Man Up

Informatie

RegieBen Palmer
Jaartal2015
Releasedatum3-11-2015
Speelduur88 minuten
DistributeureOne Benelux
CastSimon Pegg, Lake Bell, Rory Kinnear en Olivia Williams

De alleenstaande Nancy reist met de trein af naar Londen om het feest ter ere van het 40-jarig huwelijk van haar ouders bij te wonen. Door een samenloop van omstandigheden loopt zij op het station de gescheiden Jack tegen het lijf en wordt zij door hem voor zijn 24-jarige blind date Jessica aangezien. Nancy besluit bij de enthousiaste introductie van Jack zich als deze Jessica voor te doen en gaat met hem de hort op. Een spontane date zonder enige voorbereiding waarbij ze zich ook nog eens continu als iemand anders dient voor te doen is het gevolg. Dat is natuurlijk gedoemd tot mislukken. Toch?

Man Up is een romantische komedie geregisseerd door Ben Palmer en geschreven door Tess Morris. Palmer regisseert met name sitcoms, Morris schreef onder andere mee aan The Love Punch. De twee hoofdrollen zijn weggelegd voor Simon Pegg als Jack en Lake Bell als Nancy. Bell had bijrollen in andere romkoms als What Happens in Vegas en It’s Complicated. Pegg kennen we vooral van het geestige Shaun of the Dead, Hot Fuzz en een aantal van de Mission: Impossible-films.

Nancy is een wat recalcitrante 34-jarige vrouw die graag geliefd wil worden, maar evengoed haar buik vol heeft van mannen. Haar zus Elaine moedigt haar aan uit haar schulp te kruipen en de bloemetjes buiten te zetten. Hun vriendin Katie onderstreept dat en regelt een ontmoeting met een van haar vrienden. ‘Hij háát Facebook, doet aan yoga en is creatief’, belooft Katie. En daarmee liggen de eerste clichés die bij een heuse romkom horen – en bij daten in het algemeen – direct op tafel. Ook ontbreekt uiteraard elke vorm van chemie tussen Nancy en de zorgvuldig geselecteerde jongeman in kwestie.

Nancy raakt de volgende dag in de trein naar Londen in gesprek met de tien jaar jongere Jessica. Jessica laakt haar pessimistische houding en raadt haar aan een boek te lezen dat voorschrijft hoe het geluk te omarmen. Daar wil ze aanvankelijk niets van weten, maar ze verlaat de trein uiteindelijk tóch met de bestseller op zak. Op het station tikt Jack haar op de schouder en haalt zijn exemplaar van hetzelfde boek tevoorschijn. Dit is het begin van de persoonsverwisseling waar ze maar al te graag gebruik van maakt. Om het daaropvolgende van hobbels te voorzien krijgt Nancy met haar chanterende oud-schoolgenoot Sean te maken, hij stuurde haar ooit een valentijnskaart, en moet Jack zien om te gaan met zijn zure ex, met wie hij nog de lopende scheidingsprocedure dient af te wikkelen.

Simon Pegg persifleerde samen met bevriende collega’s Nick Frost en Edgar Wright op voortreffelijke wijze de zombiefilm met hun Shaun of the Dead. Datzelfde deed hij met de politiefilm met het tevens aanstekelijke Hot Fuzz. Hij schreef samen met Wright het script van beide films en laatstgenoemde deed ook dienst als regisseur. Helaas blijkt Man Up niet het romkom-equivalent. Dat is niet vreemd, gezien Wright niet van de partij is en Pegg dit keer niet aan het script meeschreef, maar een soortgelijke aanpak had misschien een interessanter resultaat opgeleverd.

Extra’s: naast de hoofdfilm bevat de Blu-ray-uitgave geen extra’s.

Man Up blijkt een prima romantische komedie, maar daar blijft het ook bij. Wanneer Simon Pegg meedoet, weet je dat je scherpe humor met een flinke knipoog kunt verwachten. Maar voor een brede grijns zorgt dit echter nergens. De scènes waarin Nancy’s stalker Sean opduikt zijn zelfs wat aan de flauwe kant. Ook de referentie aan When Harry Met Sally ligt er wel érg dicht bovenop. Man Up manifesteert zich niet als een eigenzinnige film in het genre, eerder als een toevoeging aan het rijtje. En dat is jammer. Eens een eigen draai aan alle clichés die er inherent aan zijn zou verfrissend zijn.

Met dank aan eOne Benelux voor het recensie-exemplaar.

21 november, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Ferdi van Zon