Mannetje Tak

Informatie

RegieJeroen Jaspaert en Daniel Snaddon
Jaartal2015
Releasedatum22-02-2017
Speelduur27 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastJennifer Saunders, Martin Freeman, Rob Brydon, Sally Hawkins, Hugh Bonneville en Russell Tovey

Mannetje Tak woont met samen met Vrouwtje Tak en hun drie kleine twijgjes gelukkig en tevreden in een grote oude eikenboom. Op een dag is het lekker weer en Mannetje Tak besluit om te gaan joggen. Continue wordt hij voor iets anders aangezien: eerst voor een stok om mee te spelen, dan voor een twijg om in een zwanennest te weven en dan weer voor een vlaggenmast of een zwaard. Hierdoor raakt Mannetje Tak langzaamaan steeds verder van huis verwijderd. Zelfs zo ver dat hij de hoop om ooit nog thuis te komen dreigt op te geven. Maar dan is daar opeens de Kerstman en dankzij hem vindt Mannetje Tak zijn gezin in de grote oude eikenboom terug.   

De animatiefilm Mannetje Tak is een bewerking van het kinderboek Stick Man dat gepubliceerd werd in september 2008. Het boek werd geschreven door Julia Donaldson en geïllustreerd door Axel Scheffler. Wereldwijd werden al ruim twee miljoen exemplaren van het boek verkocht. In 2008 ontving het boek de Roald Dahl Funny Prize en in 2009 stond het boek op de Scottish Children’s Book Award shortlist. Niet voor niets is Stick Man dan ook één van de meest geliefde boeken van Donaldson en Scheffler. In 2015 werd het succesvolle kinderboek door Jeroen Jaspaert en Daniel Snaddon bewerkt tot de korte animatiefilm Stick Man. De film werd geproduceerd door hetzelfde team dat eerder verantwoordelijk was voor de Oscargenomineerde korte films The Gruffalo en Room on the Broom, tevens geschreven door Donaldson en geïllustreerd door Scheffler.

Met een speelduur van 27 minuten is Mannetje Tak de ideale animatiefilm voor kinderen. Al zijn er natuurlijk meer belangrijke ingrediënten die een animatiefilm tot een succes te maken. Het verhaal moet kinderen aanspreken, ze moeten er dingen in herkennen en er moet humor en spanning inzitten. Gelukkig zit dat met Mannetje Tak wel goed. Zo is in het verhaal een voorwerp het gepersonifieerd figuurtje Mannetje Tak. We zien hoe dit figuurtje door omstandigheden steeds verder van huis verwijderd raakt, omdat hij steeds bruikbaar blijkt te zijn voor iemand. Herkenbaar hierbij is een hond die met een stok wil spelen en een zwaan die en tak voor zijn nest wil. Gedurende de belevenissen van Mannetje Tak leren kinderen over de seizoenen. In het verhaal is duidelijk het verloop van de lente tot de winter merkbaar en het verhaal eindigt in de kerstsfeer.

Naast de originele Engelstalig gesproken versie staat ook de Nederlands gesproken versie van Mannetje Tak op de disc. Iets wat natuurlijk erg handig is voor de allerkleinsten die nog geen ondertiteling kunnen lezen. Wat de originele versie betreft stond een flink scala aan grote namen klaar om zijn of haar medewerking aan Mannetje Tak te verlenen. Zo is Jennifer Saunders te horen als verteller, Martin Freeman als Stick Man (oftewel Mannetje Tak) en in diverse kleinere rollen Rob Brydon, Sally Hawkins, Hugh Bonneville en Russell Tovey. Het leuke hiervan is dat volwassenen wellicht een stem zullen herkennen en gaan puzzelen welk gezicht hierbij hoort.

Extra’s: Naast de film bevat de disc enkel de trailers van Meester Spion, Mees Kees Langs de Lijn en De Grote Vriendelijke Reus.

Mannetje Tak is de hartverwarmende verfilming van een uiterst succesvol kinderboek. De animaties zijn wellicht eenvoudig maar zullen kinderen zeker aanspreken. Daarnaast zal het verhaal kinderen aanspreken en ze zullen er zeker dingen in herkennen. Verder zit het verhaal vol spanning en humor. Kortom, Mannetje Tak bevat de juiste ingrediënten om deze te bestempelen als de perfecte animatiefilm. Voor volwassenen zijn onder andere de stemmen van de grote namen in de originele Engelstalige versie erg leuk.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

16 maart, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f994fc53c8_selected-products" products="9200000073439473" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer