Love, Simon

Informatie

RegieGreg Berlanti
Jaartal2018
Releasedatum17-10-2018
Speelduur110 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastNick Robinson, Josh Duhamel, Jennifer Garner, Katherine Langford, Alexandra Shipp, Jorge Lendeborg Jr., Keiynan Lonsdale en Logan Miller

Simon Spier is een sympathieke middelbare school senior die opgroeit in een liefdevol gezin en enkele goede vrienden. Maar ondanks zijn zorgeloze leven blijft hij aarzelen om zijn dierbaren te vertellen dat hij homoseksueel is, uit angst voor eventuele verandering die deze openbaring van seksualiteit met zich mee zou kunnen brengen. Wanneer een mede student van zijn school anoniem via een online blog uit de kast komt, onder het pseudoniem “Blue”, start Simon een e-mail uitwisseling met deze persoon. Hoewel ze hun echte namen allebei geheim houden, ontwikkelen de twee al snel een echte connectie en probeert Simon de ware identiteit van de ander te achterhalen. Maar wanneer hun e-mails per ongeluk worden ontdekt, wordt de opbloeiende romance van hun bedreigd, waardoor Simons kans op liefde en seksuele openbaring in gevaar komt.

Love, Simon is één van de eerste, al dan wel niet, dé eerste high-school romcom met een homoseksueel karakter in de hoofdrol die worstelt met zijn identiteit. Gebaseerd op het boek van Becky Albertalli, presenteert de film een lief en oprecht onderzoek naar de worsteling met identiteit op de middelbare school. De film concentreert zich voornamelijk op het homoseksuele aspect, maar ook zonder deze nadruk past Love, Simon moeiteloos in het coming-of-age genre. De film heeft een pakkende soundtrack en een bepaalde hippe stijl met een bijzonder gevoel voor humor. Het verhaal is behoorlijk lineair met enkele clichématige liefdesperikelen, maar de oprechte en luchtige benadering verhoogt de charme van de film.

De zoektocht naar Simons onbekende internet connectie wordt een boeiende drijfveer voor het verhaal en biedt de filmmakers de gelegenheid om op creatieve wijze de e-mails te presenteren aan de kijker. Hiertoe worden we getrakteerd op fantasierijke sequenties en voice-over verhalen van Simons berichten, waarbij we in zijn gedachten zien hoe hij visualiseert dat Blue deze berichten typt. En omdat Simon doorheen de film steeds van verschillende schoolgenoten vermoedt dat die persoon Blue is, komen deze verschillende personen op speelse wijze voor in dagdromen van Simon. Hierbij wordt ons perspectief op Blue visueel steeds verschoven, terwijl we dichterbij zijn identiteit komen. En terwijl dat mysterie de oplossing nadert, maakt Simon een reis van zelfontdekking door en leert hij alle aspecten van zijn eigen identiteit kennen.

Regisseur Greg Berlanti benaderd de film op behoorlijk luchtige wijze, en is bij sommige aspecten zelfs onrealistisch te noemen. In een wereld waarin zoveel LGBTQ tieners worstelen met hun seksualiteit, wordt het in Love, Simon nogal geromantiseerd en op tamelijk overdreven wijze gepresenteerd. Alles en iedereen in de film is mooi en wanhopig op zoek naar liefde, niemand kijkt op van de seksuele voorkeur of genderidentiteit van de ander en dat voelt allemaal nogal veilig. Daarentegen blijft het wel een coming-of-age film die zich op veel vlakken weet te onderscheiden van de gemiddelde tienerfilms. Love, Simon past daarmee perfect in een rijtje met bijvoorbeeld “The Spectacular Now” (2013) en “The Edge of Seventeen” (2016), maar mist het niveau van een “The Perks of Being A Wallflower” of het recente “Lady Bird”.

Extra’s: Naast de film is de Blu-ray release voorzien van het nodige bonusmateriaal.
• The Adaptation (10:41) Een bespreking tussen cast en crew over hoe de film bewerkt is vanuit het boek.
• The Squad (09:40) Meer interviews door cast en crew, met de focus op de de hoofdrolspelers.
• #FirstLoveStoryContest Winner (01:34) Ter promotie van de film hielden de filmmakers een korte wedstrijd met verhalen over de eerste liefde. De winnende inzending staat hier centraal.
• Dear Georgia (05:07) Een blik op de filmlocaties in Georgia.
• Dear Atlanta (02:06) Hetzelfde als de vorige, maar dan met Atlanta als locatie.
• Audiocommentaar: Verzorgd door Greg Berlanti, Isaac Klausner en Isaac Aptaker.
• Verwijderde scènes (07:48) Een tweetal, overigens vrij overbodige, scènes die uit de hoofdfilm zijn geknipt.
• Galerij
• Bioscooptrailers

Love, Simon is een erg leuke en tamelijk originele coming-of-age film, die eveneens de primeur heeft door de eerste high school of tiener film te zijn met een homoseksueel personage in de hoofdrol. Regisseur Greg Berlanti vertelt een oprecht en warmhartig verhaal over een tiener die worstelt met zijn identiteit. Af en toe zijn er momenten dat het ongegeneerde feel-good gevoel wat overheerst in een film met een ogenschijnlijk zwaar of controversieel thema. Ook heeft de film de neiging om zich te onttrekken aan aangrijpende en emotionele problemen waar LGBTQ tieners mee te dealen hebben. Gelukkig valt dit vanwege de luchtige dialogen, uitstekende cast en de frisse soundtrack te vergeven. Love, Simon is een onmiskenbaar oprecht maar ietwat zoetsappige romcom met het hart op de juiste plaats.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

30 oktober, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bd0401a07942_selected-products" products="9200000095457623,9200000095457625,9200000089224206,9200000087299888,9200000095206152" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer