Last Knights

Informatie

RegieKazuaki Kiriya
Jaartal2015
Releasedatum02-12-2015
Speelduur115 minuten
DistributeurUniversal Pictures Benelux
CastClive Owen, Morgan Freeman en Aksel Hennie

Commander Raiden is een man die door jaren van dienst en eervolle daden de absolute toewijding en respect heeft verdiend van zijn mannen. Hij en zijn eenheid zijn loyaal aan het hoofd van hun clan, de vergrijzende edelman Lord Bartok. Vanwege zijn loyaliteit wordt Raiden door Bartok als zijn erfgenaam gekozen, eveneens omdat hij verder geen officiële erfgenamen meer heeft. Bartok voegt eraan toe dat het rijk corrupt is geworden en onder regime staat van de sadistische rechterhand van de keizer, minister Gezza Mot. Hij is echter ook degene met de grootste macht over het oordeel van de leider van het koninkrijk. Als Bartok weigert om de minister van steekpenningen te voorzien komt het tot een bittere confrontatie. Dit wordt gezien als verraad tegen de kroon en Bartok wordt veroordeeld. Raiden zweert wraak, maar de vraag is of hij hier nog wel toe in staat is.

Last Knights mist een overduidelijke en krachtige introductie. Iets onvergetelijks en massaals waardoor je als kijker direct in de fictieve wereld gezogen wordt. In plaats daarvan worden we ondergedompeld in een onbekende en multiculturele wereld met diverse personages die nooit echt geïntroduceerd worden. Er wordt kort gerept over de ‘Grote Oorlog’ maar er is geen enkele indicatie wie tegen wie vecht en hoe het koninkrijk onderverdeeld is. Er is een over alles heersende keizer, maar wel één die flink beïnvloed wordt door één van zijn onderdanen. Last Knights weet hierdoor moeilijk te overtuigen en als kijker is het lastig om je in het verhaal te verdiepen zonder enige duidelijkheid en karakterontwikkeling.

Geregisseerd door de Japanse regisseur Kazuaki Kiriya, begint de film nog wel veelbelovend met een strijd in het bos, waar we getuige zijn van de kracht van de ridders. Zodra de veroordeling van Bartok (gespeeld door Morgan Freeman) volbracht is, wordt er bijna een uur uitgetrokken voor verdriet, schuldgevoel en vernietiging door Raiden (Clive Owen). Het ‘briljante’ plan zou als een verrassing moeten komen, maar het wordt zo tenenkrommend voorspelbaar gebracht dat deze twist inspiratieloos en beschamend is. De laatste akte van de film wordt volledig ingeruimd door de aanval op het zwaarbewaakte kasteel van Gezza Mot. Voor een ieder die hier al anderhalf uur lang naar uitkeek, biedt dit dan nog wel enige uitvlucht.

Het is jammer dat Kiriya er niet in slaagt om zijn visie op de oudheid volledig tot leven te brengen. De omvangrijke internationale cast is bewonderenswaardig en heeft genoeg potentie. Morgan Freeman is een stabiele factor zoals altijd, maar het is Clive Owen die de film redt van een totale ondergang. Ook al krijg je nooit volledig grip op zijn karakter en motivaties, hij weet wel te overtuigen in een dergelijke thema over eer en respect. Aksel Hennie speelt het hatelijke karakter van Gezza Mot en doet dat met verve. De Scandinaviër die bekendheid verwierf met de hoofdrol in Hodejegerne (Headhunters), laat hier zien dat hij talent heeft in het spelen van een wormachtig karakter. De overige aanvullende cast heeft te weinig screentime om een valide oordeel over te vellen.

Extra’s: Naast de hoofdfilm bevat de Blu-ray geen enkele extra feature.

Last Knights is een ongeïnspireerde film in een fictieve middeleeuwse setting waarin weinig tot niets geen duidelijkheid wordt verschaft over de oorsprong, het tijdperk en het koninkrijk. Het verhaal vergt meer uitleg dan er verteld wordt waardoor je al vrij snel de interesse verliest. Het is een clichématig en bij vlagen saai verhaal dat zichzelf ook nog eens veel te serieus neemt. Met in de hoofdrollen gerenommeerde acteurs als Morgan Freeman en Clive Owen mag je veel meer verwachten, al ligt de oorzaak van het falen van de film zeker niet bij het acteerwerk. Het script is namelijk veel te rommelig en de karakters krijgen te weinig diepgang om je met één van hen te kunnen identificeren. Het enige echte pluspunt is de winterse setting met fraaie schilderachtige landschappen. Last Knights heeft hier de bioscoop niet weten te halen en dat is misschien maar goed ook.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Benelux voor het recensie-exemplaar.

4 januari, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer