La Meglio Gioventù (restored version)

Informatie

RegieMarco Tullio Giordana
Jaartal2003
Releasedatum29-09-2015
Speelduur360 minuten
DistributeurLumière
CastLuigi Lo Cascio, Alessio Boni, Sonia Bergamasco, Maya Sansa, Fabrizio Gifuni, Jamsine Trinca en Riccardo Scamarcio

Nicola en Matteo Carati zijn twee broers uit een Italiaans middenklassegezin die het erg goed kunnen vinden en middenin hun afstuderen zitten. Samen met nog twee vrienden hebben ze het plan naar Noorwegen te reizen na hun afstuderen, maar waar Nicola slaagt faalt Matteo. Matteo vindt een bijverdienste bij een psychiatrische kliniek en komt in aanraking met Giorgia, die behandeld wordt met elektroshocks. Hij trekt zich haar lot aan en neemt haar ongevraagd mee. Het blijken de eerste meters op een pad waar de wegen van Matteo en Nicola zich scheiden. Uiteindelijk vertrekt Nicola alleen naar Noorwegen en belandt Matteo via het leger bij de politie. In de jaren hierop volgend kruisen de wegen van Matteo en Nicola zich regelmatig, waarbij hun levens parallel lopen aan grote gebeurtenissen in de recente Italiaanse geschiedenis. Door de keuzes die zij hierbij maken valt het steeds meer op hoe verschillend de twee broers eigenlijk zijn.

Een film van maar liefst zes uur, het zal voor velen niet direct uitnodigend zijn. Echter, als je je bedenkt dat de film oorspronkelijk bedoeld was als vierdelige miniserie voor de Italiaanse televisie en in twee delen in de bioscoop te zien was, maakt dat alles wellicht al wat anders. Zowel de Blu-ray als dvd zijn bij deze herstelde versie overigens verdeeld over twee schijven, waardoor het allemaal een stuk behapbaarder wordt. Daarnaast onderstreept deze kroniek nog maar eens dat de lengte van een film er niet toe doet als de kwaliteit er maar naar is. De film kreeg in 2004 niet voor niets de publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam. Als de film opent valt direct de muziekkeuze op, die dan ook een speciale vermelding verdient. De keuze is nogal divers (van Queen en The Animals tot Mozart en Bach) maar weet op een mooie manier het tijdsbeeld en de emoties te begeleiden.

Iets wat in het voordeel spreekt van deze productie is dat we het gehele verhaal dezelfde acteurs te zien krijgen. Dat dit overeind blijft met de tijdspanne van dik 35 jaar is te danken aan de geweldige visagie, die ongekend goed is voor een productie die in eerste instantie voor de televisie gemaakt is. Ook het acteerwerk is over het algemeen genomen vreselijk sterk, waarbij vooral Luigi Lo Cascio opvalt als hoofdrolspeler die de gehele zes uur geloofwaardig is in alle facetten van het leven van Nicola. Zeker het eerste deel is het zeer interessant te zien hoe Nicola en Matteo langzaam gaan verschillen en elkaars taal niet meer lijken te spreken. Zo trekt Matteo zich werkelijk alles aan en lijdt hij werkelijk onder het leven, terwijl Nicola vooral teert op de sympathiefactor. Het is mooi om te zien hoe een vrouw in hun leven er steeds voor zorgt dat de twee weer samenkomen.

La Meglio Gioventu, internationaal beter bekend als The Best of Youth, heeft een tempo van de golven van het leven. In het jongere leven gebeurt er veel aan de hand van de keuzes die je zelf maakt, waar je later vooral geconfronteerd wordt met de effecten van die keuzes en de keuzes van anderen. In het leven van Nicola dringt dit vooral door aan de hand van de keuzes van zijn vrouw Giorgia. Helaas zijn deze soms wat te extreem en neigen ze soms ongeloofwaardig te worden. Wat dat betreft zitten er nogal wat labiele figuren in de film. Deze herstelde versie is een grootse verbetering op de eerdere uitgaven, al doet de opwaardering het grove openingsshot van de film geen goed. Het is een heel klein punt van kritiek op een verder prachtige uitgave en dit mag je zeker niet afschrikken.

Extra’s: Het ontbreekt deze uitgave aan uitgebreide extra’s, iets wat niet verwonderlijk is gezien de oorsprong in een televisieproductie ligt. Toch is er een informatief interview van 9 minuten bijgesloten met de regisseur.

La Meglio Gioventù is een prachtige familiekroniek waarin we twee broers volgen in hun leven tijdens een groot deel van de recente Italiaanse geschiedenis. De film is prachtig hersteld en ziet eruit zoals je hem nooit eerder zag. De speelduur zal niet voor iedereen uitnodigend zijn, maar het wordt wellicht al een stuk interessanter als je je bedenkt dat de kwaliteit zich zeker kan meten met de kwantiteit. Laat je als kijker dan ook gerust meezuigen in het leven van de familie Carati en verken aan de hand van hun levens de recente historie van hun prachtige land.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

29 september, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer