Lego DC Comics Superheroes: Justice League: Attack of the Legion of Doom

Informatie

RegieRick Morales
Jaartal2015
Releasedatum14-10-2015
Speelduur74 minuten
DistributeurWarner Brothers
CastTroy Baker, Nolan North, Dee Bradley Baker, John DiMaggio & Mark Hamill

Na een flinke opschoonbeurt door de superhelden van de Justice League zijn de straten van Metropolis weer schoongeveegd van crimineel gespuis. Dit stoot uiteraard tegen het zere been van Lux Luthor die de helden als Batman, Superman en Green Lantern het liefst zo snel mogelijk ziet verdwijnen zodat hij verder kan met zijn snode plannen. Samen met de andere schurken Sinestro en Black Manta richt hij een team van superschurken op en vormt daarmee de Legion of Doom. Zijn onze helden opgewassen tegen deze gebundelde krachten van de grootste schurken ter wereld?

Het Deense Lego heeft al vele jaren veel succes met de bouwdozen die gebaseerd zijn op een populaire licentie. Zo kregen bijvoorbeeld de werelden van Harry Potter, Star Wars en Marvel verschillende bouwdozen die gretig aftrek vonden bij zowel jong als oud. Ook de helden uit de stal van DC Comics zijn te vinden in Lego-vorm, maar net zoals bij andere licenties bleef het niet alleen bij de bouwdozen. De Denen wisten heel slim de merchandise uit te breiden met games, tv-series en complete speelfilms zoals het recente Justice League: Attack of the Legion of Doom dat direct op dvd is uitgebracht.

In Lego DC Comics Superheroes: Justice League: Attack of the Legion of Doom (kan de titel nog langer?) staan de helden Superman, Batman, Green Lantern en Wonder Woman centraal die na het bundelen van hun krachten de straten van het fictieve Metropolis aardig hebben weten schoon te vegen. Helaas zijn ze daarbij de snode Lex Luthor vergeten, die er alles aan wil doen om de superhelden uit de weg te ruimen. Hiervoor start hij een soort van X-factor voor superschurken om zo het ultieme team te kunnen samenstellen. Grappig genoeg komen de ietwat onbekende schurken uit de stal van DC Comics als winnaars uit de bus. Dit keer dus geen Joker om de show te stelen, maar de beurt aan de schurken Cheetah, Captain Cold en Gorilla Grodd om het op te nemen tegen de Justice League.

Het is op zich wel een verrassende keuze van regisseur Rick Morales om de focus wat meer te leggen op de onbekendere schurken uit de overvolle stal van DC Comics. Daarnaast kiest hij er tevens voor om aan de kant van de helden vooral de minder bekende held Cyborg naar voren te schuiven en in de schijnwerpers te zetten. Gelukkig pakt de keuze erg goed uit en zijn de onbekendere schurken en helden eigenlijk stiekem net zo leuk als hun bekendere collega’s. Hierdoor voelt de film ook verfrissend aan in plaats van weer het zoveelste verhaal dat draait om Superman of Batman. Helaas durfde de makers het niet aan om deze onbekendere personages een prominentere plaats op de cover van de dvd te geven, aangezien daarop de twee genoemde helden nog steeds het meest aanwezig zijn.

De film is uiteraard gemaakt voor een jonge doelgroep, die ongetwijfeld de avonturen na de film voortzetten met hun eigen Legostenen en creativiteit. Gelukkig is de film daarnaast voorzien van een humoristische laag om ook de meekijkende ouder te kunnen vermaken. De superhelden in Lego-vorm zijn op zich al grappig, maar de manier waarop de helden hier mee omgaan is misschien stiekem nog net even iets grappiger. Het leukste voorbeeld hiervan is Green Lantern die meerdere malen Superman een high five wil geven, maar ja… hoe doe je dat met een gekromd handje zonder vingers? De film is doorspekt met dit soort kleine grapjes die vooral bij de meekijkende ouder zo nu een dan een glimlach op het gezicht zal toveren.

Extra’s: Hoe de film precies is gemaakt ontdekken we niet op de schijf, maar wel hoe men de film voorzien heeft van specifieke geluiden. In de twintig minuten durende special ‘Click, Zap, Boom! – Creating the Sound Design’ zien we hoe een team van fanatiekelingen alle geluiden door middel van de Foley-techniek tot leven brengt. Hierbij brengt men de geluiden in een geluidsstudio tot leven. Zo wordt het lopen in een bos nagebootst door middel van het stampen op plastic en is het onthoofden van een Legopoppetje een simpele ‘plop’ die met een vinger in de mond wordt gemaakt. Een zeer interessante special, al was het ook leuk geweest om een meer algemeen beeld van het maken van de film te krijgen.

Lego DC Comics Superheroes: Justice League: Attack of the Legion of Doom is de zoveelste animatiefilm die is gebaseerd op een bekende licentie die zijn weg naar een Lego-vorm heeft gevonden. Het niveau van het zeer succesvolle The Lego Movie wordt niet gehaald, maar het is overduidelijk dat de makers dat ook zeker niet voor ogen hadden. Ze hebben een vermakelijke film willen maken met de helden uit de stal van DC Comics en zijn daar met vlag en wimpel in geslaagd. Een klein minpunt aan deze dvd-uitgave is het ontbreken van een Nederlandse audiotrack, dus ook de jongsten onder ons zullen het helaas moeten doen met de Nederlandse ondertiteling. Toch is er meer dan genoeg te genieten en wellicht dat ook voor hun de strakke animatie alleen al voldoende is.

Met dank aan Media Tornado en Warner Bros. Pictures NL voor het recensie-exemplaar.

13 oktober, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer