Legion – seizoen 1

Informatie

RegieNoah Hawley, Michael Uppendahl, Larysa Kondracki, Tim Mielants, Hiro Murai en Dennie Gordon
Jaartal2017
Releasedatum25-10-
Speelduur435 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastDan Stevens, Rachel Keller, Aubrey Plaza, Bill Irwin, Jeremie Harris, Amber Midthunder, Katie Aselton en Jean Smart

David Haller wordt ondervraagd door overheidsfunctionarissen die geloven dat hij wellicht de meest krachtige mutant is die voortleeft. Hij verklaart dat hij als schizofreen werd gediagnosticeerd toen hij jong was en werd overgebracht naar Clockworks Psychiatric Hospital nadat hij een zelfmoordpoging had gedaan. Hij bracht daar zes jaar als patiënt door en hij ontmoette daar Sydney “Syd” Barrett, een meisje dat weigerde te worden aangeraakt. Ze stemde er in mee om zijn vriendin te worden, maar werd eerder ontslagen uit het ziekenhuis. Voordat ze wegging, kust David haar vaarwel, waardoor hun geesten van lichaam wisselde. Terwijl ze alle controle en beheersing verliest, ontketend Syd bepaalde capaciteiten in David’s lichaam waarbij zijn vriend Lenny Busker om het leven komt. Even later keert het lichaam terug naar David en ging hij op zoek naar Syd. Hij werd achtervolgd door twee mensen totdat hij werd gevangen genomen door de regering. Nu breken die twee mensen samen met Syd in bij de overheidsfaciliteit om David te redden, en hem naar de mysterieuze Melanie Bird te brengen.

Sinds het grote succes van Marvel’s Cinematic Universe konden live-action televisie series niet uitblijven. Netflix heeft op kritisch vlak de beste indruk achter gelaten met Daredevil en consorten, al loopt de kwaliteit hier inmiddels wel wat op achteruit. Daarnaast lopen er nog heel wat andere series die gebaseerd zijn op Marvel comics, waaronder het langlopende Agents of S.H.I.E.L.D en het recente Inhumans en Runaways. Netwerkzender FX, dochtermaatschappij van Fox, besloot om een serie te produceren over het X-Men karakter David Haller. Dit was toch een vrij opmerkelijke keus omdat er zoveel keuze is aan X-Men karakters en David Haller/Legion nou niet de meest bekende en voor de hand liggende keuze is. Het bleek een zeer goede zet van FX want met Legion hebben ze gelijk één van de beste en meest interessante Marvel seizoenen tot nu toe afgeleverd.

Aan de basis van het succes van Legion ligt showrunner Noah Hawley. Hij is namelijk eveneens de maker en schrijver van de fantastische tv-serie Fargo. De pilot voor Legion werd in oktober 2015 al gelanceerd met acteur Dan Stevens in de hoofdrol als David Haller. In 2016 werd besloten om een volledige serie van Legion op te nemen. Er werd gefilmd met in-camera technieken, in plaats van visuele effecten, omdat Hawley het karakter Haller wilde tonen als onbetrouwbaar verteller van het verhaal. De serie mixte retro en moderne ontwerpen, gebruikte onconventionele film- en muziektechnieken zodat je als kijker steeds op het verkeerde been wordt gezet. Dit begint al tijdens de eerste scenes van Legion, waarbij we een zwaar verstoord individu zien die vervloekt is door visioenen, stemmen en pyrokinetische uitbarstingen. Zijn mutante krachten exploderen en lijken oncontroleerbaar. Of is David Haller gewoon krankzinnig?!

Het eerste seizoen van Legion telt acht afleveringen en de vaart blijft er altijd in zitten, al begonnen de vragen omtrent David’s verleden naar het einde toe wat repetitief te worden. Desondanks behield Hawley altijd een unieke visuele flair, die je weinig ziet in tv-series. De centrale cast van Legion is uitstekend, waarbij Dan Stevens geprezen mag worden voor zijn als de protagonist van de show. Hij weet prima balans te brengen in zijn karakter en één van de krachtigste mutanten ter wereld op humane wijze te vertolken. Stevens wordt vooral ondersteund door vrouwelijke medespelers met onder meer Jean Smart als Melanie Bird, Aubrey Plaza als Lenny Busker en Rachel Keller als love interest Syd. Het zijn allemaal zowel intelligente als kwetsbare vrouwen die alle drie een zeer prominent aandeel hebben in Legion.

Extra’s:
• Fractured Reality: A Different Kind of Hero (10:35) Deze extra feature werpt een blik op het maken van Legion, hoe deze in het X-Men universum past en hoe de gedurfde aanpak van deze serie werd ontwikkeld.
• Legion: Inside Look (19:20) Een reeks van zeven extra features welke focussen op bepaalde aspecten van de productie, zoals make-up, visuele effecten en kostuum designs.
• Deleted Scenes (26:50) Een reeks met lange verwijderde scenes.

Legion – seizoen 1 is een nieuw hoogtepunt in de geschiedenis van succesvolle Marvel televisieseries. Ondanks de overvloed aan series over superhelden, waarbij de kwaliteit vaak nogal te wensen over laat, is dit eerste seizoen van Legion er absoluut eentje die bestaansrecht heeft verdient. Netwerkzender FX  ging na het succes van Fargo opnieuw de samenwerking aan met Noah Hawley en dit blijkt wederom een gouden zet. Hawley zet een stijlvolle en soms tripachtige show neer die met weinig andere series vergelijkbaar is. Hoofdrolspeler Dan Stevens brak dit jaar definitief door met zijn rol als het beest in “Beauty and the Beast”, en speelt als David Haller zeer overtuigend en veelzijdig. Legion is er in geslaagd om in zijn eerste seizoen een zelfstandige wereld in het immens brede Marvel universum te creëren, en tevens op subtiele wijze deel uit te blijven maken van de X-Men reeks.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

22 december, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a3384a008a56_selected-products" products="9200000080255760,9200000080255758" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer