Les Saisons

Informatie

RegieJacques Perrin en Jacques Cluzaud
Jaartal2015
Releasedatum14-04-2017
Speelduur96 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastN.v.t.

De Franse documentairemakers Jacques Perrin en Jacques Cluzaud nemen ons mee op een beeldschone reis door de geschiedenis van de Europese wildernis. Herontdek de gebieden die we sinds de laatste ijstijd delen met allerlei wonderlijke wezens. Want voordat mensen het immense Europese oerbos omvormden tot platteland, was dit het terrein van roedels wolven, beren, ossen, lynxen en wilde paarden.

Met Les Saisons brengen Jacques Perrin en Jacques Cluzaud een ode aan de landdieren. De heren zijn geen onbekenden in de veelal wonderlijke wereld van de natuurdocumentaires. Zo maakten zij eerder al Le Peuple Migrateur (Winged Migration), waarin zij met vogels de wereld rond vlogen en Océans (Oceans), waarin zij met vissen in de oceanen mee zwommen. In hun nieuwste aanwinst neemt het duo ons mee op een reis door de tijd. Zo begint de documentaire bij de laatste ijstijd, een winter die maar liefst 80.000 jaar duurde. Vervolgens zien we dat ijsschotsen beginnen te smelten, waarbij grote delen afbreken en in het water storten. Hiermee verandert een koude witte lappendeken al snel in een prachtig groen landschap. Gedurende 96 minuten werken de heren vanuit het verleden naar het heden toe en laten hierin ook de invloed van de mens op het bos zien.

In het nieuw ontstane landschap zien we onder meer eekhoorns, wilde zwijnen en beren samen leven in de eeuwige wisseling van seizoenen. We zien het ontstaan van nieuw leven als we getuige zijn van bijvoorbeeld een paringsdans van een paar kleine vogeltjes en de geboorte van een hertje. Daarentegen zien we ook hoe leven eindigt wanneer bijvoorbeeld een roedel wolven op jacht gaat en de achtervolging op een prooi inzet. Perrin en Cluzaud brengen het geheel zo in beeld dat het lijkt alsof alle dieren vroeger in perfecte harmonie met elkaar leefden. Totdat daar ineens de mens was die gaandeweg steeds meer bos inpikte, waardoor het territorium van alle dieren door de eeuwen heen steeds kleiner werd. Een ontwikkeling die natuurlijk nog steeds gaande is en waar ook nog geen einde aan lijkt te komen. De boodschap van Perrin en Cluzaud is dan ook duidelijk: bossen waren een paradijs totdat wij mensen om de hoek kwamen kijken en de boel verziekten.

Voor Les Saisons trokken Perrin en Cluzaud onder andere naar Frankrijk, Noorwegen, Polen en zelfs ons eigen kikkerlandje Nederland. Het resultaat zijn werkelijk oogstrelende beelden. Toch maken deze minder indruk dan beelden uit andere natuurdocumentaires. Wellicht komt dit doordat (de montage van) de beelden soms iets te gekunsteld zijn. Zo zien we dat dieren die helemaal niets met elkaar te maken hebben opeens de interactie met elkaar aangaan. Daarnaast zien we ook nog eens acteurs in beeld verschijnen verkleed als onder meer holenmensen. Naar het schijnt lieten Perrin en Cluzaud zelfs dierentrainers een achtervolging in scène zetten waarin een roedel wolven een everzwijn opjaagt. Met behulp van drones en snelle terreinscooters werd dit tafereel vervolgens ‘levensecht’ in beeld gebracht. Dit alles zorgt ervoor dat je niet om de boodschap van het regisseursduo heen kan, maar ook dat dit afbreuk doet aan de prachtige beelden.

Extra’s: Naast de documentaire Les Saisons bevat de disc enkel de trailers van Oceans, Nature en Hollands Natuur in de Delta.

Les Saisons is geen gewone natuurdocumentaire, maar één met een hele duidelijke boodschap. Perrin en Cluzaud doen namelijk een pleidooi om de balans tussen mens en natuur te herstellen. Iets waarvan veel mensen de noodzaak zullen inzien. Helaas is de uitwerking in deze natuurdocumentaire niet optimaal. De taferelen die zijn vastgelegd komen soms gewoonweg iets te gekunsteld over. Iets wat jammer genoeg afbreuk doet aan de oogstrelende beelden. De intentie van Perrin en Cluzaud met Les Saisons is erg goed, laten we dit vooral als een groot pluspunt van deze natuurdocumentaire zien.    

Met dank aan Dutch Filmworks voor het recensie-exemplaar.

17 april, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f966b55e5c_selected-products" products="9200000063167472,9200000063167470" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer