Logan

Informatie

RegieJames Mangold
Jaartal2017
Releasedatum28-06-2017
Speelduur137 minuten
Distributeur20th Century Fox
CastHugh Jackman, Sir Patrick Stewart, Dafne Keen, Stephan Merchant, Boyd Holbrook en Richard E. Grant

Het is 2029 en bijna alle mutanten zijn uitgeroeid. De eens zo veerkrachtige Logan a.k.a. Wolverine leeft een teruggetrokken bestaan als taxichauffeur. In een schuiladres op de grens van Mexico zorgt hij, samen met de albino Caliban, voor de zieke Professor X. Deze is na een psychische aanval, die afliep met fatale gevolgen, seniel geworden. Logan probeert zich te verschuilen voor de wereld en zijn nalatenschap. Maar dan vraagt een onbekende vrouw hem om hulp bij het vervoeren van haar en haar dochter Laura naar Eden. Het blijkt dat Laura achterna wordt gezeten door het bedrijf Transigen, dat haar wil gebruiken voor militaire doeleinden. Al snel komt Logan erachter dat het meisje een mutant is met soortgelijke krachten als hem. Als hij ook nog eens achter haar ware identiteit komt, zet hij alles op alles om Laura naar een veilige zone in Eden te krijgen.

Alweer 17 jaar geleden verscheen X-Men, de eerste speelfilm in de X-Men reeks. Tevens was dit de eerste X-Men film waarin Hugh Jackman voor het eerst in de huid van het zeer geliefde personage Wolverine kroop. Dankzij deze rol brak hij door in Hollywood en sindsdien bleef hij trouw aan het personage. In Logan is hij alweer voor de negende keer als Wolverine te zien. Zo zagen we hem in de afgelopen jaren eerder in twee films die zich concentreerde rondom dit personage. Daarnaast zagen we hem ook nog als teamlid van de X-Men en was hij niet te beroerd om voor cameo’s op te draven. De titel Logan is een verwijzing naar de comic Old Man Logan van Mark Miller en is bewust gekozen als tegenhanger voor The Wolverine uit 2013. In The Wolverine zagen we nog een vechtlustige en tevens menselijke Wolverine. De comic daarentegen draait om een alternatieve verhaallijn die gaat over de nadagen van Wolverine en dat is nu precies waar Logan ook om draait.

Logan is dan ook niet te vergelijken met de andere films uit de X-Men reeks. Wat dat betreft wordt de toon meteen gezet in de eerste scène van de film. In the middle of nowhere zien we hoe gespuis de wieldoppen van een zwarte limousine probeert te jatten. Vervolgens gaat de deur van de limousine open en zien we een dronken en gehavende Logan uitstappen. Waar hij vroeger maar wat graag het gevecht aanging, lijkt het beest in hem nu te zijn verdwenen. Het verhaal van Logan is dan ook menselijker dan we gewend zijn en is behoorlijke rauw in beeld gebracht. We zien dat Logan zelf zijn ergste vijand is geworden door zijn haperende zelfgenezing die wordt veroorzaakt door een langzame adamantiumvergiftiging. De rol van Logan wordt werkelijk voortreffelijk neergezet door Hugh Jackman en we zagen hem zelden een betere prestatie afleveren. Voor zijn rol in Logan had hij dan ook veel over. Zo droogde hij zichzelf 48 uur uit voor een bepaalde scène. Iets wat opnieuw iets zegt over de totale toewijding van Jackman aan de rol van Wolverine.

In het eerste gedeelte van Logan wordt rustig de tijd genomen om het verhaal te ontvouwen. We zien hoe het gesteld is met Logan en dat hij zich over Professor X ontfermt heeft. Professor X is niet meer wie hij ooit was. Hij is veranderd in een stokoude man met een hersenaandoening. In de rol van Professor X zien we opnieuw Sir Patrick Stewart. Ook hij had veel over voor zijn rol in deze film. Hij viel namelijk bijna 10 kilo af om geloofwaardig over te komen als oude en zieke man. Naast deze twee X-Men veteranen maken we kennis met het mysterieuze meisje Laura. Zij blijkt soortgelijke krachten als Wolverine te hebben en wordt achterna gezeten door een groep huurlingen. Voor Dafne Keen is Laura haar eerste rol in een speelfilm en een beter debuut had ze zich niet kunnen wensen. Dit alles is de opmars naar een flinke lading actie waarin ook het nodige bloed rijkelijk vloeit. Zeker de finale van de film is indrukwekkend en dan hebben we het niet alleen over de actie. Het verhaal rondom Logan krijgt een sterk einde en opent tevens de deur naar meer X-Men films. Het zal ons dan ook niets verbazen als we meer gaan zien van mutant Laura.

Extra’s: De Blu-ray disc bevat voor circa 90 minuten aan interessante extra’s, het audiocommentaar van schrijver en regisseur James Mangold buiten beschouwing gelaten.
• Verwijderde scènes (07:45) Een verzameling van verwijderde of ingekorte scènes: Logan Gets a Ticket, Alternate Dinner Scene, Caliban Death, Bobby’s Action Figures, Medical Tent Connect the Dots en Mutant Kid Puppet Master. De scénes zijn te bekijken met of zonder commentaar van schrijver en regisseur James Mangold.
• Making Logan (01:16:05) Een aantal geweldig goed uitgewerkte en diepgaande featurettes die diverse onderwerpen behandelen. Denk hierbij aan de comic Old Man Logan, de fysieke en emotionele staat waarin Logan en Professor X zich bevinden en het begin van de film. De featurettes worden ondersteund door toelichting van de cast en crew.
 Audiocommentaar van James Mangold (02:17:23) De film met audiocommentaar van schrijver en regisseur James Mangold.
• Bioscooptrailers (06:32) Meerdere trailers van de film Logan.

Logan is een sterke en waardige afsluiter rondom Wolverine, één van de meest geliefde X-Men. Het verhaal wordt in alle rust ontvouwt, waarna we een finale van jewelste zien. De film ontstijgt hiermee het superheldengenre en specifiek de X-Men reeks. Logan is namelijk perfect op zichzelf te kijken, al zullen X-Men fans ook zeker aan hun trekken komen. Hugh Jackman zet een ijzersterke Logan neer en we zullen hem dan ook missen als Wolverine. Naast Jackman zien we Sir Patrick Stewart als Professor X, die tevens een onvergetelijke rol neerzet. Deze twee X-Men veteranen worden bijgestaan door Dafne Keen, die met Laura haar eerste rol in een speelfilm neerzet. Het zal ons niets verbazen als Logan de deur heeft opengezet naar nieuwe X-Men films, zoals rondom Laura.   

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

5 juli, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f896ae5cae_selected-products" products="9200000075482766,9200000075482764,9200000075483908" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer