Locked Down

Informatie

RegieDoug Liman
Jaartal2021
Releasedatum15-04-2020
Speelduur118 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastAnna Hathaway, Chiwetel Ejiofor, Stephen Merchant, Mindy Kaling, Lucy Boynton, Dulé Hill, Jazmyn Simon, Ben Stiller en Ben Kingsley

Paxton en Linda zijn een ongelukkig stel dat nog samenwoont in Londen. Ze hebben weliswaar besloten om uit elkaar te gaan, maar de uitbraak van de COVID-19 pandemie zorgt ervoor dat ze noodgedwongen hun dagen samen thuis slijten. Linda is de CEO van een modebedrijf en probeert door middel van online meetings nog wat werk te verzetten. Paxton op zijn beurt komt enkel aan de bak als vrachtwagenchauffeur, vanwege een aanranding jaren eerder. Als Linda de inventaris in het nabijgelegen warenhuis Harrods moet leegruimen, doet zich de kans voor om een diamant met een waarde van drie miljoen pond om te wisselen met een duplicaat. Samen met Paxton beraamt ze een plan, maar Linda moet er eerst wel voor zorgen dat Paxton voorbij de strenge veiligheidscontrole komt die zij zelf heeft opgezet.

Een lockdown, vandaag de dag hoeven we niemand meer uit te leggen hoe en wat. Natuurlijk heeft de pandemie effect op alle lagen van de bevolking en zo werd ook vrijwel de gehele filmwereld platgelegd. Het gevolg; nagenoeg geen nieuwe producties. Scenarioschrijver Steven Knight besloot echter al snel van de nood een deugd te maken en tijdens de eerste golf flanste hij het script voor deze film in elkaar. Met The Bourne Identity- en Edge of Tomorrow- regisseur Doug Liman aan het roer werd een zeer behoorlijke cast bij elkaar vergaard en de film werd opgenomen in 18 dagen. Dat is natuurlijk een andere gang van zaken dan we normaal zien en het zorgde voor flink wat inventieve praktijken. Zo werden de opname nog weleens last minute aangepast en werden Hathaway en Ejiofor gedwongen om hun nog niet uit het hoofd geleerde teksten her en der rond de set te plakken.

De basis van de film ligt bij Anne Hathaway en Chiwetel Ejiofor. Ze spelen een stel dat noodgedwongen op elkaar aangewezen is. Het levert een aantal vermakelijk scènes op, waar het geheel vooral overeind blijft door de kwaliteit van de twee. Toch zijn er ook naast de twee flink wat grote namen aan de film gekoppeld, al is het vaak maar voor een veredelde cameo. Zo treedt Stephen Merchant op als hoofd beveiliging van Harrods. Daarnaast is Ben Kingsley te zien als baas van Ejiofors’ personage en Ben Stiller als die van Hathaways’ personage. Beide treden op via een videoverbinding, wat nog best aardig uitpakt als je kijkt naar de situatie in de wereld. Toch heb je als kijker vooral in het geval van Stiller meer dan eens het gevoel dat hij gewoon vanuit huis acteert. Het zal misschien niet eens zo ver van de waarheid liggen. Alles bij elkaar zien we wat dat betreft een creativiteit in het samenbrengen van de cast die best te waarderen valt.

Toch is de film eigenlijk niet al te bijzonder. Dat het terugbrengen van de middelen goede films van opleveren heeft het verleden meer dan eens bewezen. Wie herinnert zich niet de ‘eed van zuiverheid’ van het Deense Dogma 95 verbond. Toch overstijgt wat we hier zien de middelmaat amper. Twee mensen die al van plan waren om uit elkaar te gaan, maar toch op elkaar aangewezen zijn is wellicht niet al te origineel meer anno 2021, maar het kan een goed (romantisch)drama opleveren. De film begint wellicht wel met dit uitgangspunt, maar Knight heeft ergens bedacht om er een diamantroof in te gooien. Nu is een fijne twist nooit erg, maar hier komt het de geloofwaardigheid niet bepaald ten goede. Er wordt nog wel gepoogd om meer de komedie kant op te gaan, maar het maakt de film toch vooral tot een opmerkelijke mix van veel te veel elementen die we elders al eerder en beter hebben gezien.

Locked Down is een opmerkelijke mix van elementen, stijlen en genres die niet samenkomen tot een goede film. Om een film te bedenken rond de actualiteiten van de lockdown is niet eens zo gek. Evenmin om deze dan te maken met een kleine basis qua cast en crew en die cast dan uit te breiden met grote(re) namen die optreden door middel van een videoverbinding. Het is eigenlijk best creatief allemaal. Toch werkt het hier gewoonweg niet. Zo levert het eerste deel een vrij onoriginele romkom op en loopt de film behoorlijk uit de hand bij de diamantroof. Het is allemaal behoorlijk ongeloofwaardig en wordt van erger gered door de cast. En dat is jammer, want met een beter script had hier ongetwijfeld wat leuks in gezeten. Nu is Locked Down weinig meer dan een aardig tussendoortje bij gebrek aan beter.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor de screener-link.

23 april, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer