Lupin – seizoen 2

Informatie

RegieLudovic Bernard & Hugo Gélin
Jaartal2021
Releasedatum11-06-2021
Speelduur250 minuten
DistributeurNetflix
CastOmar Sy, Vincent Londez, Ludivine Sagnier, Hervé Pierre, Soufiane Guerrab, Shirine Boutella en Antoine Gouy

Na de dood van voormalig journalist Fabienne Bériot ontdekt Assane Diop dat ook hij door huurmoordenaar Leonard wordt achtervolgt. Hij weet uit de handen van de huurmoordenaar te blijven, maar kan niet voorkomen dat zijn zoon wordt ontvoerd. Samen met de hulp van agent Youssef, die als enige weet dat Diop de meesterdief is naar wie ze op zoek zijn, gaat hij op zoek naar zijn zoon. De ontvoering zet echter een kettingreactie in werking waarbij Hubert Pellegrini op het punt staat om veel geld te verdienen dat eigenlijk voor de stichting van zijn dochter bedoelt is. Diop krijgt lucht van de zaak en besluit om een groots plan op te zetten om de ware aard van Hubert Pellegrini eindelijk aan de wereld te onthullen en daarmee hopelijk ook de dood van zijn vader te kunnen wreken. Hij zal daarvoor al zijn kennis nodig hebben die hij opgedaan heeft in de boeken over meesterdief Arsène Lupin, maar is het genoeg om iedereen voor de gek te houden? De zaak wordt er niet bepaald makkelijk op als de politie hem op de hielen zit door leugens van Pellegrini en Diop te boek komt te staan als de meeste gevaarlijke crimineel die Frankrijk ooit heeft gekend. Lukt het hem om zijn naam te zuiveren en de juiste mensen voor de juiste misdaden achter de tralies te krijgen?

Streamingdiensten waren lange tijd de redding tijdens de corona-pandemie om de kijker toch wat nieuws te kunnen bieden met gesloten bioscoopzalen, maar ook Netflix ontkwam er niet aan om hier en daar op slimme wijze in te grijpen. Het eerste seizoen van de Franse serie Lupin werd heel handig in tweeën geknipt om zo de boel voor een langere tijd uit te kunnen smeren. Het verhaal over meesterdief Assane Diop, een rol van de goedlachse Fransman Omar Sy, kende slechts vijf afleveringen in zijn eerste seizoen die eindigde met een enorme cliffhanger. Eentje die ongetwijfeld minder impact zou hebben gehad als alle afleveringen wel in één keer te bingwatchen waren geweest. Het kwam in ieder geval bijzonder goed uit dat de serie halverwege zijn verhaal prima in tweeën te knippen bleek zodat Netflix deze maand de serie wederom onder de aandacht kon brengen. De grote vraag aan de start van dit tweede seizoen was echter of er nog wel genoeg materiaal over was om met een nog betere finale te komen?

Voor wie de ontvoering aan het einde van het eerste seizoen al spannend vond staat nog een fijne verrassing te wachten na de eerste aflevering van het tweede seizoen. Wat dat betreft was het een betere keuze geweest om na deze aflevering de knip te maken, maar goed, een knip precies halverwege voelt als een wat meer logischere keuze. Bovendien wordt de toon daarmee meteen gezet en gaat het verhaal over Assane Diop die wraak wil nemen op miljonair Hubert Pellegrini, verantwoordelijk voor de dood van zijn vader, meteen lekker stevig uit de startblokken. Het biedt in ieder geval hoop dat dit tweede seizoen wat meer interessante plotwendingen in petto heeft dat het eerste seizoen dat toch bijzonder veel leunde op toevalligheden. Het is een euvel waar ook dit seizoen niet altijd aan weet te ontkomen, maar toch zijn de zaken net allemaal wat creatiever. Helemaal als Diop zijn grootste meesterplan in werking stelt om Pellegrini voor eens en voor altijd te ontmaskeren als boeman die iedereen op criminele wijze in zijn broekzak heeft zitten. Wat dat betreft ligt de spanning in deze vijf afleveringen een stuk hoger dan in de vorige vijf waarmee dit seizoen net even wat beter in de smaak weet vallen.

Toch duiken er hier en daar wat foutjes op die makkelijk vermeden konden worden, maar nu vooral aanwezig zijn om het verhaal te kunnen dienen en vooral niet onnodig ingewikkeld te maken. Zo is het bijvoorbeeld bijzonder om te zien dat de meest gezochte crimineel van Frankrijk zich toch nog vrijelijk kan begeven door Parijs. Nou kan een hoodie wellicht veel doen om onder de radar te blijven, maar te vaak loopt Diop gewoon over straat alsof er niks aan de hand is. En dat is best bijzonder voor wiens kledingkast tot de nok toe gevuld is met vermommingen. Gelukkig zitten die foutjes dit keer minder in de weg dan bij het eerste seizoen. Helemaal omdat de makers overduidelijk het beste voor het laatst bewaard hebben als Diop met zijn huzarenstukje komt om zijn vijand voor eens en voor altijd uit te schakelen. Lupin krijgt daarmee een meer dan prima afsluiting die zonder twijfel in de toekomst een vervolg gaat krijgen. Het is alleen nog even de vraag hoe lang we daar op zullen moeten wachten.

Lupin – seizoen 2 pakt de draad weer op waar zijn voorganger hem heeft laten liggen en gaat voortvarend uit de startblokken. Ditmaal nadert de climax waarin meesterdief Assane Diop, nog steeds bijzonder charmant gespeeld door acteur Omar Sy, eindelijk toe is om echt wraak te namen op Hubert Pellegrini; de man die verantwoordelijk is voor de dood van zijn vader. In dit tweede seizoen worden netjes alle verhaallijntjes afgewerkt die toewerken tot die zinderende finale al is ook dit seizoen niet vrij van de nodige onoverkomelijkheden. Ook ditmaal helpt toeval net iets te vaak een handje waardoor sommige plotlijntjes wel heel simplistisch tot een einde komen. Toch is dit tweede deel van het verhaal, dat wederom uit vijf afleveringen bestaat, een heel stuk onderhoudender dan zijn voorganger en wordt het verhaal op spectaculaire wijze afgerond. Uiteraard met de deur op een kiertje voor mogelijk een nieuw avontuur in de toekomst.

24 juni, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer