Luizenmoeder – De Film

Informatie

RegieIlse Warringa en Jan Albert de Weerd
Jaartal2021
Releasedatum26-11-2021
Speelduur108 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastIlse Warringa, Jennifer Hoffman, André Dongelmans, Arnoud Bos, Dragan Bakema, Maaike Martens, Leny Breederveld, Bianca Krijgsman, Rian Gerritsen, Dunya khayame, Meral Polat, Aiko Mila Beemsterboer, Rop Verheijen, Walid Benmbarek en Beppie Melissen

Na het overlijden van directeur Anton proberen Ank en haar collega’s van basisschool De Klimop alles weer op de rails te krijgen. Toch gaat dit niet bepaald zonder slag of stoot. Zo heeft de school te kampen met onderbezetting, heeft de corona-crisis de zaken flink op scherp gezet en zijn de ouders nog veeleisender dan voorheen. Met een groot themafeest voor de deur komen alle onderhuidse spanningen bovendrijven. Zo loopt Ank over, maar lijkt de komst van een nieuwe interim-directeur wat lucht te geven. Lijkt, want het is nog maar de vraag of diens verregaande plannen voor digitalisering wel het beste zijn voor de leerlingen. Het resulteert er uiteindelijk in dat de kinderen het zat zijn en zij in opstand komen.

De Luizenmoeder was in 2018 de grote verrassing op de Nederlandse televisie. Waar de eerste aflevering in eerste instantie iets meer dan een half miljoen kijkers scoorde, bleek een week later dat er een terugkijkrecord was gebroken. Uiteindelijk hebben ruim anderhalf miljoen mensen de aflevering gezien. Vanaf dat moment brak de serie record na record en wist zij een miljoenenpubliek aan de buis te kluisteren. Wat hierbij zeker geholpen heeft is de mond-op-mondreclame en de steun van het drietal beroepszuurpruimen van Voetbal Inside, die de serie direct na de eerste aflevering de hemel in prezen en zo indirect bij wisten te dragen aan de populariteit van de serie door een ander publiek aan te boren. De kijkcijfers van het tweede seizoen waren zo niet nog hoger en een fenomeen was geboren.

Toch liepen de kijkcijfers aan het eind van het tweede seizoen al wat terug en dus deed het wat vrezen voor dit filmvervolg. Want was de serie niet juist zo sterk door de korte aaneenschakeling van situaties en sketches? De combinatie van ongemakkelijke humor, pijnlijke stiltes en opgekropte emoties? Het is iets dat Diederik Ebbinge ook zag, want na twee seizoenen als medeschrijver en de rol van directeur Anton kondigde hij al snel aan dat het wat hem betreft daarbij zou blijven. Iets dat gelijk definitief wordt gemaakt met zijn begrafenis aan het begin van de film. De film wordt dan ook vooral opgebouwd rondom Ilse Warringa, oftewel juf Ank, die bekend werd met diverse gevleugelde citaten als “dat vinden zij niet raar, dat vinden wij alleen maar heel bijzonder”. Ze weet een wat gemakkelijke herhalingsoefening met een soort greatest hits-verzameling van de serie te voorkomen, maar het maakt ook dat de film toch wat anders van toon is dan de serie.

Wat vooral opvalt is dat de film het aandurft om ook wat meer van het leven buiten de school te laten zien. Zo zien we hoe juf Ank woont en wordt hiermee duidelijk gemaakt op een diepere emotionele laag. Wel is het jammer dat de corona-crisis alle ouders duidelijk naar het hoofd is gestegen. Zo is vader Karel (Arnoud Bos) nog irritanter dan in de serie, heeft Kenneth (André Dongelmans) zijn aangename rol ingeruild voor die van lachzak en zijn Kim (Rian Gerritsen) en Ursula (Maaike Martens) de belichaming van eigenlijk alles wat er mis is in de maatschappij. Waar dit in de serie nog kon rekenen op een veel herkenbaarheid, slaat het hier allemaal een beetje door. Het is wellicht een bewuste keuze geweest, maar feit is wel dat de humor niet alleen vaak een slap aftreksel is van wat we eerder al in de serie zagen, maar ook dat het soms gewoon pijnlijk ongrappig of flauw is.

Extra’s: Naast de film is er enkel een bloopercompilatie als bonus op de Blu-ray release te vinden.

Luizenmoeder – De Film doet zijn best om op eigen benen te staan, maar kan niet vermijden dat het overduidelijk is dat de formule van de serie zich minder goed leent voor een volledige film. Waar de serie zich subtieler en gelaagder toonde dan je in eerste instantie wellicht zou denken, is dat nou net wat de film ontbeert. Niet dat de film slecht is hoor. De film werd goed bezocht in de bioscopen en is nog steeds heerlijk vermaak voor de hele familie. Ilse Warringa probeert met haar regie en schrijfkunsten net allemaal wat anders in te vullen bij afwezigheid van Diederik Ebbinga, maar laatst genoemde wordt nodig gemist. Waar de serie veelal doordacht, subtiel en vooral gedoseerd alles tot de kijker richtte, wordt hier soms flink met de botte bijl in de rondte gezwaaid. En dus is ook De Luizenmoeder weer een lekker eigenzinnig geval dat beter op het hoogtepunt had kunnen stoppen. Toch is Luizenmoeder – De Film een leuk toetje voor de liefhebbers, al kan je voor echt rake en scherpe maatschappijkritische grappen beter de dvd’s van de eerste twee seizoenen nog een keer opzetten.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

7 december, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer