Lucifer – seizoen 3

Informatie

RegieKaren Gaviola, Louis Milito, Tara Nicole Weyr, Eagle Egilsson, Nathan Hope, Eduardo Sánchez, Marisol Adler, Greg Beeman, Mark Tonderai, Sherwin Shilati, Claudia Yarmy, Alrick Riley, Hanelle Culpepper, Jim Vickers, Lisa Demaine en Kevin Alejandro
Jaartal2017-2018
Releasedatum10-2019
Speelduur1051 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastTom Ellis, Lauren German, Kevin Alejandro, Tricia Helfer, D.B. Woodside, Lesley-Ann Brandt, Aimee Garcia, Scarlett Estevez, Tom Welling en Rachael Harris

Na het terugsturen van ‘Mum’ naar de hel, wordt Lucifer Morningstar wakker in het midden van de woestijn. Niet alleen werd hij ontvoerd, ook heeft hij zijn vleugels terug. Hij vraagt Chloe Decker haar hulp om uit te zoeken wat er met hem is gebeurd. Zij is nog steeds verliefd op Lucifer, maar hoe meer toenadering ze zoekt, deste meer hij haar wegduwt. Als op een dag Luitenant Pierce zijn intrede doet, kan Chloe echter niets anders doen dan vallen voor zijn charmes. Dit terwijl Lucifer al direct aanvoelt dat Pierce geen zuivere koffie is. Terwijl Lucifer er alles aan doet om erachter te komen wie hem heeft gekidnapt, helpt hij samen met Chloe ook nog de LAPD bij het oplossen van diverse zaken. Ondertussen heeft de herwonnen kracht van Lucifer ook invloed op zijn Amenadiel en heeft hun conflict zo zijn impact op de demon Maze, psychiater Linda Martin en Charlotte Richards.

Het derde seizoen van Lucifer markeert een opvallend punt in de serie. Ondanks het aanvankelijk hoge kijkerspubliek, bleven de ratings constant te laag. Het zorgde ervoor dat de serie op 11 mei 2018 na dit seizoen werd geannuleerd. Wonderlijk genoeg pakte Netflix de serie op voor een vierde en een afsluitend vijfde seizoen. Lucifer is gebaseerd op een karakter uit een stripboekenreeks genaamd The Sandman. Deze werd in eerste instantie uitgegeven door DC Comics en later door hun imprint Vertigo. Lucifer was geen hoofdkarakter in The Sandman, maar werd later de protagonist van zijn eigen gelijknamige spin-off comic. Deze serie is een verfilming van deze spin-off, ontwikkeld door Tom Kapinos die eerder al veel succes had met de komische dramaserie Californication.

Ondanks de aantrekkelijke opzet is Lucifer eigenlijk weinig meer dan een politieserie met een gimmick. We zien een voorspelbare driehoeksrelatie en het overkoepelende plot wordt meer dan eens in de weg gezeten door afleveringen die puur ter vulling lijken te dienen. Toch heeft de serie in Tom Ellis een dragende charismatische kracht gevonden, die keer op keer weet te boeien. Hij speelt de duivel zelf, die ontevreden is en zich verveelt als de heerser van de hel en besluit om naar de Aarde te komen om daar van zijn pensioen te genieten. Niet dat hij het rustig aan doet, want hij begint samen te werken met detective Chloe Decker om zo diverse zaken op te lossen. De makers van de serie volgen buiten Lucifer nog een aantal karakters zoals zijn broer Amenadiel en zijn dienaar Mazikeen, maar blijven eigenlijk verder ver weg van het bronmateriaal.

Dat Fox geen heil meer zag in Lucifer is eigenlijk niet eens zo vreemd. Er zijn verhaallijnen die veel te lang worden gerekt en de serie heeft een formulematige uitwerking zoals we die ook kennen van televisieseries als The Blacklist en CSI. Goed voorbeeld van een ondertussen uitgekauwde verhaallijn is die rond de ongelovige Chloe, die als enige in staat is de avances van Lucifer te weerstaan. Daarnaast blijft het opvallend dat werkelijk niemand zich iets lijkt aan te trekken van iemand die openlijk beweert de duivel te zijn en daar toch ook vaak genoeg aanleiding voor geeft om het in ieder geval in twijfel te trekken. Het maakt ook dit derde seizoen op zich weer erg vermakelijk, maar ondanks een wat serieuzere toon stijgt het geheel nergens boven de middelmaat uit. Vooral de soapachtige elementen en repetitieve zijplotjes gaan op den duur vervelen.

Extra’s: Naast de 26 afleveringen, die verspreid zijn over 5 discs, is er wat interessant bonusmateriaal toegevoegd aan de dvd release.
· Lucifer Returns! Bringing the Hit Show to L.A. (12:03) Een officiële short rond de terugkeer naar Los Angeles, waarbij een behoorlijk diepgaande blik achter de schermen wordt gegeven.
· Lucifer: 2017 Comic-Con Panel (30:11) De hoogtepunten van het Comic-Con Panel uit 2017 en extra informatie waar cast en crew de productie bespreken.
· Off Script with Tom & Tom, Parts 1-3 (15:21) Een driedelige feature waarin Tom Ellis en de verrassend ontspannen Tom Welling elkaar interviewen.
· Gag reel (04:16) De welbekende verzameling van versprekingen en andere bloopers.
· Deleted Scenes (06:37) Een aantal korte verwijderde scènes. Leuk voor de fans, maar het voegt weinig toe.

Lucifer – seizoen 3 is formulematig en stikt van de clichés, maar blijft keer op keer overeind door de charmante Tom Ellis. Zijn Lucifer is dan ook een fascinerend karakter. Toch is het jammer dat de centrale verhaallijn van de serie keer op keer ondersneeuwt ten opzichte van het oplossen van weinig relevante misdaden en veel clichématige zijplots. Dit haalt het tempo uit de spreekwoordelijke rode draad. Wat daarnaast opvalt is dat voor een serie die de duivel als hoofdpersoon heeft, er voor de horrorliefhebber absoluut niets te beleven valt. Toch heeft de serie een grote schare fans, wat nog maar eens bleek toen schrijver en producent Joe Henderson een beroep deed aan de fans op social media toen de film gecanceld leek te worden. Mede dankzij vele steunbetuigingen met de hashtag #SaveLucifer werd de serie overgenomen door Netflix, die de serie voorziet van een afsluitend vierde en vijfde seizoen. En dat is maar goed ook, want het einde van dit derde seizoen is bijzonder sterk en sluit zelfde af met een enorme cliffhanger.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

12 november, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5dc281e6f1f64_selected-products" products="9200000112326615,9200000113873370,9200000087670177,9200000079444444" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer