Last Action Hero 4K

Informatie

RegieJohn McTiernan
Jaartal1993
Releasedatum16-06-2021
Speelduur130 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastArnold Schwarzenegger, Austin O'Brien, Charles Dance, Robert Prosky, Tom Noonan, Joan Plowrigh, F. Murray Abraham en Ian McKellen

De 11-jarige Danny Madigan is een verwaarloosde filmfanaat die verslaafd is aan de snelle wereld van de fictieve no-nonsens politieagent Jack Slater, gespeeld door zijn idool, Arnold Schwarzenegger. Hij kan dan ook niet wachten om een speciale preview te bekijken van zijn nieuwste film. Met de hulp van zijn bevriende projecteur Nick en een magisch gouden ticket van Harry Houdini, wordt Danny in de glanzende wereld vol razendsnelle achtervolgingen, explosies, knappe vrouwen en meedogenloze criminelen gezogen, naast zijn grote idool. Wanneer een kleine dosis realiteit het fantasierijk binnensluipt, en vice versa, staat de onoverwinnelijke Jack Slater voor een grote verrassing tegenover zijn even onverwoestbare aartsvijanden, in een wereld die hij nauwelijks herkent.

Als er een regisseur is die weet hoe hij een actiefilm moet maken en ze dus ook te parodiëren, is het John McTiernan wel. De man achter de beste actiefilm aller tijden, Die Hard (!), en regisseur van nog twee hedendaagse genre klassiekers, Predator en The Hunt For Red October, weet McTiernan precies wat een actiefilm gedenkwaardig maakt. De juiste combinatie van hersenloze actie, vaak flauwe oneliners en zonder thematische en emotionele waarde. Nadat hij het eerder benoemde trio in amper vijf jaar produceerde, zette McTiernan zijn zinnen op een nieuw uniek project, dat een persiflage moest worden op het actie genre. Wie anders dan één van de meest prominente actiesterren van die tijd, Arnold Schwarzenegger, zou de hoofdrol op zich kunnen en moeten nemen. Het werd uiteindelijk een vermakelijke doch chaotische mengelmoes, die iets teveel hooi op zijn vork wou nemen. Het hele ‘film in een film’ aspect komt nooit echt goed uit de verf. Kritisch en financieel werd de film een teleurstelling, maar groeide later uit tot een cultklassieker.

Last Action Hero is in principe een gouden voorbeeld van een mislukt experiment dat toch te appreciëren valt als je je verstand ook daadwerkelijk op nul houdt. Destijds, na talloze hits, was Schwarzenegger op de top van zijn kunnen, maar wilde hij juist wat meer verzachten en een jonger publiek aanspreken. Dit resulteerde onder meer in matige werken als Kindergarten Cop, Junior en dus ook Last Action Hero. Eén van de oorzaken dat Last Action Hero een box-office mislukking werd, was te danken aan de studiobazen die de illusie hadden dat Jurassic Park van Spielberg geen obstakel voor het succes van Last Action Hero zou gaan vormen. Waarschijnlijk de enige reden dat de film alsnog enige inkomsten wist te genereren, was dat alle zalen wekenlang vol zaten voor Jurassic Park en veel mensen genoodzaakt waren om een alternatief te bezoeken..

Is de film dan een totale mislukking? Zeer zeker niet. Door de talrijke fouten op basis van toon, verhaal en tempo, creëert het onbedoeld een doldwaze vorm van energie, die samen met de bewuste performance van Schwarzenegger alsnog meer slaagt dan faalt. Het grootste probleem van de film is vooral dat het niet precies weet wat het voor soort film wil zijn. Is het een gezinsvriendelijke avonturenfilm? Is het een persiflerende brute actiefilm? Eigenlijk van alles een beetje. Jongere kijkers zullen misschien wegkijken bij de personage van The Ripper (Tom Noonan) en huurmoordenaar Benedict (Charles Dance), waarbij volwassenen zich wellicht doodergeren aan de enthousiaste hoofdrolspeler Danny Madigan (Austin O’Brien). Je voelt McTiernan worstelen met de speelse komische elementen, terwijl Shane Black en David Arnott op hun plaats weer lijken te worstelen met de actiescénes. Het overgrote deel van de cast maakt het echter toch een leuke film. Schwarzenegger leeft zich helemaal uit als zijn eigen persona en Charles Dance is een indrukwekkend enge schurk. Verder nog een leger aan cameo’s van bekende sterren en iedereen lijkt het uiterste te halen uit materiaal.

Extra’s: Waar we tegenwoordig vaak zien dat bonusmateriaal op een bijgeleverde Blu-ray disc wordt verstopt, is hier het materiaal in SD- en HD-kwaliteit op de 4K disc zelf te zien.
· Original Behind the Scenes Featurette (06:36) Een korte blik achter de schermen die zich focust op het plot, de personages, met filmfragmenten en interviews van cast en crew.
· Deleted & Alternate Scenes (09:08) Een overzicht van zes verwijderde scénes inclusief een alternatief einde.
· Big Gun by AC/DC (04:46) Een muziekvideo van de band AC/DC.
· Audiocommentaar: Een commentaarspoor ingesproken door regisseur John McTiernan.

Last Action Hero 4K is niet de actieklassieker in het oeuvre van Arnold Schwarzenegger waar destijds wel op gehoopt werd, toen zijn krachten werden gebundeld met Die Hard-regisseur John McTiernan. Pers en publiek liep in 1993 niet bepaald warm voor de beoogde parodie op het actiegenre van destijds. Als we dan toch kritisch naar het oeuvre zouden kijken, is Last Action Hero toch nog bovengemiddeld. Het is rommelig en onsamenhangend, maar vanwege het tempo en een aardig enthousiaste cast weet het toch een levendige energie te creëren. Met een lange geschiedenis van nogal matige thuismedia releases op DVD en Blu-ray heeft Sony het nu voor elkaar gekregen om Last Action Hero eindelijk een indrukwekkende en waardige upgrade te geven in 4K, inclusief een spectaculair Dolby Atmos geluidsformaat.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Way To Blue voor het recensie-exemplaar.

16 juli, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer