Liberty

Informatie

RegieMikael Marcimain
Jaartal2018
Releasedatum28-05-2019
Speelduur300 minuten
DistributeurLumière
CastAnton Hjelje, Carsten Bjørnlund, Charlie Karumi, Connie Nielsen, Magnus Krepper en Sofie Gråbøl

Tanzania, eind jaren 80. De droom van Kirsten Knudsen om als verpleegster in de Derde Wereld te werken komt eindelijk uit. Met haar baby en tienerzoon verhuist ze van Denemarken naar Afrika, waar een hereniging met haar man volgt die daar al werkt. Hierdoor wacht Kirsten een kant-en-klare levensstijl, compleet met personeel en een rijkelijk van gin-tonic voorziene Scandinavische gemeenschap. Het lijkt een paradijs, maar met een prijs. Al snel leert ze de keerzijde van deze tropische idylle en de cultuurverschillen kennen. Het nieuwe leven in Tanzania biedt haar dan wel vele kansen, maar de consequenties zijn zwaar: corruptie, ontrouw en immorele keuzes die uiteindelijk ten koste gaan van relaties en gezinnen.

Liberty is gebaseerd op de gelijknamige, succesvolle roman van Jakob Ejersbro, onderdeel van zijn Afrika-trilogie. Zijn werk scoort ook over de landsgrenzen en is meermaals vertaald, waaronder in het Nederlands. Hij schreef de trilogie over zijn jeugdervaringen als Deense expat in Afrika. De serie speelt zich dan ook pakweg dertig jaar geleden af en vertelt het verhaal van twee Scandinavische expatgezinnen die ervan dromen de wereld te veranderen. Het zijn voornemens die we vaak tegenkomen onder reislustige en ambitieuze mensen, maar zoals zo vaak gaat het niet zo makkelijk als verwacht. Zo lopen ze er al snel tegenaan dat goede bedoelingen niet genoeg zijn om hun idealen te realiseren.

Zoals we vaak zien bij Scandinavische producties zijn er bij de casting enkele grote namen uit die regio vastgelegd. Zo is Sofie Gråbøl, die Kirsten speelt, bekend van haar aandeel in de serie The Killing. Andere inbreng deed eerder al ervaring op in series als Arvingerne (Carsten Bjørnlund), The Bridge en de Millennium-reeks (Magnus Krepper). Het bekendste gezicht is echter Connie Nielsen, die haar carrière in eigen land begon voor de grote opleving van de Scandinavische serie, maar wel bekend staat als een van de beste Deense actrices van haar generatie. Het zorgde ervoor dat zij ook richting Hollywood afreisde voor een succesvolle carrière en zo was zij bijvoorbeeld te zien in Gladiator en Wonder Woman. Al deze kwaliteit kan echter niet verbloemen dat het schrijfwerk soms niet al te denderend is. Liberty is dan ook  een serie met een interessant uitgangspunt, die vooral te lijden heeft onder alle perikelen achter de schermen.

Zo was er het nodige te doen over de rechten van de serie. In eerste instantie probeerde Ole Christian Madsen, een goede vriend van Ejersbro, in november 2015 al een verfilming van de grond te krijgen, maar deze werd afgewezen door de Deense zender DR. Dat kan natuurlijk gebeuren, maar des te opvallender was het dat DR vervolgens wel eigenhandig de onderhandelingen aanging. Maar daarmee was het nog niet klaar, want de serie werd vervolgens ontwikkeld door Asger Leth die vervolgens de laan uit werd gestuurd door DR. En dan hebben we het nog niet eens over de chaotisch verlopen opnames. Het is spijtig te moeten concluderen dat de serie hierdoor hand in hand gaat met het onderwerp en ondanks alle goede bedoelingen deze chaos ook terugkomt op het scherm.

Extra’s: Naast wat promotionele trailers van andere releases van Lumière is er naast de vijf afleveringen geen bonusmateriaal te vinden op deze dvd release.

Liberty is een serie met de beste bedoelingen, die helaas teniet worden gedaan door een haast pijnlijk verlopen productieproces. De miniserie van vijf afleveringen mocht een beroep doen op boeiend, uit het leven gegrepen, bronmateriaal en een sterke cast, maar verantwoordelijke zender DR heeft er geen goed aan gedaan om hun eigen weg te verkiezen boven invloed van binnenuit. De serie probeert op haast geforceerde wijze een pijnlijk portret te schetsen van de naïviteit van een groep buitenlandse welzijnswerkers, wier grootse plannen botsen met lokale weerstand en onoverbrugbare culturele verschillen, maar vooral het schrijfwerk schiet ernstig te kort. Het maakt Liberty tot een van de voorbeelden die aantonen dat een goed boek nog geen goed script hoeft op te leveren. En dat is zonde, want het bronmateriaal van Ejersbo had zonder twijfel beter verdiend.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

6 juni, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5cf0f8b211602_selected-products" products="9200000109015202" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer