Loving Vincent

Informatie

RegieDorota Kobiela en Hugh Welchman
Jaartal2017
Releasedatum23-02-2018
Speelduur95 minuten
DistributeurCinéart Nederland BV
CastRobert Gulaczyk, Douglas Booth, Cris Odowd, Jerome Flynn, Saoirse Ronan, Helen McCrory, John Sessions, Eleanor Tomlinson, Aidan Turner, Cezary Lukaszewicz, Piotr Pamula en Marcin Sosinski

Een jaar na de dood van Vincent van Gogh, vraagt Roulin, zijn postbode, aan zijn zoon Armand om hoogstpersoonlijk de laatste brief van Van Gogh aan zijn broer Theo te bezorgen. Roulin heeft zich verbaast over de doodsoorzaak van Van Gogh, omdat hij zes weken voor hij stierf een brief ontving van Van Gogh, waarin hij zijn gemoedstoestand beschreef als kalm en normaal. Armand bezoekt kunstleverancier Père Tanguy in Montmartre, waar hij ontdekt dat een depressieve Theo, die leed aan syfilis, zes maanden na zijn broer is overleden. Tanguy beschrijft hem de begrafenis van Van Gogh en wijst hem op de zichtbaar ontdane Dr. Gachet, die Van Gogh van onderdak voorzag en met hem de liefde voor kunst deelde. Hij adviseert Armand om Gachet op te zoeken om zo het adres van de weduwe van Theo te bemachtigen en de brief te kunnen posten.

Loving Vincent gaat de boeken in als de eerste volledige geschilderde speelfilm ter wereld. In 65.000 frames, met de hand geschilderd door meer dan 125 kunstenaars die dezelfde techniek als Van Gogh hanteerden, brengt de film Van Goghs’ meest inspirerende schilderijen tot leven. De schilders maakten een schilderij dat werd gefotografeerd en vervolgens gewist. De foto’s werden achter elkaar gemonteerd tot speelfilm. De kunstenaars wisten wat voor afbeeldingen ze moesten maken omdat de hele film eerder al als speelfilm met acteurs was opgenomen.

In de film volgen we Armand, zoon van de postbode van Van Gogh, die zijn best doet een brief van de schilder te bezorgen. Aan de hand van in het zwart-wit geschilderde flashbacks zien we hoe de film een licht probeert te schijnen over de getroebleerde Vincent. Net wanneer Vincent succesvol begint te worden, pleegt hij zelfmoord. Was het vanwege zijn geestelijke gezondheid of problemen met zijn broer? Was het een wanhoopsdaad om meer erkenning te krijgen voor zijn werk? Of was het helemaal geen zelfmoord?

De film is een coproductie tussen Polen en het Verenigd Koninkrijk, deels gefinancierd met een Kickstarter-campagne. Dat er wederom een film is verschenen over de Nederlandse kunstschilder is op zich niet zo gek. Het verhaal van de schrijver heeft namelijk alle elementen voor een geweldige film en zijn verhaal is door de jaren heen dan ook een inspiratiebron geweest van diverse culturele uitingen. De film is geregisseerd door Dorota Kobiela en Hugh Welchman. Waar Welchman een filmmaker is, is Kobiela zelf een schilderes. Ze bestuurde de techniek van Van Gogh en verdiepte zich in zijn verhaal aan de hand van zijn brieven.

Ondanks dat de film in alles uitstraalt een film over Van Gogh te zijn, is het eigenlijk een film over de zoektocht van Armand. We zien Van Gogh zelf dan ook enkel in de zwart-witte flashbacks. Deze breken overigens met de kenmerkende stijl van Van Gogh en kwamen dan ook met behulp van de rotoscoop tot stand, waarbij er over de live-actionbeelden heen werd geschilderd. Het biedt een welkome afwisseling. Toch ademt de film visueel gezien Van Gogh. Zo lagen diverse wereldberoemde schilderijen aan de basis van het uiterlijk van de film en zijn de diverse personages in de film veelal gebaseerd op personen uit de schilderijen.

Extra’s: Ondanks dat dit bij Nederlandse releases zeker geen garantie is, biedt de Blu-ray release naast de trailer een drietal fraaie en zeer complete bonusfeatures.
• Bringing Paintings To Life (10:50) Een interessante en zeer boeiende extra waarin we zien hoe 66.960 filmbeelden met olieverf werden geschilderd. Door dit unieke proces komen de schilderijen daadwerkelijk tot leven. Alles getrouw aan het werk van Vincent van Gogh. De liefde voor zijn werk spat echt van het scherm af.
• Meeting Saoirse Ronan (04:10) Een interview met actrice Saoirse Ronan, die hier Marguerite Gachet speelt, die ingaat op haar aandeel in de film.
• Creating Loving Vincent (22:26) Een uitgebreide feature die, voorzien van interviews met cast en crew, een volledig beeld schetst van de totstandkoming van de film.
• Trailer (02:03) De promotionele trailer van Loving Vincent.

Loving Vincent is een boeiend misdaadverhaal over de nalatenschap en dood van Vincent van Gogh, dat vooral visueel gezien alle eer doet aan zijn hoofdpersoon. Het resultaat is even dynamisch als imponerend, al komt de film waarschijnlijk het beste tot zijn recht op het witte doek. Het is ironisch voor een film die draait om een schilder. Aangenomen wordt nog steeds dat Van Gogh zelfmoord pleegde, maar toch zijn er onderzoeken die beweren dat het dodelijke schot is gelost met betrokkenheid van anderen. De film speelt hier handig mee, zonder al te veel te insinueren. De conclusie die getrokken wordt door een van de personages is wat dat betreft treffend: ‘Het zal de dood van Van Gogh niet veranderen, en zijn leven doet er veel meer toe dan de omstandigheden van zijn dood’. Het slaat de spijker op zijn kop en deze film onderstreept dat nog maar eens dubbel en dwars als we kunstwerken als ‘De sterrennacht’ tot leven zien komen.  

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

23 februari, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a67695c814f6_selected-products" products="9200000086946566,9200000084864003,9200000083436122" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer