Louis

Informatie

RegieGeertjan Lassche
Jaartal2022
Releasedatum15-07-2022
Speelduur128 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastLouis van Gaal, Truus van Gaal- Opmeer, Luis Figo, Wladimir Donse, Arjen Robben, Wayne Rooney, Mounir El Hamdaoui, Saïd Ouaali, Frank de Boer, Edgar Davids, Ronald de Boer, Stijn Schaars, Ulrich Hoeneß en Xavi Hernández

Louis van Gaal. Het is niet alleen één van de beste voetbaltrainers die ons land ooit gekend heef, ook hij is de man over wie iedereen een mening heeft. Aan de hand van allerhande archiefmateriaal blikt hij terug op hoogte- en dieptepunten uit zijn kleurrijke leven; niet alleen zijn carrière, maar ook zijn achtergrond en gezinsleven. Maar liefst drie jaar lang werd de huidige bondscoach gevolgd door filmmaker Geert Lassche tijdens werk- en privémomenten. Aan de hand van gesprekken die heeft met nationale- en internationale voetbalsterren, maar ook met zijn vrouw en dochters ontstaat een compleet beeld van de ontwikkeling van het fenomeen Van Gaal, zijn ongekende loopbaan en de bijzondere man achter het veelbesproken imago.

Het is nooit rustig als mensen het hebben over de mens Louis van Gaal. Natuurlijk, in zijn werk staat hij op eenzame hoogte. Niet iedereen zal het met zijn werkwijzen eens zijn, maar zijn prestaties spreken voor zich. Hij won als clubtrainer nationale prijzen in vier verschillende landen. Ook had hij internationaal succes. Met Ajax won hij de UEFA Cup, de UEFA Champions League, de UEFA Super Cup en de wereldbeker voor clubteams. Met FC Barcelona won hij de UEFA Super Cup. Dat van Gaal een groot man is in de voetbalwereld valt gewoonweg niet tegen te spreken. En daar is hij dan ook trots op, en dat is nog een understatement ook. Bij iedere gewonnen prijs laat hij zich flink gelden, waarmee hij voorop gaat in de feestvreugde en menigeen weet te bespelen met en ongekende zelfverzekerdheid.

Maar er is ook nog de mens Louis van Gaal. Een man die zijn vrouw Truus bijna vereert. Een man die als weduwnaar tevens de nodige bagage op liefdesvlak met zich meeneemt. Het komt mooi naar voren in de delen waarin Truus aan het woord is, of zijn kinderen. Toch zijn de beste delen uit de documentaire die waar de vakman van Gaal vermengd wordt met de mens van Gaal. Iets wat we vooral terugzien in een handvol ontmoetingen met mensen uit de voetbalwereld. Of het nou de soms licht kritische broertjes de Boer zijn, die achterin de auto met hem meerijden, of Mounir El Hamdaoui en Stijn Schaars die vol over de man praten waar hij zelf naast staat; van Gaal hoort het graag aan, hij corrigeert of dicteert. Het lijkt hem allemaal niet uit te maken. Maar tussen al die momenten zie je ook soms even de waardering, die hij ook lijkt te hebben voor de mensen om hem heen. Kijk maar naar de veer die hij in de reet van Louis Figo steekt. Dat het bijna ongemakkelijk wordt maakt het alleen maar oprechter.

En dat is het mooie van deze documentaire. Je mag vinden wat je vindt van Louis van Gaal, maar als je hem verschrikkelijk vindt ga je hier ongetwijfeld niet naar zitten kijken. En dus kan je de beste man waarderen, op welk vlak dan ook. En als die dingen komen allemaal voorbij in deze documentaire. En eigenlijk doet de documentaire hierin ook precies wat je mag verwachten als alles met goedkeuring van de grote man zelf uitgebracht wordt. De zelfverheerlijking spat er bij tijd en wijlen vanaf, maar aan de andere kant schaamt hij zich daar ook helemaal niet voor. Liever eerlijk en duidelijk. Voor nuance lijkt amper plaats in die zin. En ergens is het mooi om dat te zien, gewoon overal schijt aan hebben en je eigen koers varen. En dat laat deze documentaire ook goed zien. Louis van Gaal is een geval apart, je haat hem of je houdt van hem. Er is geen middenweg en dat is een beeld dat na deze documentaire zeker niet veranderd zal zijn.

Extra’s: Naast de documentaire is er ook een extra bijgevoegd op de Blu-ray release.
· Louis Aftermovie Première (01:22) Een korte aftermovie voorzien van stemmige muziek van de première van de film in theater Tuschinski in Amsterdam.

Louis is een boeiende documentaire die nergens wegneemt wat je al vindt van de man, maar toch op een fraaie wijze een dieper inzicht biedt. Waar je wellicht veel voetbalbeelden verwacht om de man zijn grootste successen te onderstrepen, zien we daar hier juist heel erg weinig van. Meer ligt de focus op Louis zelf en hoe hij overal in staat. Wat dat betreft een volledig juiste keuze van de makers. Louis laat de nodige verhalen uit de voetbalwereld zien, vertelt door van Gaal. Of het nou gaat om Rivaldo of het gedoe destijds bij Bayern München. Toch zijn de delen waarin de focus ligt op de man achter de trainer het meest interessant. We zien hier niet opeens een totaal andere man dan uit die haast komische korte filmpjes en quotes, maar het geeft wel een wat dieper inzicht in alles. En dat de documentaire er niet voor zorgt dat je opeens een heel ander beeld krijgt van van Gaal zal toch iets zijn wat niemand had verwacht, toch?

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

22 augustus, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer