Avengers: Infinity War

Informatie

RegieAnthony Russo en Joe Russo
Jaartal2018
Releasedatum30-08-2018
Speelduur149 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastRobert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Letitia Wright, Scarlett Johansson, Benedict Cumberbatch, Don Cheadle, Tom Holland, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Anthony Mackie, Sebastian Stan, Danai Gurira, Dave Bautista, Zoe Saldana, Josh Brolin en Chris Pratt

De krankzinnige titaan Thanos is zijn zoektocht begonnen naar de meest krachtige objecten in het universum, de Infinity Stones. Nadat hij de Power Stone van de planeet Xandar heeft bemachtigd, weet hij het ruimteschip met de laatste overlevenden van Asgard te onderscheppen en de Space Stone uit de Tesseract te halen. Hij stuurt twee volgelingen van de Black Order naar Doctor Strange om de Time Stone op te halen en twee andere leden om de Mind Stone uit Vision te halen. Ondertussen ontmoeten Tony Stark en Bruce Banner de twee tovenaars Doctor Strange en Wong. Samen met Spider-Man bundelen zij hun krachten om Thanos te stoppen. In de ruimte wordt de aangeslagen Thor opgepikt door de Guardians of the Galaxy. Om Thanos te verslaan, besluiten ze zich op te splitsen, waarbij Thor met Rocket en Groot vertrekt om Thanos te verslaan en de anderen zich bij Stark, Strange en Spider-Man voegen. In Wakanda staan Steve Rogers en zijn team klaar om de Mind Stone van Vision te beschermen. Met de hulp van King T’Challa en zijn Wakanda leger moeten zij alles op alles zetten op Thanos te stoppen met het bereiken van zijn ultieme doel; het vernietigen van de helft van het universum.

Avengers: Infinity War moet bij uitstek wel de grootste blockbuster van de laatste tien jaar zijn. Niet geheel toevallig is het ook exact tien jaar geleden dat Marvel begon met de eerste titel (Iron Man) uit het inmiddels nu al legendarische Cinematic Universe. Marvel heeft de druk op zichzelf oneindig groots opgevoerd door Infinity War, en het nog titelloze Avengers 4, als grote afsluiting van drie fases van het Cinematic Universe te bestempelen. Het slotakkoord van een enorm ambitieus project die  het superhelden genre een volledig nieuwe betekenis heeft gegeven. Het leek een onmogelijke opgave om te voldoen aan de torenhoge hype en om de fans van al die karakters tevreden te houden. Achttien films (!) in de franchise zijn in feite de opbouw geweest naar dit moment. In met name Phase One liet de kwaliteit soms nog wat te wensen over, maar de laatste jaren heeft Marvel uitstekende films afgeleverd. Dit biedt nog altijd geen enkele garantie voor Infinity War, zeker niet met de immense hoeveelheid karakters en verhaallijnen, maar Infinity War voldoet aan ieders verwachtingen en heeft zelfs meer te bieden dan een ieder had durven wensen.

Voor Infinity War werden de gebroeders Anthony en Joe Russo aangesteld voor de regie, die eveneens de laatste twee Captain America-films regisseerden. Civil War bleek al een veredelde Avengers-film dus de keuze voor de Russo’s was een zeer logische. Ze hebben van Infinity War een fantastisch spektakel gemaakt, die een uitstekende balans heeft gevonden in de schermtijd voor alle karakters, zonder de focus te verliezen op het hoofddoel; het stoppen van de geobsedeerde superschurk Thanos (Josh Brolin) en zijn catastrofale plan om de helft van het universum uit te roeien. Het meest verbluffender en tamelijk onverwachts is misschien nog wel dat deze blockbuster een aangrijpend en zwaarwegend plot bevat die het publiek gegarandeerd zal raken op een emotioneel niveau. Voor de diehard fans die alles willen weten over het Marvel Cinematic Universe en dan met name de geschiedenis van de Infinity Stones is het overigens een goede aanrader om je geheugen een opfrisbeurt te geven met de voorgaande films.

De film opent zonder het traditionele Marvel patroon, in plaats daarvan belanden we middenin een dramatische sequentie die zich kort na de gebeurtenissen uit Thor Ragnarok afspelen. De openingsminuten zijn bedoeld om direct een onverwachtse linker stoot uit te delen, en je eventuele sceptische gedachten over de effectiviteit of mate van dreiging door Thanos gelijk weg te nemen. De nihilistische Thanos en zijn volgelingen van de Black Order zijn zeer machtig en sterk genoeg om de Avengers een grotere uitdaging te geven dan ooit te voren. De film volgt Thanos’ verknipte zoektocht naar ‘gerechtigheid’ als hij zich voortbeweegt van steen naar steen, terwijl onderweg verschillende Avengers fracties hem proberen af te stoppen. Met zoveel personages in het spel, werden de schrijvers Christopher Markus en Stephen McFeely geconfronteerd met een uitzonderlijk lastige uitdaging; namelijk ieder karakter een waardige positie in het verhaal geven, zonder dat dit karakter het leidende verhaal van Thanos ondermijnt. Het is een prestatie van formaat dat de film in staat is om de meest bekende personages hun eigen betekenis in het grotere geheel te geven, zonder dat het overvol of geforceerd aanvoelt.

Zelfs met alle overbekende superhelden behoort deze film toe aan Josh Brolin’s Thanos. Het vooruitzicht van een kolossale paarse computer gegenereerde slechterik heeftt vooraf wat scepsis gewekt, maar in de context is het personage wonderbaarlijk effectief. De visuele effecten vangen onmiskenbaar de nuances op van de gezichtsuitdrukkingen en maniertjes van Brolin, waardoor de acteur door alle CGI kan schitteren. Het is vrij uitzonderlijk te noemen dat Infinity War erin slaagt om van Thanos geen bordkartonnen opperschurk te maken, zoals vele andere schurken dat wel waren in het MCU. Zijn masterplan omvat het uitroeien van de helft van het universum, maar in zijn eigen verwrongen geest zijn zijn motivaties oprecht en eerbiedig. Op verschillende sleutelmomenten in de film wordt er zelfs een vorm van sympathie voor Thanos opgewekt. Dit is absoluut de grootste kracht van de film. De meest bizarre schurk uit de Marvel stal die eveneens de meest complexe en gelaagde is, wat simpelweg niet mogelijk zou zijn zonder de synthese van script, regie, uitvoeringen en visuele effecten.

Extra’s: Zoals we ondertussen van releases van Marvel-films gewend zijn, is ook de Blu-ray release van Avengers: Infinity War goed gevuld.
• Intro (01:32) Regisseurs duo Joe en Anthony Russo delen kort hun gedachten over de film.
• Strange Alchemy (05:08) Inzicht op het samenbrengen van de vele karakters uit de Marvel stal.
• The Mad Titan (06:34) Een verkenning van de antagonist uit de film, Thanos. Zijn geschiedenis, motivaties, de uitvoering van Josh Brolin en verhaallijnen die op hem betrekking hebben komen aan bod.
• Beyond the Battle: Titan (09:36) Deze extra feature begint met weer een blik op het bij elkaar brengen van alle Marvel-personages, om vervolgens de filmstrijd op Titan te verkennen.
• Beyond the Battle: Wakanda (10:58) Een blik op de locatie in Georgia (VS), die toneel is geweest voor het fictieve Afrikaanse koninkrijk.
• Deleted Scenes: (10:13) Een viertal verwijderde scenes die uit de film gehaald zijn.
• Audiocommentaar door de regisseurs
• Bloopers

Avengers: Infinity War moest de ultieme climax worden van tien jaar in het Marvel Cinematic Universe en heeft die torenhoge verwachtingen meer dan waar gemaakt. De film bevat, op een enkeling na (Ant-Man, Hawkeye) , alle grote karakters uit de Marvel stal die eerder naar het grote scherm zijn gebracht en weet deze op wonderbaarlijke wijze samen te brengen zonder aandacht te verliezen op het grotere geheel. Opmerkelijk is ook dat het geen favoriete superheld is waar de hele film op leunt, maar dit juist volledig in de ‘hand’ ligt van de antagonist Thanos. Slechteriken zijn eigenlijk altijd een obstakel geweest in de meeste Marvel films, maar Thanos is een ware uitzondering op de regel. Infinity War is groots en spectaculair, met een enorme hoeveelheid diepgang en emotie, en het valt Marvel te prijzen hoe ver ze durven te gaan richting de duistere kant. Zelfs de meest favoriete karakters zijn kwetsbaar en hun leven niet zeker in de strijd tegen de kolossale en ongekend krachtige Thanos. Het grootste probleem hiervan is echter dat Infinity War zo overdreven leunt op de emotionele en duistere impact richting het einde, dat het onmogelijk is om te geloven dat Marvel niet (enkele) acties ongedaan zal maken. We zullen op het antwoord moeten wachten tot het nog titelloze Infinity War-vervolg, dat volgend jaar mei verwacht wordt. Infinity War is een emotionele en spectaculaire rollercoaster van enorme proporties en het absolute hoogtepunt van tien jaar Marvel Cinematic Universe.

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

2 oktober, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5ba8d52d26b54_selected-products" products="9200000095269023,9200000095269011,9200000095269013,9200000039343427,1002004012261163" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer