Luther – seizoen 1 t/m 3

Informatie

RegieBrian Kirk, Sam Miller, Stefan Schwartz en Farren Blackburn
Jaartal2010-2013
Releasedatum21-07-2015
Speelduur700 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastIdris Elba, Ruth Wilson, Warren Brown, Dermot Crowley, Michael Smiley, Indira Varma, Paul McGann, Saskia Reeves en Steven Mackintosh

John Luther is niet zomaar een politieman. Hij beschikt over een zeldzaam scherp inzicht in de gedachtewereld van levensgevaarlijke criminelen. Misschien komt dat wel doordat er in zijn eigen hoofd ook altijd een storm woedt. Luthers gedrag is nauwelijks te voorspellen en hij heeft een hekel aan regels. Toch boekt hij met zijn eigenzinnige aanpak veel succes in de strijd tegen de misdaad. Het feit dat hij het moet opnemen tegen de meest moordlustige psychopaten, maakt hem alleen maar meer gedreven.

In mei van 2010 maakten de mensen via de televisiezender BBC kennis met Luther, een personage die een mix is van Sherlock Holmes en Columbo. Luther is een serie gemaakt voor de Britse BBC en ontsproten aan het brein van Neil Cross. Cross is een auteur die eerder ook verantwoordelijk was voor een achttal afleveringen van de succesvolle serie Spooks. Het Britse straalt overigens van de serie af, niet in de laatste plaats doordat de locaties in de serie veelal in en rond Londen gesitueerd zijn.

Seizoen 1 – 2010
We maken kennis met de onorthodoxe werkwijze van John Luther als hij op jacht is naar seriemoordenaar. Als deze echter van grote hoogte valt en in een coma beland rijst de vraag of Luther hem bewust heeft laten vallen. Na een schijnbare zenuwinzinking keert Luther terug op kantoor en lost hij een dubbele moord op een echtpaar op. Hij weet hierbij echter niet de schuld van hun dochter te bewijzen. Ook in zijn privéleven krijgt Luther het nodige te voorduren. Zo worstelt hij met het feit dat hij en zijn ex Zoe uit elkaar zijn, dat terwijl hij haar nog steeds lief heeft. Die liefde is wederzijds, maar Zoe is zich bewust van de overgave van Luther aan zijn werk. Als het werk Luther ook buiten werktijd komt opzoeken blijkt niemand meer te vertrouwen.

Dit eerste seizoen bestaat uit zes afleveringen van een klein uur. Een mooie speelduur, waarbij in dit seizoen ruim de tijd wordt genomen om de kijker kennis te laten maken met alle belangrijke personages in de serie. Naast de kennismaking met Luther maken we namelijk ook voor het eerst kennis met Alice Morgen. Zij is een mysterieuze jongedame, van wie Luther vermoedt dat zij haar ouders heeft omgebracht. Ondanks twijfels omtrent haar persoon heeft zij een flinke aantrekkingskracht op Luther. Het maakt van dit seizoen een zeer aangename kennismaking waarna je niet kan wachten het volgende seizoen in te starten.

Seizoen 2 – 2011
Luther worstelt nog opzichtig met de uitkomst van de laatste zaak van het vorige seizoen. Zo is zijn oude team bij de recherche ontbonden en hij komt terecht bij het team van inspecteur Schenk die de vreselijke rituele moorden van een gemaskerde seriemoordenaar onderzoekt. Daarnaast toont Luther zich een behulpzame man met een hart van goud die zich het lot van velen aantrekt. Zo is daar Jenny de dochter van een kennis. Hij probeert haar te behoeden voor een leven vol drugs en prostitutie, maar als Jenny het heft in eigen handen neemt zet ze Luther voor een onmogelijke taak.

In dit tweede seizoen pakken we de draad vrij snel na de gebeurtenissen van het eerste seizoen op. Luther is een gebroken man, maar ook iemand die nog minder te verliezen lijkt te hebben. Hierin geeft Luther soms duidelijk meer om zijn medemens en collega’s dan om zichzelf. Dat uit zich in de hulp aan Jenny, dat de nodige zorgen voor Luther met zich meebrengt. In de tweede helft van dit overigens kortere seizoen, met dit keer vier afleveringen, maakt Luther jacht op een gestoorde moordenaar. Een jacht die een aparte wending krijgt als de moordenaar achter tralies lijkt en het moorden niet ophoudt. Het slot is dan ook echt een nagelbijter, waarbij Luther hulp krijgt uit onverwachte hoek.

Seizoen 3 – 2013
Dit seizoen krijgt Luther veel op zijn bord. Zo moet hij niet alleen op jacht naar een gestoorde fetisjist, in wie hij een seriemoordenaar ziet, maar wordt hij ook tegengewerkt door zijn eigen collega’s. Gelukkig krijgt hij ook steun, zoals van vriend en collega Justin Ripley. Het is alleen maar de vraag hoelang het duurt voordat hij onder de druk bezwijkt om zich ook tegen Luther uit te spreken. En Luther maakt het hem daarin erg lastig, want hij gaat meer dan ooit te werk buiten het boekje. Als iemand het heft in eigen hand neemt om moordenaars te straffen komt Luthers gevoel voor goed en kwaad behoorlijk in het geding. Zeker als hij alles dreigt kwijt te raken dat hem nog lief is.

In opnieuw vier aflevering ligt de lat ondertussen hoog, maar wordt de kwaliteit van eerste twee seizoenen opnieuw schijnbaar moeiteloos gehaald. Wederom blijkt dat Luther eigenlijk geen privéleven heeft, waarbij hij geen moment rust krijgt. Ook dit seizoen wordt hij weer opgejaagd, dit keer vooral door mensen van zijn eigen werkvloer. Natuurlijk is daar ook nog een zaak die een beroep doet op de intelligentie van Luther. De spanning wordt meer en meer opgevoerd tot aan een spannende climax die destijds voor een behoorlijk explosie aan emoties zorgde op de verschillende social media. En wat zal dit keer de rol van Alice zijn?

Extra’s: Naast de afleveringen zijn er helaas geen extra’s toegevoegd. Op zich missen we daar niet direct wat aan, al zou een ‘dagje in het leven van Idris Elba’ wellicht interessant zijn gezien hij een druk man is met bezigheden in de film-, televisie- en muziekwereld.

Luther is een goed voorbeeld van een kwalitatief sterke Britse televisieserie. Idris Elba blijft, ondanks een succesvolle filmcarrière, tot op de dag van vandaag iedere keer erg enthousiast om opnieuw in de huid van John Luther te kruipen. Het is een overgave die valt te prijzen en terug te zien is in zijn vertolking. Maar niet alleen Elba heeft ondertussen een succesvolle filmcarrière, ook Ruth Wilson maakt steeds een gaatje in de agenda van haar filmcarrière vrij. Als reddende engel met een dubieuze achtergrond werd zij al snel een geliefd personage bij de kijkers. Al tijden gaan er geruchten dat de serie wordt opgevolgd met een film, maar tot het zover is zullen we het eerst moeten doen met seizoen 4 dat binnenkort uitkomt.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

25 januari, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer