Last Seen Alive

Informatie

RegieBrian Goodman
Jaartal2022
Releasedatum12-10-2022
Speelduur95 minuten
DistributeurThe Searchers
CastGerard Butler, Jaimie Alexander, Russell Hornsby, Ethan Embry en Michael Irby

Het gaat niet zo lekker met de relatie van Will Spann en zijn vrouw Lisa en de twee lijken na een eerdere pauze af te stevenen op een scheiding. Hierop brengt Will haar naar het huis van haar ouders, Als ze een stop maken bij een benzinestation, verdwijnt Lisa plots op mysterieuze wijze. In paniek alarmeert Will de lokale autoriteiten, maar omdat de verdwijning pas net gebeurd is wordt hij niet direct serieus genomen. Rechercheur Paterson heeft de leiding over de zoektocht en als hij zo de motieven af gaat vermoed hij dat Will misschien zelf weleens een hand kan hebben in het verdwijnen van zijn vrouw. Wetende dat iedere minuut telt is dat het moment dat Will besluit om het heft in eigen handen te nemen.

The Vanishing, Breakdown en natuurlijk George Sluizers’ briljante Spoorloos; het zijn alle drie films waarin een stel zich onderweg bevindt en de vrouw tijdens een tussenstop verdwijnt. Vervolgens zien we de man tot het uiterste gedreven worden in een wanhopige zoektocht. Nieuw in het groeiende rijtje films rond ‘de verdwenen geliefde’ is Last Seen Alive, de nieuwe film van acteur-nu-ook-regisseur Brian Goodman. Nu wordt met regelmaat bewezen dat er nogal voldoende leven zit in een uitgekauwd geacht (sub)genre, maar een groot probleem is wel dat na een redelijk begin erg snel duidelijk wordt dat we van Last Seen Alive weinig hoeven te verwachten. En dan hebben we het met name over enige spanningsopbouw. Zo is Will al direct na 20 minuten alle redelijkheid voorbij en gaat hij als losgeslagen wild te keer in een poging zijn vrouw te vinden.

Maar goed, wat meer mag je ook verwachten. Laten we even beginnen met Gerard Butler. De Schotse spierbonk doet het goed bij het publiek. Hij heeft een sympathieke uitstraling en met rollen in zowel actiefilms als romkoms ontdekte het grote publiek hem al snel. De laatste jaren lijkt de nadruk te liggen op actiefilms, waarbij hij ook een gevecht tegen de elementen niet schuwt. Het zullen stuk voor stuk geen klassiekers worden, maar je bent verzekerd van een kleine twee uur vermaak. Last Seen Alive rust eigenlijk volledig op zijn schouders en hij doet dat op een manier zoals we van hem gewend zijn. Hij kan het allemaal best hebben en ondanks dat hij zeker geen grootse prestatie neerzet kan je het klusje gerust aan hem overlaten. Het is een beetje gelijk aan wat we de laatste jaren zien van Liam Neeson, al is dat in basis natuurlijk de betere acteur.

Het grote probleem bij Last Seen Alive zit hem in het script. Zo neemt Butlers’ personage keer op keer de meest onwaarschijnlijke beslissingen. Als de politie hem vraagt ergens te wachten gaat hij eigenlijk direct weer vandoor, waarna hij doodleuk meldt dat hij gewoonweg even een rondje is gaan rijden. Het is een van de toch wel opvallende keuzes die gemaakt worden. Waarom zou je tenslotte luisteren naar de politie? Ook valt op dat hij keer op keer gelijk wild om zich heen begint te slaan. Nergens is Butlers’ Will dan ook de normale man die vol wanhoop zoekt naar zijn vrouw, het heeft eerder iets van een psychopaat. Wat dat betreft kunnen wij zijn vrouw eigenlijk geen ongelijk geven dat ze wat meer afstand nodig heeft. Verder is de film een simpele invul oefening waarbij het einde zich gemakkelijk laat raden. Qua originaliteit had de film eigenlijk geen kans, maar de makers hadden hier echt wel iets beters van kunnen maken.

Extra’s: Naast de film is er geen bonusmateriaal te vinden op de Blu-ray release.

Last Seen Alive is de zoveelste ‘Spoorloos’-kloon die vooral te lijden heeft onder een stormvloed aan opvallende en onwaarschijnlijke beslissingen van de hoofdpersoon. Zoals altijd biedt een film met Gerard Butler weer een kleine twee uur vermaak, maar hij moet duidelijk oppassen dat hij niet teveel afglijdt. Zo wekken de keuzes van zijn personage dit keer soms flink wat ergernis. Waarom zou je niet luisteren als de politie wat van je vraagt? En eigenlijk is nog wel het meest bizarre dat de hoofdpersoon zichzelf hier schuldig maakt aan van alles, van ontvoering tot zelfs moord, en hij hier nog zonder problemen mee weg lijkt te komen ook. De ontvoering van zijn vrouw is tenslotte al erg genoeg geweest, dus ‘gaat u maar meneer’. Het zijn van die momenten die je met regelmaat de wenkbrauwen doen fronzen. Hoe meer je erover nadenkt (iets wat je dan ook vooral niet moet doen) gaat Last Seen Alive alle logica voorbij. Eindresultaat is dan ook vooral een film die probeert het anders te doen dan Spoorloos en Breakdown, maar juist nog maar eens onderstreept waarom die films zo goed zijn.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

6 oktober, 2022

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer