Lady Bird

Informatie

RegieGreta Gerwig
Jaartal2017
Releasedatum05-04-2018
Speelduur93 minuten
DistributeurUniversal Pictures International
CastSaoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts, Lucas Hedges, Timothée Chalamet en Beanie Feldstein

Sacramento, Californië, 2002. Christine McPherson is een 17-jarig meisje die door het leven gaat onder de zelfgekozen naam “Lady Bird” en op het punt staat om af te studeren aan een conservatieve middelbare school. Ze woont nog bij haar ouders, samen met haar geadopteerde broer en zijn vriendin. Lady Bird zit in een rebelse fase van haar leven en zet zich behoorlijk af tegen haar ouders, in het bijzonder tegen haar moeder. Haar moeder is een aartspessimist, die alles wat Lady Bird doet negatief benadert wat ervoor zorgt dat de twee met regelmaat botsen. Haar vader op zijn beurt leidt aan depressies en is net zijn baan kwijt geraakt. Lady Bird droomt ervan om Sacramento te verlaten en te gaan studeren aan een universiteit in een grote stad. Dwars door haar rebelse buien en tegenslagen heen leert zij zichzelf, haar omgeving en de mensen om zich heen steeds beter kennen en waarderen.

Lady Bird is het zelfgeschreven solo regiedebuut van Greta Gerwig, die eerder al wat ervaring op deed op dit vlak naast Joe Swanberg en Noah Baumbach. Hoe veelzijdig ze is blijkt verder wel uit het feit dat ze menig maal voor de camera stond, iets waarvoor ze met haar rol in Frances Ha zelfs een Golden Globe nominatie kreeg. Toen Gerwig in 2015 Saoirse Ronan ontmoette tijdens het Toronto Internationale Film Festival, liet zij Ronan in haar hotelkamer het script lezen van wat toen nog door het leven ging als Mothers and Daughters. Al bij pagina twee wist Gerwig dat Ronan de juiste keuze zou zijn voor de hoofdrol.

Dat Gerwig in eerste instantie Lady Bird bestempelde als Mothers and Daughters is eigenlijk niet zo heel erg vreemd. De fase in haar leven waarin we Lady Bird ontmoeten in de film, zal voor veel mensen erg herkenbaar zijn. Het is een rebelse fase, hier wat laat getoond in de pubertijd, waarin Lady Bird zich afzet tegen haar ouders en het leven steeds meer in eigen hand neemt en verkent. Zo krijgt ze haar eerste vriendje en zoekt ze naar een vriendin die past bij hoe ze is en wat ze voelt. Het grootste probleem wat daarbij komt kijken is dat ze het eigenlijk zelf ook allemaal niet zo goed weet. Ze wordt teleurgesteld, maar stelt zelf ook mensen teleur. Alles in, naar wat voor bijna iedereen wel blijkt, een leerproces naar volwassenheid.

Hoofdrolspeelster Saoirse Ronan is een kind van Ierse ouders, die opgroeide in New York en al op jonge leeftijd in de spotlights terecht kwam met haar rol in Atonement. Ze speelde vervolgens zeer diverse rollen in films van vermaard regisseurs als Peter Jackson, Peter Weir, Neil Jordan en Wes Anderson waarin ze niet alleen zichzelf steeds meer verkende, maar ook haar veelzijdigheid toonde. Meer en meer op haar gemak en lekkerder in haar vel bleek Brooklyn twee jaar geleden een schot in de roos. Het leverde haar een tweede Oscarnominatie op. In plaats van direct voort te borduren op dit succes in een volgende film, was ze in 2016 op het toneel te bewonderen in een theaterbewerking van The Crucible in Londen. Eigenzinnig, maar duidelijk met een oog voor kwaliteit.

In coming-of-age film Lady Bird onderstreept Ronan namelijk nog maar eens dat zij een van de beste actrices van haar generatie is. Haar acteren is hier zo naturel, dat het bijna geen acteren meer te noemen is. Iets dat natuurlijk ook te danken is aan de goed geschreven dialogen van Gerwig. Haar jeugdige onbezonnenheid spat van het scherm, evenals de chemie met haar filmouders Laurie Metcalf en Tracy Letts. Wie ook opvallen in prettige bijrollen zijn Lucas Hedges en Timothée Chalamet. Beide schitterden eerder dit jaar als in respectievelijk Three Billboards Outside Ebbing, Missouri en Call Me by Your Name en we mogen dan ook gerust stellen dat Lady Bird is verzekerd van een sterke cast vol met jonge talenten die een grote belofte zijn voor de toekomst. Iets dat natuurlijk ook geldt voor regisseuse Greta Gerwig.

Lady Bird is een sterk geschreven coming-of-age film met een opnieuw zeer overtuigende Saoirse Ronan in de hoofdrol. Met haar eerste zelfgeschreven regieklus weet Greta Gerwig gelijk hoge ogen te gooien en geeft zij daarnaast blijk van een goed oog om de juiste acteurs te kiezen bij de door haar gecreëerde personages. In grote lijnen zal de film voor veel mensen herkenbaar zijn, wat natuurlijk altijd helpt in het kweken van sympathie voor een personage. Ronan maakt als Lady Bird zeker niet altijd de juiste keuzes in het leven, maar wie doet dat wel? Het leven kent momenten van vallen en opstaan, waarbij het te hopen is dat je later met meer kennis met een glimlach kan terugkijken op je gemaakte fouten. Het maakt van Lady Bird een hoopvolle film van een meisje dat na een hoop omzwervingen, al is het maar in haar eigen hoofd, de weg vrij maakt om haar vleugels verder uit te slaan.

4 april, 2018

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5ac484a0ac35c_selected-products" products="9200000087959678,9200000087959680" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer