Logan Lucky

Informatie

RegieSteven Soderbergh
Jaartal2017
Releasedatum29-12-2017
Speelduur119 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastChanning Tatum, Adam Driver, Daniel Craig, Riley Keough, Katie Holmes, Farrah Mackenzie, Katherine Waterston, Dwight Yoakam en Seth MacFarlane

Jimmy Logan is een bouwvakker die zijn veelbelovende football-carrière zag stranden door een blessure. Nadat hij door zijn beperking is ontslagen leert hij dat zijn ex-vrouw Bobbie Jo met haar nieuwe echtgenoot van plan is te verhuizen, waardoor het voor hem nog moeilijker wordt om zijn dochter Sadie te bezoeken. Boos en ontsteld gaat Jimmy naar de bar van zijn broer Clyde, een veteraan die in Irak zijn linkerarm verloor. Samen smeden ze het plan om een overval te plegen tijdens een NASCAR race evenement op de Charlotte Motor Speedway. Belangrijk detail is dat ze hierbij de veroordeelde brandkastkraker Joe Bang nodig hebben, die op dat moment nog een straf uitzit in de gevangenis. Clyde besluit om zich te laten opsluiten om zo Joe te helpen ontsnappen. Het blijkt echter pas de eerste van vele obstakels.

Het was begin 2013 toen Steven Soderbergh in een interview verkondigde dat hij zou stoppen met het regisseren van films. In plaats daarvan zou hij zich storten op theaterstukken en televisieseries, waaruit televisiedrama The Knick het belangrijkste wapenfeit is gebleken. De voornaamste reden voor het besluit destijds was dat er niet meer gewerkt wordt vanuit de visie van de filmmaker, maar dat die rol is verschoven naar degene die de films betaald. Het is dan ook op zich niet vreemd dat een regisseur zijn afkeer laat zien van dit systeem, want het gebeurt geregeld dat de bioscoopversie niet de visie is die een regisseur voor ogen had: wie betaalt bepaalt. Maar toen kwam het script van Logan Lucky voorbij. Soderbergh dacht het script eerst nog aan te bevelen aan een collega, maar had eigenlijk zoveel plezier in het lezen ervan dat hij al snel besloot om de taak zelf op zich te nemen.

Zoals we gewend zijn van de films van Soderbergh, is ook Logan Lucky voorzien van een cast met veel bekende namen en de nodige cameo’s. In de hoofdrol zien we Channing Tatum, die hier voor de vierde keer samenwerkt met Soderbergh. Hij laat zich hier van een totaal andere kant zien dan in bijvoorbeeld Magic Mike, maar bewijst ook gelijk dat hij het wel in zich heeft om een film te dragen. Dat geldt dubbel en dwars voor Adam Driver, die hier als broer van Tatum te zien is. Driver laat zich de laatste tijd met weloverwogen en gevarieerde carrièrekeuzes steeds meer gelden en groeit zichtbaar als acteur. Toch is de leukste rol weggelegd voor Daniel Craig. De James Bond-acteur heeft zichtbaar plezier in zijn rol van Joe Bang, waarbij hij zich lekker mag uitleven en hij, net als de rest van de cast, voorzien is van een lekker dik aangezet Hillbilly-accent. Ook zien we Hilary Swank nog even voorbijkomen in een veredelde cameo als FBI-agente, is Seth MacFarlane een NASCAR-coureur met een bizarre snor en kapsel en zien we zangeres LeAnn Rimes en een handvol NASCAR-coureurs als zichzelf in een cameo.

Toch zijn het niet alleen de acteurs die een hoop lol hebben, want dit werkt door dat het ook overslaat op de kijker. Logan Lucky is dan wellicht niet de meest originele film, want er is weinig wat we niet eerder al zagen, maar het is op z’n minst een hoogst vermakelijk Hillybilly versie van Oceans 11. Wellicht niet geheel toevallig dat deze ook van de hand van Soderbergh is. Dat de film zichzelf op dat vlak niet al te serieus neemt blijkt wel uit een verwijzing hiernaar. De dialogen zijn sowieso even raak als hilarisch. Zo is er (vooral voor de fans van deze serie) een hilarische scène waarin wordt verwezen naar de keer op keer uitgestelde Game of Thrones-roman. Als aan het einde van de film alle puzzelstukjes op hun plek vallen kan je je afvragen of dit onwaarschijnlijke team zover zou kunnen hebben doorgedacht, maar een kniesoor die daar op let na zo’n vermakelijke rit. Logan Lucky is een comeback voor Soderbergh waarmee hij laat zien dat hij het plezier in elk geval weer heeft teruggevonden.

Extra’s: Naast de film is er geen bonusmateriaal toegevoegd op de Blu-ray release. Spijtig, zo had een making of zeker interessant geweest en had de comeback van Soderbergh sowieso iets meer uitleg verdiend.

Logan Lucky is een zeer vermakelijke Hillybilly variant op Oceans 11. De film neemt zich nergens te serieus en de cast lijkt bijzonder veel plezier te hebben gehad bij het productieproces, wat duidelijk overslaat op de kijker. Het blijkt nog maar eens dat als Soderbergh met plezier en passie werkt hij tot een van de betere regisseurs van zijn generatie behoort en het doet dan ook goed dat hij hier dat plezier heeft teruggevonden. Het levert geen meesterlijke film op, daarvoor is de film niet origineel genoeg en mist het wat visuele flair, maar wel een hoogst vermakelijke. De dialogen werken met regelmaat op de lachspieren en de film is vlot gesneden en kent mede hierdoor een behoorlijk hoog tempo. Het zorgt ervoor dat Logan Lucky vooral dient ter vermaak. Tot slot wordt hier nog maar eens onderstreept dat Channing Tatum ondertussen genoeg kwaliteiten bezit om met ogenschijnlijk gemak een gehele film te kunnen dienen als charismatisch middelpunt.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

27 december, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a26e07e5cbfe_selected-products" products="9200000081699295,9200000081699293,9200000081910443" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer