Mamma Mia! Here We Go Again 4K

Informatie

RegieOl Parker
Jaartal2018
Releasedatum21-11-2018
Speelduur114 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastAmanda Seyfried, Meryl Streep, Christine Barandski, Julie Walters, Pierce Brosnan, Colin Firth, Lily James, Jessica Keenan Wynn, Alexa Davies, Jeremy Irvine, Dominic Coopr, Cher en Andy Garcia

In het heden zien we hoe Sophie zich, na de dood van haar moeder, volledig heeft gericht op de heropening van Donna’s hotel. Ze is teleurgesteld dat Harry en Bill hier niet bij kunnen zijn en ook haar relatie met Sky verkeerd in zwaar weer nu hij in New York verblijft en hij vindt dat Sophie haar moeders nalatenschap boven zichzelf stelt. In 1979 zien we hoe een jonge Donna afstudeert in Oxford en samen met Rosie en Tanya naar Parijs reist. Het is het startpunt van een periode in haar leven die haar niet alleen leidt naar het magische Griekse eiland Kalokairi, maar ook langs de drie mannen die later de vaders zullen zijn van Sophie. Op de maat en melodie van diverse ABBA-klassiekers is de film een hernieuwde kennismaking met de geliefde personages, hun emotionele zoektocht naar liefde, vriendschap en familiegeluk en de gebeurtenissen die hier tussenin plaatsvonden.

De Zweedse popgroep ABBA is een van de succesvolste bands ter wereld. Sinds het begin van het succes in 1974 tot aan de pauze in 1983 was het viertal niet weg te denken uit de schijnwerpers. De pauze leidde echter tot het uiteen vallen van de groep en het bleef lang stil rond de groep. Precies 25 jaar nadat ABBA het Songfestival won met het nummer Waterloo, ging in London de musical Mamma Mia! met veel succes draaien. De musical, met songs van ABBA, maar een verhaal dat niet over de leden gaat, werd een wereldwijd succes en leidde in 2008 tot een gelijknamige zeer succesvolle meezinger in de bioscoop. Het verhaal ging kortweg over de twintigjarige Sophie die op het punt staat om te gaan trouwen, maar die voor ze in het huwelijk treedt dolgraag weten wie nu eigenlijk haar vader is.

De eerst film werd met gemengde reacties ontvangen, waarbij er vooral kritiek was over het gebrek aan diepgang in het verhaal en dat er voor acteurs werd gekozen die niet direct bekend stonden om hun zangcapaciteiten. Toch bleek de film een enorm financieel succes, al duurde het uiteindelijk tot de tiende verjaardag van de eerste film dat deze verscheen. Een gat dat overigens werd gehalveerd voor een deel van de gebeurtenissen in dit vervolg, die tevens als prequel dient. Voor dit vervolg keert de cast van de eerste film grotendeels terug, al is het aandeel van Streep dit keer behoorlijk minimaal. De belangrijkste nieuwkomer is Lily James, die hier de jonge versie van Donna speelt, maar ook Andy Garcia en Cher werden aan de cast toegevoegd. Man aan het roer is dit keer Ol Parker, die daarnaast ook het verhaal neerpende, iets wat hij eerder succesvol deed bij de beide The Best Exotic Marigold Hotel-films.

Toch haalt dit vervolg niet het niveau van de eerste film. Belangrijkste punt waar dit vervolg het onderspit delft is sfeer en charme. Zo zijn de locaties dit keer realistischer, maar haalt dit juist het musical gevoel een beetje weg. Ook zijn de bekendste ABBA-hits al gebruikt in de eerste film. Het zorgt ervoor dat we dit keer bij de enerzijds interessantere, maar anderzijds wel minder meezinggevoeligere nummers en wat herhaling terecht komen. En dan is er nog de verhaalstructuur, die gebruik maakt van zowel prequel als sequel elementen. Het is fraai geconstrueerd, maar het zwaartepunt ligt op de prequel-scènes en ondanks dat James er bijzonder goed vanaf komt worden de acteurs uit de eerste film hier nodig gemist. Grootste afwezige is Streep als de oudere Donna, dat ze uiteindelijk wat zoet en geforceerd toch nog in de film is verwerkt helpt het allemaal niet. Zeker niet als Cher dan ook nog eens weinig geloofwaardig als oma wordt onthaald.

Extra’s: De 4K release bevat naast een bijgesloten Blu-ray werkelijk een overvloed aan bonusmateriaal.
· Weggelaten/verlengde songs en scènes (10:36) Deleted Song Performance – I Wonder (03:04), Deleted Scene – Tahini (01:38), Extended Song Performance – The Name of the Game (03:13) en Extended Song Performance – Knowing Me, Knowing You (02:41), allen met optioneel commentaar van regisseur/scenarist Ol Parker.
· High Jinks (01:09) Een wat suffige muziekvideo waarin de cast wat suffige dingen doet.
· Enhanced Sing-Alongs (46:37) Voor de liefhebbers zijn karaoke versies van alle nummers opgenomen die te zien en horen zijn in de film.
·  The Story (05:33) Producer Judy Craymer neemt ons mee langs de beginselen van de eerste Mamma Mia! Film en hoe ze samen met uitvoerend producent/coauteur Richard Curtis en regisseur/scenarist Ol Parker de perfecte sequel op touw wilde zetten.
· Mamma Mia! Reunited (03:33) Volledig gericht op de terugkeer van de originele cast en welke paden voor hun personages werden uitgestippeld door de makers.
· Playing Donna (02:28) Lily James en Meryl Streep bespreken hun voorbereidingen om deze iconische rol te vervullen.
· Sophie’s Story (03:30) Van alle personages heeft Amanda Seyfried’s Sophie zich sinds de eerste film het meest ontwikkeld. We zien hier hoe verschillende castleden de loftrompet over haar steken.
· Meeting Cher (03:43) The Queen of pop onthult hoe opgewonden ze was toen ze vernam dat ze in de Mamma Mia!-familie zou opgenomen worden als Ruby Sheridan.
· Costumes and The Dynamos (04:59) Een blik op de outfits van de film, met medewerking van met kostuumontwerpster Michele Clapton, die mede zorgen voor de jaren zeventig sfeer in de flashbacks.
· Choreographing Mamma Mia! Here we go again! (07:25) Choreograaf Anthony Van Laast en zijn team onthullen enkele geheimpjes achter de hoogst originele danspasjes.
· Cast Meets Cast (06:25) Een tweedelige special (Tanya Meets Tanya en Rosie Meets Rosie), waarin de jonge en oudere versie van hetzelfde personage tegenover elkaar staan.
· Curtain Call (03:59) Een blik op de finale met “Super Trouper”, waarvoor alle zestien hoofdpersonages samen werden gebracht.
· Dancing Queen: Anatomy of a Scene (03:26) De bekendste pianoriedel uit de muziekgeschiedenis leverde de meest complexe sequentie uit de film. Regisseur Ol Parker bespreekt waar en hoe hij het nummer precies in het verhaal wilde inpassen.
· Performing for Legends (02:46) De jonge Dynamo’s blikken terug op hoe ze de Air Studios binnenstapten om ABBA-songs te zingen met de echte ABBA-leden als publiek.
· Class of ’79 (03:48) Bekijkt de uitdagingen die kwamen kijken bij het neerzetten van de jongere versies van de bekende personages.
· NBC’s Today Show Interview met Cher & Judy Craymer (04:35) Een interview afgenomen door Kathie Lee Gifford.
· Audiocommentaar: een commentaartrack voorzien door regisseur/scenarist Ol Parker.
· Audiocommentaar: een commentaartrack voorzien door producer Judy Craymer.

Mamma Mia! Here We Go Again 4K is een knap geconstrueerd vervolg op de hitfilm uit 2008. Ondanks dat de film gebruik maakt van dezelfde personages als in de eerste film, zien we deze hier in een zowel het verleden als een vijftal jaar later. Door een verdrietige gebeurtenis is de sfeer in de sequel-scènes wat weemoedig, waar de prequel-scènes juist de sfeer van de eerste film proberen te benaderen. Het is een aardige poging, wat vooral te danken is aan Lily James, die met haar zang net zo overtuigd als met haar acteren. Het belangrijkste aan Mamma Mia! en dit vervolg zijn toch echter wel de liedjes van de bekende Zweedse groep en juist daar wringt het hier een beetje. In de eerste film zijn namelijk vrijwel alle grote hits al voorbij gekomen en ondanks dat de kwaliteit van vrijwel het hele oeuvre van de groep onomstotelijk is, krijgen we hier met regelmaat de minder bekende en minder meezinggevoelige nummers voorgeschoteld. Het zegt natuurlijk al genoeg dat nummers die hier op herhaling gaan voor de opveermomentjes zorgen. Het zorgt ervoor dat Mamma Mia! Here We Go Again vooral een leuk toetje is voor de liefhebbers van de eerste film.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

16 november, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5be97bfb87be6_selected-products" products="9200000096086218,9200000089120245,9200000089120243,9200000094021283,9200000095689294,9200000098829264,1000004003100411" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer