Manny

Informatie

RegieLeon Gast en Ryan Moore
Jaartal2014
Releasedatum29-04-2015
Speelduur84 minuten
DistributeurUniversal Pictures
CastManny Pacquiao, Liam Neeson, Mark Wahlberg en Jeremy Piven

Na te zijn opgegroeid in de jungle in de Filipijnen vecht een jongen zich letterlijk en figuurlijk een weg naar de top van de bokssport. Het succesverhaal van een hongerlijdende tiener die zijn familie poogt te onderhouden en na zijn ontdekking uitgroeit tot een voorbeeld voor heel zijn land. Een documentaire die teruggaat naar het begin en ons chronologisch meeneemt tot aan het gevecht van de eeuw. Een inzicht in het leven van de Fillipijnse bokssensatie Manny Pacquiao.

Manny Pacquiao staat nog steeds bekend als de enige bokser die wereldtitels won in acht verschillende gewichtsklassen. Niet gek voor iemand die opgroeide in Filipijnen en die zichzelf uithongerde om zijn familie te kunnen onderhouden. Vervolgens loog over zijn leeftijd om carrière te maken als bokser en de rest is, zoals het gezegde luidt, geschiedenis. Onlangs was hij zelfs één van de twee kemphanen in wat bestempeld werd als het gevecht van de eeuw. We zijn ondertussen alweer een maand verder en weten dat de partij voor Pacquiao niet goed is afgelopen. Hij verloor op punten van zijn opponent Floyd Mayweather en in de dagen na deze partij kwam Pacquiao meermaals in het nieuws vanwege een verzwegen blessure. Maar laten we even teruggaan naar zijn leven voor deze wedstrijd, welke misschien wel zijn laatste was. Uit die tijd stamt namelijk deze documentaire.

Pure propaganda, zo kunnen we deze documentaire wellicht het beste omschrijven. Deze documentaire lijkt dan ook meer een promotiefilm, waarbij scherpe randjes worden gemeden. Je betaald wat bekende gezichten om je verhaal te ondersteunen of begeleiden en de kijkers eten het als zoete koek. Laten we maar eens beginnen bij de regie. Op de regisseursstoel zien we namelijk Leon Gast, eerder verantwoordelijk voor When We Were Kings, een zeer succesvolle documentaire over de bokswedstrijd der bokswedstrijden, namelijk die tussen Foreman en Ali. Met die laatste snijden we gelijk ook iemand aan die veelvuldig de revue passeert. Als je echt een grote wil zijn hoort de vergelijking met Ali blijkbaar te worden gemaakt. Andere bekende gezichten die we horen en zien zijn die van Liam Neeson als verteller en Jeremy Piven en Mark Wahlberg als fanboys.

Toch trapt de documentaire af met een zeldzame verlies partij van Pacquiao in Vegas, notabene op knock-out. Duidelijk is dat de makers in elk geval pretenderen er geen propaganda verhaal van te maken. We krijgen zowaar wat dieptepuntjes te zien, al zijn ze spaarzaam. Na deze opening wordt het leven van Pacquiao chronologisch vertelt, waarbij dit verhaal voorzien wordt van een mooie verhouding aan beelden van interviews, bokswedstrijden en privébeelden. Dat klinkt vrij braaf en dat is het dan ook, we krijgen betreft de vorm van documenteren niks nieuws voorgeschoteld. Toch is de documentaire zeker de moeite waard, hooguit wat mosterd na de maaltijd als je hem nu pas ziet. Het verhaal van Pacquiao is namelijk nogal wat en wat dat betreft is zijn verhaal niet veel anders dan wat we in bijvoorbeeld films zien die spelen in de bokswereld. In het laatste halfuur valt de naam Mayweather, de tegenstander die een volgend hoofdstuk had kunnen zijn in het succesverhaal. Helaas is dan de documentaire afgelopen, wat er onbedoeld voor zorgt dat we alsnog een succesverhaal gezien. Weliswaar wat achterhaald, maar toch.

Extra’s: Wat voor extra’s zouden een aanvulling kunnen vormen bij een documentaire? Feitelijk zien we in dit geval al een soort van blik achter de schermen. Wellicht had men verwijderde scènes kunnen toevoegen, of een extended versie. Helaas houdt men het bij de krappe originele speelduur van anderhalf uur. Als enige extra worden we getrakteerd op een trailer van I Am Ali, waarnaast verder dus echt niks op de disc te vinden is. Zonde.

Manny is als documentaire weinig vernieuwend en geeft een braaf geïdealiseerd beeld van het leven van Pacquiao. Toch is de documentaire interessant genoeg, vooral omdat het leven van Pacquiao nou eenmaal genoeg interessante gebeurtenissen bevat om de gehele speelduur te blijven boeien. Helaas is de documentaire al ingehaald door de actualiteit, namelijk het verlies van Mayweather, en daarom zal de interesse wellicht niet al te groot meer zijn. Zonde, want wat we te zien krijgen zal genoeg mensen kunnen inspireren om geloof te blijven houden in betere tijden.

Met dank aan Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

6 juni, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer