Listen to me Marlon

Informatie

RegieStevan Riley
Jaartal2015
Releasedatum21-11-2015
Speelduur114 minuten
DistributeurUniversal Pictures Benelux
CastMarlon Brando [archiefmateriaal]

Marlon Brando, misschien wel de grootste en beste acteur die ooit geleefd heeft, komt weer tot leven in deze documentaire die is samengesteld door middel van honderden uren aan audiofragmenten die door Brando zelf zijn opgenomen. Hij neemt de kijker mee in een reis langs zijn bewogen leven die er één was van vele successen, maar ook van vele dieptepunten. Geen interviews met familie of bekenden en geen commentaar van filmliefhebbers. Maar alleen Marlon Brando zelf die met eigen stem zijn leven in kaart brengt.

Het was voor documentairemaker Stevan Riley een droom, maar tegelijkertijd even slikken toen hij toegang kreeg tot het privéarchief van de grootste acteur uit Hollywood die ooit heeft geleefd. Brando had namelijk zelf uren aan audiofragmenten opgenomen op honderden cassettebandjes waarin hij openhartig praat over zijn veel bewogen leven. Een unieke kans om de meest complete biografie over het leven van Marlon Brando te maken die Riley dan ook met beiden handen aangreep.

Samen met medeschrijver Peter Ettedgui inventariseerde Riley alle cassettebandjes om zo in kaart te brengen hoe compleet de collectie was die ze in handen hadden. Na het zien van de bijna twee uur durende documentaire valt te concluderen dat deze behoorlijk compleet was, aangezien vrijwel ieder aspect uit het leven van de acteur aan bod komt. Zo spreekt Brando openhartig over zijn tijd waarin hij in de jaren 50 les krijgt van actrice Stella Adler en voor het eerst kennismaakt met method acting. Een manier van acteren die later door Brando zelf definitief op de kaart werd gezet. Maar ook de moeizame relatie met zijn ouders, zijn politieke activisme voor bepaalde minderheden, zijn vele successen en zijn vele kinderen worden door de acteur zelf besproken en bekritiseerd.

Dat documentairemaker Stevan Riley kon beschikken over honderden uren aan audiomateriaal was een groot pluspunt, maar hoe gebruik je deze in een film die toch ook visueel aantrekkelijk gemaakt moet worden? Het is nou juist daar waar de documentaire helaas te kort schiet. Luisteren naar Marlon Brando is een unieke ervaring die zeker de moeite van het luisteren waard is, maar je kunt je afvragen of het in een filmische vorm gegoten had moeten worden. Riley heeft het overduidelijk interessant proberen te maken door in slow motion door het huis van Brando te zweven, maar slaagt daar maar deels in. Wellicht was het beter geweest als de documentaire alleen op cd verkrijgbaar zou zijn geweest, zodat de stem van Brando zelf de truc zou doen en de luisteraar kon wegdromen bij het machtige leven dat deze acteur heeft gehad.

Extra’s: Gelukkig ontbreekt het de schijf ook niet aan extra’s, aangezien er twee specials op de schijf staan waarvan er eentje bijna een half uur inzoomt op het maken van de documentaire. Het is noemenswaardig om te zien aan wat voor een monnikenwerk Stevan Riley heeft verricht met het luisteren naar de vele tapes van Brando om hier een mooi verhaal van te maken.

Listen to me Marlon is een unieke documentaire die wordt geleidt door Marlon Brando zelf die openhartig praat over zijn eigen leven. Voor filmliefhebbers is het smullen geblazen om een kijkje te krijgen in het bijzondere leven van één van de grootste acteurs allertijden terwijl hijzelf de voiceover verzorgt. Toch is de documentaire op het visuele vlak een heel stuk minder interessant te noemen en overtuigen de beelden niet hetzelfde als het verhaal wat Brando afsteekt over zijn eigen leven. Een op zich sterke documentaire die wellicht beter op zijn plaats was geweest als audio-cd.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Benelux voor het recensie-exemplaar.

10 januari, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer