Let Him Go

Informatie

RegieThomas Bezucha
Jaartal2020
Releasedatum14-04-2021
Speelduur114 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastDiane Lane, Kevin Costner, Lesley Manville, Will Brittain, Jeffrey Donovan, Kayli Carter en Booboo Stewart

De gepensioneerde sheriff George Blacklegde woont samen met zijn vrouw Margaret en hun zoon James en zijn gezin in een ranch in Montana. Hun geluk krijgt een noodlottig wending als James bij een ongeval met een wild paard komt te overlijden. Drie jaar later hertrouwt James’ vrouw Lorna met Donnie Weboy, een jongeman uit een familie met slechte reputatie. Als Margaret op een dag boodschappen doet, ziet zij toevallig dat Donnie haar schoondochter en kleinzoon Jimmy mishandelt. Het baart haar grote zorgen, maar nog voor zij verdere stappen kan ondernemen verlaat Donnie de stad met Lorna en Jimmy. Margaret besluit over te gaan tot verdere actie en weet George mee te nemen in haar plannen, maar als snel blijkt dat de Weboys’ Lorna en Jimmy niet zomaar zullen laten gaan.

Let Him Go is een film geproduceerd, geschreven en geregisseerd door Thomas Bezucha, gebaseerd op de gelijknamige roman van Larry Watson uit 2013. Het resulteert in een ingetogen drama, die door de prachtige beelden meer dan eens een western ademt. Waar de titel in eerste instantie lijkt te verwijzen naar de rouw na het verlies van hun zoon, wordt al snel duidelijk dat deze slaat op hun kleinzoon. Dat er vervolgens richting het einde van de film nog een andere betekenis bij komt kijken zorgt ervoor dat symbolisch gezien alles mooi op zijn plaats valt. Het verhaal van de film is redelijk eenvoudig, maar toont op sterke wijze de onmacht van schoonouders die moeten toekijken hoe zij het contact met hun kleinkind verliezen als de verbindende schakel wegvalt, in dit geval hun zoon.

Wat Let Him Go daarnaast heel erg helpt, is dat er voor de dragende kracht van de film een beroep wordt gedaan op een aantal zeer ervaren acteurs. Zo zien we Diane Lane en Kevin Costner als het echtpaar Blacklegde. Het betekent de hereniging van Clark Kents’ ouders uit Man of Steel, al is Let Him Go duidelijk een totaal andere film. Ze vullen elkaar prachtig aan met hun ingetogen spel, waarbij ze min of meer op een wraaktoer gaan nadat ze misstanden rond hun kleinzoon constateren. Uiteindelijk escaleert dit, maar niet alvorens er op broeierige wijze naar die climax wordt toegewerkt. Dat dit allemaal werkt komt vooral op het konto van de acteurs, waarbij in een bijrol ook vaste Mike Leigh-actrice Lesley Manville opvalt. Zij weet op sterke wijze haar rol in te vullen als de lichtgestoorde matriarch van de familie Weboy.

Het valt Bezucha te prijzen dat hij vasthoudt aan een waardige en realistische benadering, waarbij hij zelfs in de climax de teugels strak in handen weet te houden. Het wordt hier en daar wellicht wat voorspelbaar, maar het goede spel doet ons dit vergeten. En dan zijn er natuurlijk nog de prachtige beelden van de wijdse vlaktes. Niet van Montana overigens, want ondanks dat het daar wel voor door moet gaan, werd de film geheel opgenomen in de Canadese provincie Alberta. Het geeft de film een fijne sfeer, waarbij het toch wat trage tempo goed past. Het maakt van Let Him Go een prachtige gefilmde thriller, verpakt als krachtig drama, dat zich voornamelijk richt op een wat oudere doelgroep. Feit is wel dat we zelden wanhoop en bezorgdheid van grootouders zo authentiek naar het scherm vertaald hebben zien worden.

Extra’s: Naast de film zijn een drietal featurettes opgenomen op de Blu-ray release. Niets wereldschokkends, maar zeker interessant voor de liefhebbers.
· The Making of Let Him Go (06:23) Een ouderwetse making of, waarin cast en crew het verhaal bespreken, maar er ook heel wat technische aspecten voorbij komen, almede de setting en dergelijke.
· The Blackledges: Kevin Costner & Diane Lane (04:14) Een diepgaandere blik op de relatie tussen Costner’s George en Lane’s Margaret, met daarnaast ook alle aandacht aan hun input in hun rollen.
· Lighting the Way: Thomas Bezucha (03:15) Regisseur Bezucha bespreekt het bronmateriaal en hoe dit zich verder ontwikkelde in zijn script en vervolgens de film zelf.

Let Him Go is een krachtig drama dat ook nog eens een boost krijgt door zijn zeer ervaren castleden. Waar er een tijd is geweest dat Kevin Costner de grote man wilde uithangen en zich vertilde aan ego-projecten als Waterworld en The Postman, doet hij het tegenwoordig een stuk rustiger aan. Hij schikt zich in vaderrollen en bijrollen in grote films, in plaats van zelf heel erg op de voorgrond te treden. Hier doet hij dat eindelijk weer eens wel, en hij toont direct maar weer eens waarom hij een van de grootste sterren was eind jaren 80 en begin jaren 90. Samen met Diane Lane vormt hij een geloofwaardig echtpaar dat goed wil doen in ere van hun zoon, alvorens zij hun kleinzoon verder verliezen dan alleen uit het oog. Een sterke film voor ieder die houdt van mooie beelden en een oprecht verhaal.

Met dank aan Day One MPM en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

10 april, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer