Lovecraft Country – seizoen 1

Informatie

RegieYann Demange, Daniel Sackheim, Victoria Mahoney, Cheryl Dunye, Helen Shaver, Charlotte Sieling, Misha Green, Jeffrey Nachmanoff en Nelson McCormick
Jaartal2020
Releasedatum17-02-2021
Speelduur567 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastJurnee Smollett, Jonathan Majors, Aunjanue Ellis, Courtney B. Vance, Wunmi Mosaku, Abbey Lee en Michael K. Williams

In het begin van de jaren 50 keert Atticus (Tic) Freeman terug in Chicago, als veteraan uit de Koreaanse oorlog. Daar ontvangt hij een brief van zijn vermiste vader, Montrose, waarin hij uitgenodigd wordt om zijn familie-erfenis te ontdekken in Ardham, Massachusetts. Tic, zijn oom George en jeugdvriendin Leti besluiten te vertrekken op een roadtrip naar Devon County. Daar stuiten ze al snel op een groep blanke mannen met gewelddadige intenties vanuit racistische motieven. De trip van het trio wordt nog meer bizar als er angstaanjagende monsters opduiken, waarover Tic heeft gelezen in zijn Lovecraft-romans. Dit blijkt echter nog maar een voorbode te zijn voor wat nog komen gaat als de wereld om hem heen zich verder uitbreidt, waardoor Tic, zijn familie en anderen die dicht bij hem staan, een sleutel vormen tot enkele bovennatuurlijke mysteries. Ondertussen bevinden ze zich ook in benaderde situaties vanwege hun huidskleur.

Te midden van alles in het rumoerige jaar 2020, dropte HBO afgelopen zomer ineens Lovecraft Country. In de loop der jaren zijn er een aardig aantal, weliswaar tamelijk onbekende, producties geweest die geïnspireerd werden door het werk van H.P. Lovecraft. Meest recent nog het kleurrijke en krankzinnige “Color Out of Space” van Richard Stanley en met Nicolas Cage in de hoofdrol. Een serie was er echter nog niet, tot HBO besloot om de duistere horrorfantasie roman van auteur Matt Ruff besloot te verfilmen. Lovecraft Country onderzoekt de samenhang tussen de horror-fictie van H.P. Lovecraft en racisme in de Verenigde Staten, tijdens het tijdperk van de Jim Crow-wetten, ervaren door de zwarte sciencefiction-fan Atticus Freeman en zijn familie. De serie werd ontwikkeld door Misha Green en gecoproduceerd door niemand minder dan Jordan Peele en J.J. Abrams.

Het verhaal speelt zich af in de 50 met Atticus ‘Tic’ Freeman (Jonathan Majors), als terugkerende veteraan uit de Koreaanse oorlog die zich aansluit bij zijn oude vriendin Letitia ‘Leti’ Lewis (Jurnee Smollett) en zijn oom George (Courtney B. Vance) voor een reis door Jim Crow Amerika, zoekend naar zijn vermiste vader Montrose (Michael K. Williams). Deze roadtrip leidt tot een strijd om zowel de racistische verschrikkingen van het blanke Amerika in die tijd als de afschuwelijke monsters waarover Tic heeft gelezen in zijn Lovecraft-romans, te overleven. Voor een premium netwerkzender als HBO, die kan doen en laten wat het wil, blijft het niet onopgemerkt dat ze er veel aan hebben gedaan om licht te werpen op raciale gruweldaden gepleegd in Amerika en zich te verdiepen in de zwarte cultuur. Laat staan zaken met betrekking tot mensen met een andere achtergrond, culturen, geslacht en identiteit. En ook al ligt het wellicht wat te veel voor de hand in tijden van BLM, het wordt nergens overdreven sentimenteel of melodramatisch.

Vanuit verhaaltechnisch oogpunt vliegt Lovecraft Country over allerlei schijven, waardoor het soms wat te veel hooi op zijn vork neemt. Een groot deel daarvan komt voort uit een poging om familiedrama, raciale spanning en de vrij brede wereld van Lovecraft in evenwicht te brengen. Er zitten wat mindere afleveringen tussen maar over het geheel is de serie altijd gewoon goed. Dit is te danken aan de geweldige prestaties van de cast, enkele verrassende plottwists en de vrij unieke combinatie van drama en sciencefictionhorror. Jonathan Majors, pas sinds kort een bekend gezicht na “The Last Black Man in San Francisco” en “Da 5 Bloods”, laat zien wat voor veelzijdig acteur hij is. Jurnee Smollett is minstens zo overtuigend gezien de stoere autoriteit dat de show haar karakter geeft. B. Vance en K. Williams zijn zo goed als je mag verwachten, gezien hun lange en keurige staat van dienst als acteurs.

Extra’s: Naast de 10 afleveringen van dit seizoen, is wat bonusmateriaal toegevoegd aan de Blu-ray release van dit seizoen.
· Orithyia Blue and the Imagination of Diana Freeman (11:20) Deze feature pakt specifiek de graphic novel aan die wordt gecreëerd door een personage in de show en dient als belangrijk meta-aspect van deze serie.
· Lovecraft Country: Compendium of Horrors (12:26) Extra aandacht gaat uit naar de gotische elementen uit de serie en onderzoekt de aard van de beelden die worden gezien om de periode vast te leggen, en de bovennatuurlijke elementen.
· Crafting Lovecraft Country (28:14) Een uitgebreide special over de productie van de serie, wat ons meer inzichten in de opbouw van de wereld uit deze serie, en het gebruik van speciale effecten en diverse ideeën.
· Exploring Lovecraft Country: (08:120 Een aantal wel korte korte interviews met acteurs uit de serie; Aujanue Ellis, Abbey Lee, Courtney B. Vance, Jada Harris, Jonathan Majors, Jurnee Smollett, Michael Kenneth Williams en Wunmi Mosaku
· Lovecraft Country The Craft (06:59) Erg aantal wel erg korte interviews met een aantal crewleden; Afua Richardson, Eric Yamamoto, Carey Jones en JP Jones

Lovecraft Country – seizoen 1 is één van de meest verrassende en originele uitschieters van vorig jaar op serie gebied. Het verhaal is gebaseerd op het boek van Matt Ruff uit 2016 en combineert moeiteloos aspecten als rassenhaat met de fantasierijke wereld van H.P. Lovecraft. De show is gevuld met dieper sociaal commentaar en verkent vaak ras en identiteit op een zeer interessante manier, waarbij actuele historische gebeurtenissen worden verwerkt in een fascinerende verhaallijn. Het resultaat is een ambitieuze serie die bijna altijd vermakelijk en constant onvoorspelbaar is. Niet alle elementen komen even goed uit de verf, maar het weet altijd te beklijven. Lovecraft Country is een sterk geacteerde serie die excelleert in het samensmelten van diverse genres.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

24 maart, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer