Lupin – seizoen 1

Informatie

RegieLouis Leterrier en Marcela Said
Jaartal2021
Releasedatum08-01-2021
Speelduur250 minuten
DistributeurNetflix
CastOmar Sy, Vincent Londez, Ludivine Sagnier, Hervé Pierre, Soufiane Guerrab, Shirine Boutella en Antoine Gouy

Assane Diop groeit het grootste gedeelte van zijn leven alleen op als zijn vader zelfmoord pleegt nadat hij valselijk is beschuldigd van het stelen van een kostbare ketting uit het huis van de steenrijke familie Pellegrini. Jaren later duikt de vermiste ketting echter weer op tijdens een speciale veiling in het Louvre, georganiseerd door de familie Pellegrini. Diop besluit om de ketting te stelen uit wraak voor zijn vader. Hij laat zich daarvoor inspireren door de avonturen van Arsène Lupin; een gentleman-dief die zich de kunst eigen heeft gemaakt om zich iedere keer te vermommen om zo de grootste schatten te kunnen stelen. De inbraak in het Louvre lijkt een eitje, maar dan ontdekt Diop dat de familie Pellegrini verantwoordelijk is voor de dood van zijn vader. Hij besluit om niet alleen de ketting te stelen, maar ook de familie Pellegrini als ware moordenaars van zijn vader te ontmaskeren. Maar Diop zal daarvoor al zijn vaardigheden als meesterdief moeten aanwenden om die strijd te kunnen winnen.

Netflix profileert zich steeds meer en meer als de grootste streamingdienst ter wereld. Niet zo gek ook, aangezien de dienst wereldwijd inmiddels meer dan 200 miljoen betalende abonnees heeft. Netflix probeert dat aantal echter nog flink op te schroeven door vele lokale series aan de dienst toe te voegen, zij het ook een beetje verplicht door lokale overheden. Denk bijvoorbeeld maar aan de Nederlandse serie Undercover of de Belgische productie Into the Night die ook buiten hun eigen landgrenzen goed bekeken werden. Datzelfde geldt voor de Franse productie Lupin die vanaf begin dit jaar te bewonderen is bij de streamingreus en wereldwijd al heel wat keer werd gestreamd. Niet zo gek ook, want Lupin is een zeer vermakelijke serie die veel potentie in zich heeft. Helaas valt er daarentegen ook nog een hoop aan de serie met Omar Sy (de goedlachse acteur die wereldberoemd werd met het fantastische Intouchables) aan te merken.

In de promotie van Lupin werd de toon van de serie vooral vergeleken met de flair van James Bond, maar die vergelijking gaat maar voor een klein gedeelte op. Een vergelijking met de film The Thomas Crown Affair (Met ex-Bond Pierce Brosnan notabene) is beter op zijn plaats waarin ook een meesterdief iedereen te slim af is en daarbij zijn manieren nooit uit het oog lijkt te verliezen. Dat uit zich vooral in de eerste aflevering waarin Assane Diop, de rol van Sy, een prestigieuze halsketting probeert te stelen uit het Louvre. Uiteraard op een zeer stijlvolle manier waarbij list en bedrog meerdere malen op slimme wijze de kop opsteken. Wat dat betreft zet de eerste aflevering aardig de toon van wat we van Lupin moeten verwachten, maar helaas wordt die toon al lastig vastgehouden in de aflevering die volgt. Daarin wordt namelijk de jacht op de rijke familie Pellegrini ingezet en zakt het tempo ook meteen wat in. Begrijpelijk, want er moet een groter verhaal verteld worden, maar ook enigszins zonde aangezien de flair toch wat minder bedeeld is waarmee de eerste aflevering gestalte werd gegeven.

Lupin valt duidelijk in de categorie vermakelijk, maar helaas redt de serie het nergens tot het beste dat Netflix op dit moment te bieden heeft. Daarvoor schieten de makers toch te kort in hun verhaal over een gentleman-meesterdief die met zijn charmes iedereen weet in te palmen of om de tuin te leiden. Je verwacht dat het verhaal net zo scherp is als de vindingrijkheid van de meesterdief zelf, maar meerdere malen wordt er gerekend op toevalligheden waarmee Diop zich soms wel heel makkelijk uit hachelijke situaties weet te redden. Met wat meer scherpte voor het overkoepelende verhaal was ook de kijker wellicht wat vaker op het verkeerde been gezet wat de spanning zeker ten goede was gekomen. Wat ook niet helpt is het feit dat de boel na vijf aflevering vrij plotseling tot een einde komt en de kijker een beetje met een leeg gevoel, en open einde, wordt achtergelaten. Het korte seizoen zal ongetwijfeld samenhangen met de huidige pandemie die opnames wat lastiger maken, maar hopelijk gebruiken die makers die extra tijd om het scenario hier en daar wat meer te voorzien van een scherper randje.

Lupin – seizoen 1 gaat zeer vermakelijk van start als we gentleman-meesterdief Assane Diop (Omar Sy) een halsketting uit het Louvre zien stelen, in de geest van de fictieve meesterdief Arsène Lupin, maar daarna gaat de rem er helaas een beetje op om een veel groter verhaal uit de doeken te doen. Op zich begrijpelijk, maar toch verliezen de makers daarmee meerdere malen de flair die de eerste aflevering nou juist zo goed maakte. Bovendien rekenen ze meer op toevalligheden dan op de kwaliteiten van de meesterdief zelf en worden sommige zaken wel heel simpel opgelost of verklaard. Zonde, want met wat meer scherpte in het script had Lupin zomaar eens uit kunnen groeien tot het beste dat Netflix te bieden heeft. Aan hoofdrolspeler Omar Sy ligt het in ieder geval niet. Hij is vakkundig en sympathiek genoeg om de gentleman-meesterdief op juiste wijze gestalte geven. Jammer alleen dat het script niet altijd het juiste materiaal in zich heeft om net zo overtuigend te kunnen zijn.

25 januari, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer