Kubo en het Magische Zwaard

Informatie

RegieTravis Knight
Jaartal2016
Releasedatum01-02-2017
Speelduur102 minuten
DistributeurUniversal Home Entertainment
CastArt Parkinson, Charlize Theron, Matthew McConaughey, Ralph Fiennes, Rooney Mara & George Takei

Kubo leeft een teruggetrokken leven met zijn zwijgzame moeder en verdient zijn geld door het vertellen van magische verhalen in een klein dorpje. Als Kubo op een dag niet thuis komt voor zonsopgang, roept hij daarmee per ongeluk twee wraakzuchtige geesten uit zijn familieverleden op. Om zichzelf tegen de kwaadaardige geesten te kunnen beschermen, moet hij het mysterie van zijn overleden vader zien op te lossen. Tijdens zijn zoektocht naar de waarheid wordt hij bijgestaan door de slimme Monkey en de iets minder slimme, maar wel beresterke Beetle en moet hij het opnemen tegen verschillende monsters. Gewapend met zijn magische muzikale instrument gaat hij de strijd aan om zo zijn familie te kunnen redden.

Animatiestudio LAIKA gooide in het verleden al hoge ogen met hun, gedeeltelijke, stop-motion films als ParaNorman, The Boxtrolls en het zeer goed ontvangen Coraline uit 2009. Vorig jaar verscheen de film Kubo en het magische zwaard (internationale titel: Kubo and the Two Strings) dat helaas het minst scoorde voor de creatieve studio. Het zal ongetwijfeld gelegen hebben aan de moordende concurrentie van dat moment, want Kubo is wederom een bijzondere film van de kleine studio uit Oregon.

In de film draait het allemaal om de kleine Kubo die zijn dagen slijt met het vertellen van verhalen. Hierbij maakt hij gebruik van zijn magische instrument waarmee hij zijn van papieren gevouwen figuurtjes tot leven wekt en zo de meest avontuurlijke verhalen aan zijn publiek vertelt. In deze verhalen speelt de Samurai Hanzo altijd de hoofdrol en dat is niet zonder reden. Hanzo was namelijk de vader van Kubo, maar kwam helaas om het leven toen hij zijn familie probeerde te beschermen tegen de machtige maankoning. Niet geheel toevallig ook nog eens op de opa van Kubo. Gelukkig blijft het voor de kijker niet bij deze verhalen en moet Kubo, na een ontmoeting met geesten uit zijn verleden, zelf op een spannend avontuur om zo zelf zijn familie te redden.

Regisseur Travis Knight, die tevens met deze film zijn debuut maakt als regisseur, weet het verhaal van Kubo mooi op te bouwen. Aan de hand van de verhalen van Kubo zelf wordt zijn verleden duidelijk gemaakt waarna het echte avontuur kan beginnen. Hoewel de film op dat moment wel een beetje op safe lijkt te spelen met wat vaste ingrediënten (grappige sidekick, levenslessen voor het jonge publiek), maakt de wonderschone animatie een hoop, zo niet alles, goed. De stop-motion techniek zorgt er voor dat de wereld van Kubo op bijzondere en magische wijze tot leven komt en is hier en daar naadloos aangevuld met beelden die uit de computer zijn komen rollen. Kubo is daarmee typisch een film geworden die qua inhoud misschien niet zoveel punten scoort maar zijn magische status vooral te danken heeft aan zijn wonderbaarlijke uiterlijk.

Extra’s: Over een film als Kubo valt natuurlijk genoeg te vertellen en dus ontbreken een paar specials niet op de schijf. Een dikke aanrader om ze te kijken na het zien van de film, want het toont nog maar eens wat voor een monnikenwerk het is geweest voor de makers om de wereld van Kubo tot leven te wekken.
• Kubo’s Journey (28:34) De special over het maken van de film die voor de echte liefhebber eigenlijk veel te kort is.
• Corners of the Earth (3:12) Special over alle werelden die de makers tot levens moesten wekken. En welke problemen ze hierbij op hun pad tegenkwamen.
• The Myth of Kubo (2:33) Hoe trouw is Kubo aan de Japanse geschiedenis? Deze special toont de liefde van de makers voor het land van de rijzende zon.
• Audiocommentaar van regisseur Travis Knight tijdens de film.

Kubo en het magische zwaard is wederom een bijzondere en wonderschone film van de kleine animatiestudio LAIKA. Ondanks dat het verhaal niet veel verrassingen voor de kijker in petto heeft en wellicht iets teveel op safe speelt, maakt de prachtige animatie een hoop goed. De magische wereld van Kubo komt bijzonder mooi tot leven en zal een diepe indruk op de kijker achterlaten. Een dikke aanrader waarbij we overigens wel aanraden om de adviesleeftijd van zes jaar en ouder ter harte te nemen omdat de film soms best spannend kan worden.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Picture Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

7 februari, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer