Marseille – seizoen 1

Informatie

RegieFlorent-Emilio Siri en Thomas Gilou
Jaartal2016
Releasedatum11-05-2017
Speelduur326 minuten
DistributeurSource 1 Media
CastGérard Depardieu, Benoît Magimel, Géraldine Pailhas, Stéphane Caillard en Nadia Fares

Robert Taro is reeds 20 jaar burgemeester van Marseille, de havenstad in het zuiden van Frankrijk. Met de verkiezingen in aantocht zit hij middenin een vastgoed project, waarmee hij bedrijven naar de stad wil lokken. De stad Marseille is echter een verscheurde stad. De haven verkeert al jaren in slechte staat en er is veel armoede en criminaliteit. Zo heeft de stad flink te leiden onder de steeds stevigere greep van de maffia. Maar ook persoonlijk gaat het Taro niet voor de wind. Zo speelt onder andere zijn gezondheid hem parten. Zijn vice-burgemeester lijkt de enige te zijn waar hij altijd van op aan kan. Off toch niet? Niemand lijkt te vertrouwen en dan is er ook nog Lucas Barres, zijn voormalig protégé en uitdager bij de verkiezingen.

Gérard Depardieu is de voornaamste en meest in het oog springende naam van de Netflix original serie Marseille. Natuurlijk kent de geboren Fransman een geweldige carrière, die begin jaren ’90 zijn hoogtepunt kende met Cyrano de Bergerac. De laatste jaren komt Depardieu echter met regelmaat voorbij in kleine bijrollen in nietszeggende films. Daarnaast is hij vooral in het nieuws met privéperikelen, of het nou zijn neutralisatie tot Rus is of het urineren in het gangpad van een vliegtuig. Van een afstand bekeken behoorlijke tekenen van verval, al blijft Depardieu onverminderd en in hoog tempo films en series afleveren.

Een van zijn meest recente wapenfeiten is Marseille, een Franse Netflix serie over macht en corruptie tegen een politieke achtergrond. De serie werd niet bepaald enthousiast ontvangen in het thuisland, maar dat deze toch nog een kans krijgt op dvd in ons land zal niet geheel ontoevallig zijn, gezien de verkiezingen in Frankrijk. Dit gezegd hebbende zullen veel mensen gelijk de vergelijking willen maken met het politieke geënte House of Cards, ook van Netflix, maar die vlieger gaat niet op. Marseille is namelijk veel rauwer en breder opgezet. Zo scoort deze serie vooral met het beeld dat geschetst wordt van de stad. Zo zien we niet alleen een politiek steekspel, maar ook bijvoorbeeld het straatleven in de Cite, de drugshandel in de haven en hoe de maffia de stad in zijn greep houdt.

De belangrijkste troef van de serie om ook internationaal een succes te worden is natuurlijk Depardieu en hij stelt gelukkig niet teleur. Sterker nog, hij is ijzersterk als burgemeester! Daarnaast krijgt hij sterk tegenspel van Benoît Magimel. Samen zorgen zij voor het verbale vuurwerk. Toch wil het geheel maar niet vlammen. Daarvoor missen de dialogen het venijn, waardoor het geheel maar niet tot leven komt. Toch heeft de serie zeker wat. Zo ligt het politieke steekspel dicht bij de werkelijkheid. Als kijker bent je echter erg op je hoede, zeker als blijkt dat werkelijk iedereen een dubbele agenda blijkt te hebben. Dat is jammer en haalt ook de echte verrassing er een beetje van af. Daarnaast is de serie mooi vormgegeven, met prachtige beelden van de stad, waarbij vooral de helikoptershots indruk maken.

Extra’s: De acht afleveringen van het eerste seizoen zijn netjes verdeeld over twee dvd’s, waarbij verder enig spoor van bonusmateriaal ontbreekt. Zonde, want zeker opnemen in een stad als Marseille maakt een blik achter de schermen direct boeiend kijkvoer.

Marseille – seizoen 1 is een Franse politieke soap die het venijn mist om echt te beklijven. Wel kan de serie een beroep doen op uitstekende hoofdrolspelers, waarbij vooral Benoît Magimel opvalt naast Gérard Depardieu. Toch is het Depardieu die duidelijk optreedt als het gezicht van de serie. Het is goed om te zien dat hij eindelijk weer eens naar voren treed met zijn acteerprestaties, in plaats van met spraakmakende privéperikelen. Met zijn acht afleveringen is Marseille een mooie laagdrempelige serie om eens te verkennen, al zal één ieder die een Franse House of Cards verwacht met Gérard Depardieu in de hoofdrol bedrogen uitkomen. Dit zou de serie ook tekort doen, want zeker richting het eind speelt de serie op een sterke manier zijn troeven uit, die een opmaat kunnen zijn naar een nog wat sterker tweede seizoen. Marseille is dan ook een serie met potentie, die nog alle ruimte heeft te groeien.

Met dank aan Source 1 Media voor het recensie-exemplaar.

10 mei, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f944bf3db9_selected-products" products="9200000075050630" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer