Mare of Easttown

Informatie

RegieCraig Zobel
Jaartal2021
Releasedatum15-09-2021
Speelduur420 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastKate Winslet, Julianna Nicholson, Jean Smart, Angourie Rice, David Denman, Neal Huff, Guy Pearce, Cailee Spaeny en Evan Peters

De cynische en alleenstaande moeder Mare Sheehan is rechercheur in het kleine stadje Easttown in Pennsylvania. Ondanks dat het een klein stadje is, heeft Mare zowel zakelijk als privé genoeg aan haar hoofd. Zo worstelt ze met het feit dat haar ex-man Frank gaat hertrouwen en beklaagd een mede-inwoonster zich keer op keer over het in haar ogen gebrekkige onderzoek naar haar vermiste dochter. Alsof dat nog niet genoeg is, wordt Mare op een ochtend geconfronteerd met het dode lichaam van Erin McMenamin, een alleenstaande tienermoeder, die bijna naakt en met een grote hoofdwond wordt gevonden in een plaatselijke kreek. Het onderzoek wordt er niet makkelijker op als Dylan, de vader van haar baby, en zijn nieuwe vriendin Brianna iets te verbergen lijken te hebben. Terwijl ze met haar eigen demonen probeert af te rekenen, krijgt ze hulp van rechercheur Colin Zabel bij het onderzoek.

Scriptschrijver Brad Ingelsby is de laatste jaren behoorlijk op dreef. Hij maakte naam met zijn werk voor Out of the Furnace en bevestigde die status met de scripts voor Our Friend en The Way Back. Zijn werk voor Mare of Easttown viel zelfs zo in de smaak dat hij er een driejarige deal met HBO uit wist te slepen. Toch is het succes van Mare of Easttown niet alleen de verdienste van Ingelsby. Zo is de miniserie volledig geregisseerd door Craig Zobel, die eerder al fantastisch werk leverde voor series als The Leftovers, American Gods en Westworld. Dat de serie zich daarnaast kon verzekeren van de talenten van cinematograaf Ben Richardson en componist Lele Marchitelli kunnen we gerust stellen dat er achter de schermen een heus dreamteam aan het werk was, iets waar HBO gezien hun eerdere series patent op lijkt te hebben. De verwachtingen waren vooraf niet voor niets hoog, maar de uitkomst zal niemand verrassen. De serie werd alom geprezen door pers en publiek en werd maar liefst 15 keer genomineerd voor een Primetime Emmy, waarvan uiteindelijk 5 kansen ook werden verzilverd.

Maar waar het achter de schermen allemaal wel goed zit, krijgen de mensen voor de camera toch de meeste aandacht. Meest aansprekende naam van de cast is natuurlijk Kate Winslet. De geboren Britse brak in de jaren ’90 door met films als Heavenly Creatures en natuurlijk Titanic en kan ondertussen niet meer weggedacht worden uit het filmlandschap. Toch zijn series haar niet vreemd. Niet alleen liet ze zich veelvuldig op het kleine scherm zien aan het begin van haar carrière, ook later liet zij zich er gelden, zoals in het eveneens geprezen Mildred Pierce. Met haar 46 jaar en een Oscar op haar nachtkastje heeft ze de rollen voor het uitkiezen en dat haar oog viel op Mare Sheehan is zo gek niet. Het is niet alleen de hoofdrol, ook krijgt ze flink wat om mee te werken. Mare is een gekwelde binnenvetter, die al lurkend aan haar e-sigaret het hoofd probeert te bieden aan zowel privé als zakelijke trubbels. Toch staat Winslet zeker niet alleen. Naast uitstekende rollen van onder andere Julianne Nicholson en Evan Peters, is het vooral Jean Smart die meer dan eens de show steelt en alle ruimte neemt om te schitteren als moeder van Mare.

Waar Mare of Easttown vooral in uitblinkt is het tonen van echte personages. We zien geen acteurs die voldoen aan de Hollywoodweergave van de werkelijkheid, maar een wereld zonder opsmuk. Het is een verademing in een serielandschap waarin ieder haartje goed lijkt te zitten en alles glamoureus is uitgelicht. Wat we hier zien lijkt allemaal uit het leven gegrepen en weet mede daardoor te boeien van begin tot eind. De keuze om het relatief simpele plotje te situeren in een klein stadje waarin iedereen elkaar kent mist zijn uitwerking dan ook niet. Iedereen heeft over alles een mening en dat maakt werk en leven er niet altijd gemakkelijker op. Dat ondervindt Kate Winslet in wat misschien wel de beste rol uit haar toch al indrukwekkende carrière is. Haar Mare is een boeiend personage, dat door Winslet naar een hoger plan wordt getild, zeker in samenspel met Jean Smart. Hun wisselwerking levert ijzersterke scènes op. Het plot is zoals gezegd niet eens zo heel erg bijzonder, maar de wijze van opbouwen en uitspelen van het zorgvuldig gepositioneerde schaakstukken maakt van Mare of Easttown een niet te missen meesterwerk van HBO.

Extra’s: Naast de zeven afleveringen van deze miniserie zijn er enkele featurettes op de Blu-ray releases bijgesloten, welke allen reeds eerder al op internet te bekijken waren.
· Invitation to the Set (02:20) Bedenker Brad Ingelsby, regisseur Craig Zobel en diverse castleden bespreken de serie en de situatie op de set.
Welcome to Easttown (03:29) Ingelsby en Zobel bespreken de hechte gemeenschap die als achtergrond dient voor de serie.
Mare of Easttown: A Closer Look (03:01) Kate Winslet duikt verder in de achtergrond van haar personage en hoe ze omgaat met haar persoonlijke demonen.
Making Mare of Easttown (08:48) Cast en crew van de serie bespreken hoe ze de wereld uit de serie tot leven hebben gebracht.

Mare of Easttown is gedragen door een werkelijk fantastische cast en crew het beste wat HBO ons dit jaar heeft te bieden. Niet alleen weet Zobel met zijn sterke regie wel raad met het uitstekende schrijfwerk van Ingelsby, ook haalt de serie optimaal rendement uit de waanzinnige cast. Dat Kate Winslet na zeven Oscarnominaties, waarvan ze er een wist te verzilveren, in staat is om hier haar misschien wel beste werk te laten zien is veelzeggend voor wat we voorgeschoteld krijgen. Als we dan ook nog eens kunnen stellen dat de bijrollen van Julianne Nicholson, Angourie Rice en vooral Jean Smart hier weinig voor onder doen kunnen we wel stellen dat het HBO gelukt is om zichzelf en de toch al niet misselijke verwachting te overtreffen. In het kleine stadje speelt van alles. Iedereen lijkt wel wat op zijn kerfstok te hebben en als kijker mag je meepuzzelen in de zoektocht naar de dader. Alsof dat nog niet genoeg is dient het gekwelde privéleven hier niet als opvulling, maar neemt Winslet ons mee in onderonsjes met haar moeder, zaken- en liefdespartners. We kunnen eigenlijk vrij kort stellen dat Mare of Easttown een must see is om je vingers bij af te likken.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

11 september, 2021

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer