Man vs. Bee

Informatie

RegieDavid Kerr
Jaartal2022
Releasedatum24-06-2022
Speelduur108 minuten
DistributeurNetflix
CastRowan Atkinson, Claudie Blakley, Jing Lusi, India Fowler, Julian Rhind-Tutt, Tom Basden & Daniel Fearn

De ietwat onhandige Trevor heeft de zaken in zijn leven niet bepaald op orde, maar het leven lijkt hem eindelijk toe te lachen als hij een nieuwe baan heeft gevonden. Hij gaat aan de slag als huis-oppasser voor het het rijke stel Christian en Nina. Zij knijpen er een weekje tussenuit om van de zon te genieten terwijl Trevor die week in hun huis logeert om de boel in de gaten te houden en tegelijkertijd te passen op hun hond Cupcake. Trevor kan zijn geluk niet op als hij aan de slag gaat, want wat kan er misgaan tijdens het passen op een een huis? De eerste problemen doen zich als snel voor als een bij het huis binnenvliegt. De bij zorgt er namelijk voor dat Trevor al snel van de ene ramp in de andere belandt en zijn verblijf in het luxueuze huis in een steeds grote nachtmerrie lijkt te veranderen. Trevor doet er alles aan om de situatie de baas te zijn, maar zijn stunteligheid lijkt de boel alleen maar erger te maken in de jacht op dat kleine wezentje dat zijn leven volledig terroriseert: de bij.

Zeg je acteur Rowan Atkinson, dan zeg je ook meteen Mr. Bean: zijn meest legendarische en zwijgzame typetje waarmee de inmiddels 67-jarige Brit wereldberoemd werd (terwijl hij zich in Engeland al onsterfelijk had gemaakt door de serie Blackadder, eind jaren ’80). Zijn stuntelige manier van handelen om zich uit de meest penibele situaties te redden was een schot in de roos en zette de toon voor wat zou volgen in de carrière van Atkinson. Ieder personage dat volgde leek een afgeleide te zijn van de man met de herkenbare rode stropdas. Hoe stunteliger, hoe beter. Ook Trevor, de onhandige huis-oppasser uit Netflix’ Man vs. Bee, doet al snel denken aan Mr. Bean. Alleen net zo grappig lijkt het maar nergens te willen worden.

Het stramien van de serie, bestaande uit negen afleveringen van ieder ongeveer 12 minuten, is even simpel als briljant: Een klungelig persoon past een week op een luxueus huis dat volstaat met zeer waardevolle spullen en raakt daarbij verzeild in een steeds heviger wordende strijd met een bij. Uiteraard ligt rampspoed op de loer en is het wachten op het moment dat het misgaat. Een kolfje naar de hand van een komiek als Atkinson zou je zeggen, maar toch beklijft het concept een heel stuk minder dan je van te voren hoopt. Dat ligt aan een aantal zaken waarbij ‘voorspelbaarheid’ de grooste boosdoener is. In de eerste aflevering, waarin Trevor een rondleiding door het huis krijgt, is al snel duidelijk wat er ogenschijnlijk allemaal mis zal gaan. Zodra hem bijvoorbeeld wordt verteld dat een kunstwerk dat bestaat uit een paar touwen miljoenen waard is, kun je als kijker al op je klompen aanvoelen dat het ongetwijfeld ergens gaat sneuvelen. En zo zijn er meer ogenschijnlijke grappen en grollen die je als kijker al van mijlenver ziet aankomen. Ai.

Maar toch, voorspelbaarheid zou nog te verdoezelen zijn als Atkinson lekker zijn ding zou kunnen doen, maar ook daarvan is weinig sprake. Zijn Trevor is eigenlijk niet meer dan Mr. Bean met stem en dat voelt toch een beetje te gemakzuchtig. Hoe grappig zijn gezichtsuitdrukkingen soms ook mogen zijn. Daarnaast is de strijd met de bij, waar het tenslotte allemaal om draait, toch te karig om een hele serie aan op te hangen. De makers worden niet voor niets gedwongen om nog een paar extra elementen in de strijd te gooien om de boel nog net iets meer aan te kunnen kleden. Zo is er de moeizame relatie die Trevor heeft met zijn ex-vrouw en dochter, is er toevallig die week ook een groep criminelen op rooftocht en heeft de hond Cupcake ook de nodige problemen. Het maakt Man vs. Bee vooral een beetje onevenwichtig. Het was ongetwijfeld een betere keuze geweest om het concept om te bouwen tot een speelfilm van 90 minuten. Waarom er door Netflix toch voor gekozen is om er een serie van te maken is onbegrijpelijk.

Man vs. Bee brengt ons weer een nieuw typetje van komiek Rowan Atkinson, maar zijn Trevor die in en luxueus huis verwikkeld raakt in een strijd met een bij komt toch een heel stuk minder goed uit de verf. Trevor is eigenlijk gewoon een gemakzuchtige afgeleide van Mr. Bean en dat voelt toch een beetje te gemakzuchtig. Daarnaast zijn de grappen en grollen die de strijd met de bij oplevert te voorspelbaar en soms ook gewoon eigenlijk helemaal niet zo grappig. Daarnaast is het bijzonder vreemd dat deze rampspoed als serie wordt gepresenteerd terwijl een film van 90 minuten wellicht een veel betere keuze was geweest.

9 juli, 2022

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer