Luther – seizoen 4

Informatie

RegieSam Miller
Jaartal2015
Releasedatum24-05-2016
Speelduur100 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastIdris Elba, Rose Leslie, Laura Haddock, Darren Boyd, Warren Brown, Dermot Crowley en Michael Smiley

Na de vele gebeurtenissen die hem ook persoonlijk raakten heeft Luther voor zijn gevoel weinig om nog voor te leven en heeft hij zich teruggetrokken uit het drukke leven. Voor korte duur, want als één van die redenen om wel te leven blijkt te zijn vermoord is zijn eerste instinct om op onderzoek uit te gaan. Als zijn collega Theo in een andere zaak om het leven komt wordt Luther gekoppeld aan Emma Lane, een jonge en rechtschapen detective. Samen gaan zij op jacht naar de kannibalistische moordenaar die keer op keer de identiteit van zijn slachtoffers aanneemt en ondertussen zint Luther op wraak voor de moord op zijn geliefde Alice.

Luther, een rauwe serie over een detective die slecht kan omgaan met autoriteit en toch de harten van zijn collega’s (en de kijkers) wint door zijn zeldzaam scherpe inzicht in de gedachtewereld van levensgevaarlijke criminelen. Idris Elba is de acteur die al vier seizoenen gestalte geeft aan deze soms bikkelharde Britse detective. Maar hoewel het eerste seizoen nog 6 afleveringen telde en de twee daarop volgende nog maar 4, telt dit vierde seizoen zelfs maar twee afleveringen. Het is het gevolg van de drukke agenda van zowel Elba als van bedenker en schrijver Neil Cross.

Voor dit tweeluik is gelukkig kosten noch moeite gespaard om het niveau van de eerdere seizoenen te evenaren. Toch is er het nodige veranderd in het leven van Luther. Zo is zijn partner Justin in actie overleden en heeft Luther mede hierdoor de rust opgezocht van het platteland. Het is knap dat Cross nog binnen het kwartier de zaken zo weet te keren in het leven van Luther, dat hij weer terugkeert naar het bureau. Te geforceerd zou je misschien kunnen denken, maar anderzijds wel naar de aard van Luther. Het laat hem niet los, alles is persoonlijk.

En dat is het dan ook, want een moordenaar ontziet zijn (oud) collega’s niet en daarnaast is er het mysterie rond de ogenschijnlijke dood van Alice. Het zorgt ervoor dat de storm die enigszins was gaan liggen in Luther zijn hoofd weer oplaait als nooit tevoren. De kannibalistische moordenaar die de gedaante van zijn slachtoffers overneemt gaat wellicht net wat over het randje, maar toch is ook dit vierde seizoen weer uitstekend. De makers moeten alleen wel gaan oppassen, want een overtreffende trap in een volgend seizoen zal er zeker eentje teveel zijn. Het levert dit keer gelukkig wel een Luther op die op de toppen van zijn kunnen presteert.

Extra’s: Twee afleveringen zijn natuurlijk al vrij karig om te spreken van een echt seizoen en helaas zijn er verder geen extra’s aan de serie toegevoegd. Zonde want een blik op de set of een ‘dag in het leven van Idris Elba’ zou zeker interessant kunnen zijn.

Luther – seizoen 4 onderstreept nog maar eens de kwaliteiten van deze sterke Britse televisieserie. Opnieuw was Idris Elba te porren voor een terugkeer, ondanks dat het dit keer beperkt blijft tot een veredelde televisiefilm. Ondanks dat blijft het heerlijk om hem als Luther zich op de grens van het toelaatbare te zien begeven. En net als zijn nieuwe partner merkt, die grens is buigbaar. En juist dat maakt Luther zo verslavend. Al tijden gingen er geruchten over een film rond Luther, dit ‘seizoen’ blijkt een soort middenweg. Laten we hopen dat een vijfde seizoen van deze kwaliteit, in welke vorm van ook, niet te lang op zich laat wachten.

Met dank aan Triple P Entertainment en Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

12 juni, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer