Lady Bird

Informatie

RegieGreta Gerwig
Jaartal2017
Releasedatum08-08-2018
Speelduur94 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastSaoirse Ronan, Tracy Letts, Laurie Metcalf, Timothée Chalamet, Beanie Feldstein & Lucas Hedges

De 17-jarige Christine McPherson, die zichzelf liever “Lady Bird” noemt, staat op het punt om af te studeren aan een conservatieve middelbare school in Sacramento. Maar gemakkelijk gaat dat niet, aangezien Lady Bird steeds meer worstelt met haar gevoelens, identiteit en vriendschappen. In deze rebelse fase waarin ze zich tegen iedereen lijkt af te willen zetten, botst ze vooral met haar moeder die in alles het tegenovergestelde is van Lady Bird, maar op wie ze toch meer lijkt dan ze wil toegeven. Lady Bird komt er langzaam achter wat echt belangrijk is in het leven, wat echte liefde betekent en welke richting haar toekomst op zal moeten gaan. Een ontdekkingstocht die de nodige hobbels kent die niet alleen het uiterste van Lady Bird vragen, maar ook zeker van haar omgeving die soms maar lastige om kunnen gaan met de opstandige puber.

In eens was daar in het begin van het jaar de film Lady Bird die het filmnieuws domineerde door nog voor de première een record te vestigen. Het regiedebuut van actrice Greta Gerwig slaagde er namelijk in om de best beoordeelde film ooit te worden op de site van Rotten Tomatoes door maar liefst 196 recensies op rij als “fresh” te worden geclassificeerd. Een record dat tot dan toe nog in handen was van de animatiefilm Toy Story 2 uit 1999 die jarenlang aan kop stond met 163 positieve recensies op rij. Een vliegende start dus voor dit coming-of-age drama dat daarna de positieve vibe gestaag wist vol te houden met drie Golden Globes en vijf nominaties bij de Oscars als gevolg.

Het is meer dan terecht dat Lady Bird op zo’n positieve ontvangst mocht rekenen, want de film weet op een hele fijne manier het verhaal te vertellen van een 17-jarige puber die worstelt met de welbekende “problemen” op die leeftijd en hoe haar omgeving hier op reageert. Wat dat betreft vertelt Greta Gerwig met haar film misschien niks nieuws, maar dat is ook niet de grootste kracht van de film. Die komt namelijk van actrice Saoirse Ronan, bekend van Atonement, The Lovely Bones en als Galway Girl in het gelijknamige nummer van Ed Sheeran, die werkelijk op fenomenale wijze gestalte weet te geven aan de opstandige puber Christine. Haar spel is zo neutraal en overtuigend dat de scheidslijn tussen werkelijkheid en film langzaam lijkt te vervagen. Een groter compliment kunnen we de 24-jarige actrice niet geven.

Saoirse Ronan krijgt van regisseuse Gerwig dan ook alle ruimte om te schitteren en zich definitief te vestigen als één van de grootste talenten die in Hollywood rondloopt. Het doet vooral hopen op meer in de toekomst en dat ze niet verleidt zal worden naar blockbuster-geweld om vooral haar bankrekening een plezier te doen. Maar naast actrice Saoirse Ronan is er gelukkig nog veel meer fijns te ontdekken in dit kleine coming-of-age drama. Zo weet ook acteur Timothée Chalamet zich weer flink in de kijker te spelen nadat hij dat dit jaar ook al deed in het licht dramatische, maar ook zeer fijne, Call Me By Your Name. Eveneens een film over een tiener die op zoek is naar zijn plek op de wereld. Lady Bird is daarmee typisch een film die weinig tot geen indruk zou achtergelaten hebben met een minder ervaren cast, maar nu een diepe indruk zal achterlaten door het getoonde acteergeweld. Een aanrader!

Extra’s: Naast de film is er een mooie making of en een informatieve commentaartrack aan de Blu-ray release toegevoegd.
· Realizing Lady Bird (15:42) De special geeft in de vijftien minuten dat hij duurt een goede blik achter de schermen en zijn er verschillende interviews met de cast en crew.
· Audio Commentary: Een mooie commentaartrack van regisseuse Greta Gerwig en cameraman Sam Levy.

Lady Bird is een zeer fijn coming-of-age drama dat vooral indruk weet te maken door het sterke en neutrale spel van actrice Saoirse Ronan. Ze weet de rebelse puber die op zoek is naar haar plek op de wereld zo fantastisch te spelen dat de scheidslijn tussen film en werkelijkheid langzaam lijkt te vervagen. Regisseuse Greta Gerwig geeft haar dan ook alle ruimte om te schitteren in een film die misschien niks nieuws brengt op het gebied van opstandige pubers, maar wel vol in de roos schiet door de fantastische cast. Ongetwijfeld een titel die hoog zal eindigen in de nodige jaarlijstjes!

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

22 augustus, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b71d20f5c7c9_selected-products" products="9200000087959678,9200000087959680" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer