Loki – seizoen 1

Informatie

RegieKate Herron
Jaartal2021
Releasedatum09-06-2021
Speelduur290 minuten
DistributeurDisney+
CastTom Hiddleston, Sophia Di Martino, Owen Wilson, Gugu Mbatha-Raw, Wunmi Mosaku, Tara Strong, Richard E. Grant, Jack Veal & Eugene Cordero

In hun poging om de snap van Thanos, die de helft van de populatie in het hele universum in rook liet opgaan, ongedaan te maken reizen de Avengers terug in de tijd om de Infinity Stones te verzamelen. Daarbij bezoeken ze ook de Slag om New York in 2012 waarin ze het voor het eerst gezamenlijk opnamen tegen Loki; De God van misleiding en broer van dondergoed Thor. Door een kleine inschattingsfout komt één van die stenen echter tijdens de arrestatie van Loki in zijn handen en dus besluit hij om zichzelf te laten verdwijnen en er tussenuit te knijpen. Lang kan Loki echter niet genieten van zijn vrijheid aangezien hij binnen een paar seconden al wordt opgepikt door agenten van de TVA (Time Variance Authority); Een organisatie die waakt over de heilige tijdlijn en iedere mogelijke vertakking zo snel mogelijk de kop probeert in te drukken om deze te beschermen. Het lot van Loki is dan ook bezegeld, maar net op het moment dat hij voor eeuwig zal verdwijnen wordt zijn hulp ingeroepen door Mobius; een onderzoeksagent van de TVA die bezig is met een onderzoek naar een persoon die door de verschillende tijdlijnen reist en daarmee een hoop ellende veroorzaakt en de Heilige Tijdlijn in gevaar brengt. Hij ziet in Loki de aangewezen persoon om hem tijdens het onderzoek te helpen. Helemaal omdat de persoon die ze zoeken een Loki is uit een andere tijdlijn.

Marvel had zijn toekomst zo mooi uitgestippeld: na het einde van Avengers Endgame zou er vol ingezet worden op het multiversum waarin verschillende tijdlijnen met elkaar in aanraking zouden komen. Het zou daarmee de rode draad worden van de vierde fase van het Marvel Cinematic Universe en een schat aan mogelijkheden geven om het superhelden-genre een nieuwe impuls te geven. Een wereldwijde pandemie bepaalde echter anders en dus werd er druk heen en weer geschoven op release-kalender. Helemaal omdat er ook een hele rits aan Marvel-series voor het eerst werd opengetrokken om alvast een steentje bij te dragen aan het aankomende multiversum en hand in hand zouden gaan met de films die op dat moment ook in de bioscoop te zien zouden zijn. Inmiddels is het gepuzzel voor Marvel Studios even voorbij en lijkt de boel met een jaar zonder de helden van Marvel weer behoorlijk op de rit. Helemaal nu ook Loki van zes afleveringen op Disney Plus tot een einde is gekomen en de vierde fase officieel flink op stoom is gekomen.

Dat Loki de boel in het Marvel Cinematic Universe (MCU) flink door elkaar zou schudden stond op voorhand al vast. Het was alleen even de vraag in welke vorm precies. En welke verrassingen lagen er voor de fans precies in het verschiet? Zouden we er achtergekomen hoe de mutanten in het MCU zullen komen? Was er wellicht al ruimte voor een eerste hint richting The Fantastic Four? Of kregen we een blik op een alternatieve versie van een al reeds bekende superheld? Voor wie hoopt op een positief antwoord op één van de vragen hebben we helaas een teleurstellend antwoord. Loki bouwt namelijk aan de ene kant zeker het één en ander op voor de aankomende fase, maar heeft vooral ook zijn eigen gezicht. Voor wie dus vooral hoopt op een hele berg aan hints zal bedroegen uitkomen, maar dat betekent overigens niet dat de serie met Tom Hiddleston een flinke tegenvaller is. Integendeel, want Loki weet meer dan prima het verhaal over een Helige Tijdlijn in klare taal aan zijn kijker te presenteren dat hand in hand gaat met actie en humor zoals je inmiddels van Marvel gewend bent. Maar, eerlijk is eerlijk: er zijn ook een paar zaken die minder goed uit de verf komen.

Zo blijft het altijd een gok om van een slechterik een goed persoon te maken. Nou was Loki al nooit de meest gevaarlijke vijand van het MCU, maar toch. Het zet zijn beweegredenen uit het verleden wel in een ander daglicht en bovendien: waarom moet zijn personage perse toch een goed pad bewandelen? Dat hij toch over een hart beschikt wisten we immers al door zijn opoffering in Avengers Infinty War, dus waarom kan hij niet vooral slecht blijven in Loki? Het biedt daarmee genoeg voer voor discussie en dat is meteen het tweede minpunt waar kijkers mogelijk over zullen vallen: de serie kent erg veel dialoog. Ja, actie is er zeker, maar er wordt vooral een heleboel gepraat. Logisch met een verhaal dat best ingewikkeld in elkaar steekt, maar het maakt Loki ook meteen een serie die op actie-gebied een heel stuk minder te bieden heeft dan Falcon and The Winter Soldier bijvoorbeeld. En laten we eerlijk zijn; daar kijk je een film of serie van Marvel toch wel een beetje voor. Loki is daarmee, eigenlijk net als het personage zelf, een beetje een vreemde eend in de bijt geworden. Die overigens wel smaakt naar meer.

Loki – seizoen 1 is het officiële startsein van de vierde fase van het Marvel Cinematic Universe, waarin we als kijker ondergedompeld zullen worden in het nieuw te ontdekken multiverse. Het levert een bijzondere serie van zes afleveringen op waarin we kennismaken met de Heilige Tijdlijn en de risicovolle vertakkingen hierop dat fans zeker een groot plezier zal doen. Toch ontbreekt het de serie een beetje aan het welbekende Marvel-geweld waaraan we inmiddels zo gewend zijn geraakt. Loki is vooral een hoop dialoog en dat is op zich best interessant… maar met wat minder woorden had de serie wellicht net iets meer weten te vermaken. Aan acteur Tom Hiddleston ligt het overigens niet die nu voor het eerst de mogelijkheid krijgt om het personage uit de diepen dat hij inmiddels al tien jaar lang speelt. Hij grijpt die kans met beiden handen aan, maar schiet daardoor soms wel een beetje door in overacting. Loki is vooral een fijne opwarmer voor alles dat de toekomst van het Marvel Cinematic Universe te bieden zal hebben, naar het echte vuurwerk moet toch nog steeds van de film zelf komen.

19 juli, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer