Love, Simon

Informatie

RegieGreg Berlanti
Jaartal2018
Releasedatum14-06-2018
Speelduur110 minuten
Distributeur20th Century Fox
CastNick Robinson, Josh Duhamel, Jennifer Garner, Katherine Langford, Alexandra Shipp, Jorge Lendeborg Jr., Keiynan Lonsdale en Logan Miller

Simon Spier is een homoseksuele tiener die naar een middelbare school gaat in een buitenwijk van Atlanta. Hij komt uit een hecht en liefdevol gezin, bestaande uit zijn ouders Emily en Jack en zijn jongere zus Nora, en hij heeft drie beste vrienden; Nick en Leah met wie hij reeds het grootste deel van zijn leven doorbrengt, en nieuwkomer Abby. Zijn geheim is dat geen van hen weet dat hij homoseksueel is. Als Simon via Leah hoort dat een klasgenoot van hun uit de kast is gekomen door een anonieme online bekentenis, besluit Simon om de stoute schoenen aan te trekken en via e-mail contact te zoeken. Als “Jacques” begint Simon te mailen met deze “Blue” en al snel ontstaat er een behoorlijke mailwisseling, waarin de twee van alles met elkaar delen. Als Simon per ongeluk zijn mailbox op school open laat staan, wordt zijn geheim ontdekt door Martin. Hij begint Simon al vrij snel te chanteren in de hoop dat Simon hem helpt om Abby voor zich te winnen. Terwijl Simon probeert om alles zoveel mogelijk in goede banen te leiden, zet alles zijn leven ongemerkt steeds verder totaal op zijn kop.

Coming of age is een aanduiding voor films waarin de ontwikkeling richting volwassenheid centraal staat. Het is een populair (sub)genre waarin we jaarlijks diverse nieuwe films voorbij zien komen. Dat brengt tegelijk met zich mee dat het lastig is om met iets nieuws te komen. Toch is dit regisseur Greg Berlanti gelukt. Zijn film is namelijk niet alleen charmant, aandoenlijk en hartverwarmend, maar onderscheidt zich doordat er een homoseksuele tiener centraal staat. De film is gebaseerd op de roman Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld van Becky Albertalli, welke in 2015 werd bestempeld als een van de beste Young Adult-boeken van dat jaar. Dat zij, nadat zij een vroege versie van de film zag, liet optekenen dat de film precies zegt wat zij ook met het boek wilde zeggen is een veelzeggend compliment.

De rol van Simon wordt op een verfrissende, naturelle wijze neergezet door Nick Robinson, die vooral bekend zal zijn van zijn bijrol in sciencefictionfilm Jurassic World en de sitcom Melissa & Joey. Hij maakt van Simon nergens een karikatuur, waardoor de film om meer dan alleen de aanstaande coming-out gaat en het een film betreft over het leven van tieners op een middelbare school. Jennifer Garner is zijn begripvolle moeder Emily en Josh Duhamel is zijn gevoelige vader. Zijn beste vrienden worden gespeeld door Alexandra Shipp, Jorge Lendeborg Jr. en Katherine Langford, die eerder schitterde in de Netflix-serie 13 Reasons Why. Liefhebbers van die serie zullen ook Miles Heizer, Alex in de serie, herkennen in een kleine bijrol als schoolgenoot en potentiële Blue. Oftewel; een talentvolle, jonge cast met de nodige chemie.

Zoals veel van zijn genregenoten kent de film een erg fijne soundtrack, met populaire artiesten van nu als Meghan Trainor en Justin Bieber en klassiekers als Waterloo Sunset van The Kinks. Ook is er een heerlijke musical-achtige scène rond I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me) van Whitney Houston, welke overigens wel doet denken aan de scène rond Hall & Oates klassieker You Make My Dreams Come True uit (500) Days of Summer. Zo zijn er overigens meer momenten waarbij je het gevoel bekruipt dat je het al eens eerder hebt gezien. Toch zal het zelden charmanter zijn geweest dan hier, waardoor de film een grote gun factor heeft. Daarnaast heeft de film een fijne balans waardoor de doelgroep zich niet alleen beperkt tot tieners en homoseksuelen.

Love, Simon is een heerlijke, charmante coming of age-film die zich door een homoseksuele hoofdpersoon weet te onderscheiden van zijn genregenoten. Toch zou het te makkelijk zijn om het slagen van de film alleen hier aan toe te schrijven. Zo heeft de cast naast talent de benodigde chemie, is er een fijne soundtrack en zijn de dialogen goed vertaald uit het boek van Albertalli. Toch is de belangrijkste verdienste van de film dat er geen karikatuur gemaakt is van Simon, zelfs niet als uit hij noodgedwongen uit de kast komt en op internet probeert uit te zoeken hoe hij zich nu moet kleden. Het zijn dit soort dingen die van Love, Simon een charmante en oprechte film maken over niet alleen simpelweg opgroeien, maar ook om alle hectiek rondom jezelf vinden en verliefd worden.

13 juni, 2018

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b0f990276b3e_selected-products" products="9200000081006049,9200000050160182,9200000087340121,9200000078133583" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer