Luther – seizoen 5

Informatie

RegieJamie Payne
Jaartal2019
Releasedatum26-03-2019
Speelduur200 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastIdris Elba, Ruth Wilson, Paul McGann, Dermot Crowley, Michael Smiley, Patrick Malahide, Wunmi Mosaku, Enzo Cilenti en Hermoine Norris

Als een reeks schijnbaar willekeurige moorden steeds gewaagder worden, wordt inspecteur John Luther geconfronteerd met misschien wel de gruwelijkste nachtmerrie uit zijn carrière. Luther en zijn nieuwe assistente, DC Catherine Halliday, raken al snel verstrikt in een wirwar van aanwijzingen en valse informatie, waarbij het er steeds meer de schijn van heeft dat hun onderzoek opzettelijk wordt gedwarsboomd om corruptie te verdoezelen. Om alles nog wat complexer te maken raakt ook de zoon van George Cornelius vermist, een oude vijand van Luther die direct vermoedt dat Luther er meer van weet. Het zorgt ervoor dat Luther gedwongen wordt om zijn verleden en zijn daden onder ogen te zien en de confrontatie aan te gaan. Zonder medeweten van zijn collega’s begeeft hij zich in de vuurlinie, waar hij zal moeten kiezen wie hij beschermt en wie hij opoffert.

Luther is een rauwe Engelse serie over een detective die slecht kan omgaan met autoriteit en toch de harten van zijn collega’s (en de kijkers) wint door zijn zeldzaam scherpe inzicht in de gedachtewereld van levensgevaarlijke criminelen. Idris Elba is de acteur die hier voor het vijfde seizoen gestalte geeft aan deze soms bikkelharde Britse detective John Luther, een rol die hem al meerdere prijzen heeft opgeleverd. De aankondiging voor dit seizoen was er al in 2017, maar door de drukke agenda van zowel Elba als van bedenker en schrijver Neil Cross moesten de liefhebbers tot nieuwjaarsdag van dit jaar wachten tot ze het seizoen ook echt mochten aanschouwen. Gelukkig zijn het dit keer wel weer vier afleveringen, want waar het eerste seizoen nog zes afleveringen telde en de twee daarop volgende nog maar vier, telde het vierde seizoen zelfs maar twee afleveringen.

Naast John Luther is Alice Morgan het belangrijkste personage in de serie. Alice is briljant net als Luther, maar tegelijkertijd ook een psychopaat en narcist. Ondanks dat Luther zo zijn vermoeden heeft van enkele gruwelijke daden van Alice, heeft hij deze niet kunnen bewijzen. Het was het begin van een bijzondere vriendschap waarin zij soms handelt als zijn medeplichtige, het maakt haar tot een van de weinige personen die hij vertrouwt in zijn leven. Na haar aanwezigheid in de eerste drie seizoen ontbrak Alice in het vierde seizoen, wat direct ook het minste bleek. Zoals velen al hoopte, en wat niemand zal verbazen, bleek zij haar schijnbare dood in scene te hebben gezet en keert zij dit seizoen terug. Waar je zou kunnen vrezen voor een herhaling van zetten, voegt Alice juist weer toe wat in het vierde seizoen zo gemist werd, waarna zij met Luther opgaat richting een destructieve climax.

We kunnen zelfs gerust stellen dat dit vijfde seizoen een van de sterkste in de reeks is geworden. De spanningsboog staat dit seizoen meer dan ooit gespannen, waarbij Luther steeds verder onder de tragische gebeurtenissen gebukt gaat. Zo moet hij noodlottige keuzes maken, moet hij alles onder de duim zien te houden en kan hij zaken tot zijn frustratie en wanhoop niet langer oplossen op de manier waarop hij dat zou willen. Niet eerder zagen we pure wanhoop in de ogen van Luther, iets dat opnieuw werkelijk op fantastische wordt neergezet door Idris Elba. Hij heeft natuurlijk veel te danken aan deze rol, die zijn carrière lanceerde richting Hollywood, en dat is iets dat hij blijkbaar nooit vergeten is. Aan het einde van dit seizoen is het nog maar de vraag of hij alles dit keer ook weer recht weet te breien, want het lijkt er met de minuut meer op dat het net zich om hem sluit en het is nog maar de vraag of hij opnieuw zijn leven en dat van de mensen om hem heen veilig kan stellen.

Extra’s: In tegenstelling tot bij de releases van de eerdere seizoenen is er bij de Blu-ray release van dit seizoen wat bonusmateriaal opgenomen.
· Luther Land (06:28) Londen is voor Luther wat Gotham City is voor Batman. Cast en crew bespreken het belang van de Britse hoofdstad voor de rauw look van de serie.
· Lust for Luther (08:08) Luther en Alice, wat gaat er gebeuren. Een special die, voorafgaand aan seizoen 5, hun onderlinge verhoudingen naar grote verwachtingen stuwt. Met interviews met Idris Elba en Ruth Wilson.

Luther – seizoen 5 is een van de beste seizoenen rond de Britse detective waarin de makers duidelijk opwerken naar een destructieve climax. Na een wat minder seizoen zien we hier hoe Luther steeds meer gevangen raakt in een web van zijn eigen waarheid. Naast de terugkerende Dermot Crowley als chef en zijn nieuwe assistent gespeeld door Wunmi Mosaku, is het toch vooral de terugkerende Ruth Wilson die als Alice dit seizoen samen met Luther stuwt naar ongekende hoogten. Waar Luther zelf lange tijd acteerde in een grijs gebied, ziet hij juist hierin dit keer geen uitweg meer. Meer dan op de spelende zaken, ligt de nadruk dit seizoen dan ook op Luther en (de gevolgen van) zijn acties. Het maakt dit vijfde seizoen tot een verrassend seizoen, waarna je als kijker reikhalzend zal uitkijken naar de reeds aangekondigde film. Het is enkel te hopen dat we er niet weer vier jaar op hoeven te wachten.

Met dank aan Just Entertainment voor het recensie-exemplaar.

22 maart, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c79436649416_selected-products" products="9200000096119678,9200000096119670,9200000096119676,9200000079837993,9200000079837991" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer