London Has Fallen

Informatie

RegieBabak Najafi
Jaartal2016
Releasedatum20-07-2016
Speelduur99 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastGerard Butler, Aaron Eckhart, Morgan Freeman, Charlotte Riley, Angela Bassett en Melissa Leo

Wanneer de Engelse premier dood wordt gevonden reizen alle grote wereldleiders af naar het Verenigd Koninkrijk om hem de laatste eer te bewijzen. Zo ook de Amerikaanse President Asher, die hierbij gesteund wordt door zijn vaste lijfwacht Mike Banning. Als er echter meer details over de dood van de premier naar buiten komen, blijkt hij te zijn vermoord in een plan om diverse bezienswaardigheden én alle samengekomen wereldleiders te treffen met nieuwe terroristische aanslagen. Het is aan Banning en zijn Britse collega’s om de terroristen een halt toe te roepen en de President en tevens vriend in veiligheid te brengen.

Het is natuurlijk altijd lastig om een vervolg te geven aan een aktiefilm. Veel verder dan een nieuwe omgeving en een nog dreigendere schurk komen de meeste sequels niet. Laten we je gelijk uit de illusie helpen, dit is ook bij London Has Fallen niet anders. Zijn voorganger Olympus Has Fallen mocht het dan in kwaliteit nipt afleggen tegen het soortgelijke White House Down, maar dat die voor bijna twee keer zoveel geld werd gemaakt maakte het vast verleidelijk om een vervolg te geven aan het verhaal van Mike Banning. Dat Banning daarnaast werd vertolkt door de, in vergelijking tot Channing Tatum, goedkope Gerard Butler maakt het financieel gezien een makkelijkere rekensom. Achteraf gezien geen slecht besluit want dit vervolg bracht meer op dan zijn voorganger en dat tegen een lager kostenplaatje.

Cijfer technisch zit het allemaal wel goed dus met dit vervolg. Wat ook positief is, is dat de cast met relatief grote namen weer terugkeert. Zo is Gerard Butler opnieuw te zien als geheim agent Mike Banning, een rol die hem als gegoten zit. Naast hem zien we Aaron Eckhart weer als President Benjamin Asher en Morgan Freeman als zijn vicepresident Allan Trumbull. Nieuwe gezichten zijn er ook, zoals Charlotte Riley als de Britse MI6 agente Jax en Jackie Earle Haley als lid van de staf van het Witte Huis. Regisseur Antoine Fuqua keert niet terug, wegens verplichtingen aan The Equalizer, en wordt vervangen door Babak Najafi. Najafi is nog geen bekende naam, maar schijnbaar maakte hij voldoende indruk op de producten met zijn werk aan de televisieserie Banshee en Snabba Cash II om te worden ingehuurd.

London Has Fallen is eigenlijk een actiefilm geworden zoals we die zo goed kennen uit het verleden. Niet per sé een goede film, maar een film die heden ten dage de titel guilty pleasure mag dragen maar vaak ook gewoon ronduit het stempel b-film opgeplakt krijgt. Natuurlijk kan dit wel een zeer vermakelijke film opleveren, iets dat hier ook zeker het geval is, maar het budget is daar dan ook naar. Toch wordt er soms wel erg veel van de kijker gevraagd en dan hebben we het niet alleen over het erg zwart/witte verhaal. Zo is de helikoptercrash met de Air Force One een knap staaltje van samengestelde pixels welke toch echt teveel zijn terug te zien in het eindresultaat. Maar dat er ook driftig gebruik wordt gemaakt van digitale toevoegingen in de wapengevechten doet het geheel geen goed.

Extra’s: Naast enkele trailers van andere releases van eOne zijn er geen extra’s aanwezig op de Blu-ray. Geen groots gemis, al was het wellicht interessant geweest om te zien hoe de helikoptercrash in de film uit de computer is getrokken.

London Has Fallen is weinig meer dan een veredelde B-film met het budget waar menig andere film een moord voor zou doen. De film is van hetzelfde laken en pak als zijn voorganger en doet weinig moeite dat te verbergen. Het maakt van de film een bombastisch actiespektakel dat verzwolgen dient te worden met een sixpack bier en de grootste bak popcorn. Gelukkig neemt de film zichzelf niet al te serieus en heeft de film in Gerard Butler een actieheld zoals we die graag zien in dit genre. Gezien de keurige opbrengst is het afwachten op welke stad de terroristen het hierna voorzien zullen hebben.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

20 juli, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer