Maleficent 2

Informatie

RegieJoachim Rønning
Jaartal2019
Releasedatum21-02-2020
Speelduur119 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastAngelina Jolie, Elle Fanning, Chiwetel Ejiofor, Sam Riley, Harris Dickinson, Ed Skrein, Imelda Staunton, Juno Temple, Lesley Manville, Michelle Pfeiffer

De relatie van Maleficent en Aurora is in rustig vaarwater gekomen nadat Maleficent de vloek die ze over de schone slaapster had uitgesproken wist te verbreken. In het koninkrijk van de feeën heerst rust en vrede, nu alle kwade geesten zijn verjaagd. Toch blijft de haat tussen de mensen en de feeën onverminderd bestaan, maar daar kan de bruiloft tussen Aurora en prins Philip voor eens en voor altijd verandering in brengen. Maleficent staat niet welwillend tegenover het voorgenomen huwelijk, maar stemt er mee in om de familie van Philip te ontmoeten en daarmee wellicht een brug te slaan tussen de twee koninkrijken. De spanning loopt echter al snel op, waardoor Maleficent wederom een vloek uit haar vingers laat ontsnappen, waarmee ze koning John in levensgevaar brengt. Een nieuwe oorlog tussen de beiden koninkrijken is aanstaande, maar al snel blijkt welke belangen er voor wie precies op het spel staan. Helemaal als zich een nieuw kwaad aandoet wat beiden werelden in gevaar kan brengen.

In de hele reeks aan live-action remakes die Disney de laatste jaren in een steeds hoger tempo de bioscoopzalen instuurt, was Maleficent in 2014 toch een bijzonder vreemde eend in bijt. Het verhaal van Doornroosje (Sleeping Beauty) werd niet alleen getoond vanuit het perspectief van de schurk, maar ging ook aardig op zijn kop met een hele andere afloop. De originele inslag ontging de bioscoopganger in ieder geval niet en dus wist Maleficent, toen nog met regisseur Robert Stromberg aan het roer, een behoorlijke indruk te maken. En zoals het gezegde in Hollywood luidt: “Laat een film de kassa’s rinkelen, dan begint het gevoel voor een vervolg al snel te tintelen”. En dus lag de weg vrij om het verhaal van de ooit boze heks Maleficent een nieuwe impuls te geven. Al moesten de fans er door wat privé perikelen wat langer op wachten dan dat ze waarschijnlijk gehoopt hadden.

Zoals het een goed vervolg betaamt, pakt ook Maleficent 2, helaas in ons land zonder de interessante ondertitel ‘Mistress of Evil’, de draad weer op waar deze na het eerste avontuur is blijven liggen. Toch maakt deze film daarmee al meteen zijn eerste fout, want van de goede ommezwaai in het gedrag van Maleficent is eigenlijk helemaal niet zoveel meer over. Sterker nog, ze lijkt eigenlijk helemaal niet zo goed te zijn geworden als het eerste deel ons aan het einde deed beloven en belichaamt ze dus nog steeds de donkere kant van het Rijk der Feeën. Gaat het tweede deel daarmee hetzelfde stramien volgen als zijn voorganger waarbij ze toch weer een goed persoon wordt, vlak voor de aftiteling? Of heeft men nog een verrassing voor ons in petto? De makers proberen beiden vragen te combineren, maar dat pakt niet altijd even goed uit.

Wederom staat er een grote oorlog op het spel tussen de mensen en de feeën en weer zijn het de mensen die de oorlog veroorzaken. De manier waarop wordt op zich nog aardig opgezet, maar erg origineel is het helaas allemaal niet te noemen. Het is duidelijk dat men vooral dezelfde template als de eerste film probeert te gebruiken, maar daardoor lijkt de film vooral een herhalingsoefening van zijn voorganger. Dit wordt nog enigszins omzeilt door het verleden en de afkomst van Maleficent in de mix te gooien, maar ook daar worden weer bijzonder weinig gewaagde keuzes gemaakt. Het maakt Maleficent 2 zeker geen slechte film (hoewel de holocaust-referentie toch een pijnlijk puntje moet zijn geweest dat Disney klaarblijkelijk over het hoofd heeft gezien), maar met wat meer lef om wat anders te doen, zoals de eerste film dat deed met het sprookje van Doornroosje, had er ongetwijfeld een meer originele draai gegeven kunnen worden aan het leven van de legendarische heks.

Extra’s: Zoals het een goede uitgave van Disney betaamt, gaat ook Maleficent 2 gepaard met een fijne reeks aan extra’s. Het zijn meer dan een handvol, maar spijtig genoeg zijn ze allemaal wel van korte duur.
· Origins of the Fey (03:02) Een blik op het verleden van Maleficent en hoe de film hier mee omgaat.
· Aurora’s Wedding (02:31) Een kijkje achter de schermen bij de huwelijksscene. De kostuums en locaties komen onder andere aan bod, begeleidt door zogenaamde felicitaties van gasten.
· If you had Wings (04:15) De vleugels van de Dark Fey staan centraal in deze special. Wat voegen ze toe aan het karakter en hoe zijn ze gemaakt.
· Maleficent: Mistress of Evil VFX Reel (02:11) De special effects in verschillende stadia, inclusief verschillende interviews.
· Extended Scenes (03:32) Een tweetal scenes die de film niet hebben gehaald.
· Outtakes (01:55) Bloopers vanaf de set.
· Music Video (02:43) “You can’t Stop the Girl”, gezongen door Bebe Rexha.

Maleficent 2 is een herhaling van zetten in vergelijking met het eerste deel. Zonde, want met het eerste deel lieten de makers juist zien dat er van een belegen sprookje wel degelijks iets verrassend te maken valt. Nu is dit tweede avontuur rondom de boze heks Maleficent niet meer geworden dan dat wat we in de eerste film ook al zagen. Dat de makers dan nog trachten om iets nieuws te doen door de geschiedenis van Maleficent erbij te halen is dapper, maar helaas komen ze niet verder dan een paar cliché-versterkende elementen die de boel er niet bijzonder origineel op maken. Verwacht van dit tweede avontuur van de boze heks, overigens weer meer dan prima ingevuld door Angelina Jolie, dus niet heel veel originaliteit, maar gewoon prima filmpje dat uitblinkt in pracht en praal, maar qua inhoud helaas wat te wensen overlaat.

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

30 maart, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e79f92547027_selected-products" products="9200000122697879,9200000122697877,9200000028782098,9200000028782122,9200000122697907,9200000122697923,9200000028782160,9200000051032032" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer