Light of My Life

Informatie

RegieCasey Affleck
Jaartal2019
Releasedatum24-06-2020
Speelduur119 minuten
DistributeurThe Searchers
CastCasey Affleck, Elisabeth Moss en Anna Pniowsky

In de nabije toekomst zijn bijna alle vrouwen overleden door een mysterieuze pandemie. Na het overlijden van haar moeder aan deze pandemie, doet de vader van Rag er alles aan om zijn dochter te beschermen tegen deze nieuwe wereld. Hij probeert haar weg te houden van andere mensen en laat zijn dochter zich kleden als een jongen. Het maakt ook dat Rag nog nooit een andere persoon van haar geslacht heeft gezien en de enige manier waarop zij over andere vrouwen hoort, is via verhalen die haar vader spontaan bedenkt. Wanneer Rag en haar vader hun vaste plek in het bos verlaten, begint hun zoektocht naar een veiligere plek. Ondertussen begint er een spanning ontstaan tussen de vader en zijn kind. Rag wil graag weten wat het betekent om een meisje te zijn, maar de vader vindt het antwoord op deze vraag te gevaarlijk voor deze nieuwe wereld.

Volgens regisseur Casey Affleck is Light of My Life een verhaal dat gaat over meerdere aspecten. Zo is het niet alleen een verhaal over een vader en dochter, maar ook een verhaal over de mensheid tegenover de natuur. Daarnaast bevat de film ook elementen van post-pandemie en coming-of-age verhalen. Toch vindt Affleck zelf dat het verhaal voornamelijk gaat over het thema ouderlijke liefde. Als filmmaker voelt hij zich aangetrokken tot verhalen die onze gedeelde menselijkheid benadrukken. Een verhaal waarin een ouder alles doet om zijn of haar kind te beschermen is tijdloos en hij denkt dat veel mensen zich kunnen op een persoonlijke manier kunnen relateren tot deze verhalen. Affleck is naast de regisseur niet alleen ook nog de scenarioschrijver van Light of My Life, ook speelt hij de vaderrol in de film. Er kan dus zeker gezegd worden dat dit een passie-project is geweest van Affleck.

Voor de film ging Affleck niet bepaald over een nacht ijs. De eerste ideeën stammen al van twaalf jaar geleden, toen hij verhalen begon te vertellen aan zijn kinderen. Daarna begon hij in 2014 om deze verhalen op papier te zetten, wat uiteindelijk resulteerde in de basis voor deze film. Naast Casey Affleck speelt Anna Pniowsky als de dochter genaamd Rag. Ook de van The Invisible Man bekende actrice Eisabeth Moss speelt een rol. Als moeder is haar rol echter wel een heel stuk kleiner dan de twee eerder benoemde rollen. Ondanks de bekende cast is de film er een waar velen waarschijnlijk nog nooit eerder van gehoord zullen hebben. Dat is zonde, want Light of My Life is een erg mooie film geworden. Het verhaal over een wereld na een pandemie is daarnaast ook nog eens zeer toepasselijk op wat er op dit moment gaande is in de echte wereld tijd, dit ondanks dat de pandemie uit de film een stuk ernstiger is dan wat wij nu meemaken.

Een van de sterkste punten aan de film, is dat deze je aanzet tot nadenken over hoe de wereld er straks uit gaat zien als deze pandemie over is. De film opent wat langzaam en het eerste kwartier zie je als kijker maar een locatie, vanwaar de vader een verhaal vertelt aan zijn kind. En dat is even wennen. Echter, als de bedoeling van Affleck als filmmaker steeds meer duidelijk wordt, kan je de film steeds meer gaan waarderen. De film gaat namelijk niet zozeer over de wereld na de pandemie, maar eerder over hoe deze twee personages zich aanpassen aan hun nieuwe omgeving; Over wat hun plaats is in deze wereld en hoe ze het best kunnen blijven overleven. Puntje van kritiek is het herhalen van situaties. Zo zien we meermaals hoe de dochter zich moet gedragen als jongen. Daarnaast is de film behoorlijk traag en daardoor niet altijd even interessant genoeg. Mede ook omdat het gevaar niet altijd even goed voelbaar is.

Extra’s: Helaas bevat de Blu-ray release van Light of My Life geen bonusmateriaal.

Light of My Life is zo’n film die zonder meer wat meer aandacht had verdient, zeker omdat de gebeurtenissen vrij makkelijk te linken zijn aan de realiteit. Dit betekent overigens niet dat de film zonder kritiek gaat. Zo is de film flink traag en is de uitwerking niet altijd even sterk en soms zelfs wat slapjes. Ook zijn de gebeurtenissen in de film vaak repetitief. Echter, op het gebied van kleurgebruik, cinematografie en thematische verhalen weet Light of My Life zeker te overtuigen. Zo zorgt de combinatie van een grimmig kleurpalet en een sterke cinematografie voor een fijne schets van een unieke en realistisch ogende wereld. Het maakt alles bij elkaar genomen dat dit passie-project van Affleck niet op elk vlak even geslaagd is, maar wel zonder meer interessant.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

21 juli, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Sebastiaan Khouw