de crux. Ander punt was dat weliswaar interessant kijkvoer bood, maar ook behoorlijk omslachtig en ingewikkeld. Voordeel van het beperkte aantal afleveringen is wel, en dat geldt ook voor dit seizoen, dat onnodige verhaallijnen en soapachtige ontwikkeling grotendeels gemeden worden. Voor degene die zich er nog aan durft te wagen biedt Krypton meer dan alleen knipogen naar zijn voorgangers. Wel is het allemaal taaie kost, zelfs voor die hards. En zo was er weliswaar voldoende potentie, maar aan het eind van dit seizoen blijkt het verhaal van Krypton toch echt uitgespeeld.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

3 november, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer