Maryland

Informatie

RegieAlice Winocour
Jaartal2015
Releasedatum19-11-2015
Speelduur101 minuten
DistributeurRemain In Light
CastMatthias Schoenaerts, Diane Kruger, Paul Hamy en Zaïd Errougi-Demonsant

Vincent is nadat hij is teruggekeerd van een missie in Afghanistan letterlijk en figuurlijk op zoek naar evenwicht in zijn leven. Doordat hij leidt aan een stressstoornis, iets wat zich onder andere uit in gehoorverlies, is hij niet meer geschikt om opnieuw uitgezonden te worden. Om toch aan wat geld te komen neemt hij via een vriend een baan aan als beveiliger bij een feest in Maryland, de luxe villa van een Libanese zakenman. Tijdens zijn dienst vangt hij delen van gesprekken op, wat ervoor zorgt dat hij steeds meer op zijn hoede is. Ook raakt hij geïntrigeerd door de vrouw des huizes, Jessica. Als hem na het feest wordt gevraagd om op haar en haar zoon te passen neemt hij deze baan dan ook aan. Als hij de twee vergezelt naar het strand lijkt hij zich steeds meer te verliezen in zijn stoornis als hij overtuigd raakt dat ze gevolgd worden.

Alice Winocour heeft een druk maar succesvol jaar. Zo was zij de schrijfster van Mustang, de Franse Oscar-inzending van dit jaar. Ook was zij verantwoordelijk voor het verhaal en de regie van Maryland, haar tweede avondvullende film. Het is bovendien een verhaal dat zij speciaal voor hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts schreef. Op zijn beurt betaalde hij dit terug door zich volledig toe te wijden aan de rol van special forces soldaat Vincent. Naar verluidt sliep hij tijdens het opnameproces maar twee uur per nacht om zich zo volledig in te kunnen leven in zijn rol. Het tekent zijn toewijding en het is dan ook niet voor niets dat hij zich aan de hand van uitstekende rollen in films als The Drop, Far from the Madding Crowd en De rouille et d’os langzaam maar zeker omhoog werkt in de filmwereld.

De film begint sterk. We zien hoe Vincent gevraagd wordt voor het feest, om zich vervolgens daar samen met een groep kleerkasten te melden om de veiligheid van de gasten te garanderen. Tijdens de rondes die Vincent doet, vang je net als hem flarden van gesprekken op. Dat het hier om hooggeplaatste mensen gaat blijkt uit het feit dat ook de minister aanwezig is. Uiteindelijk zorgt een regenbui ervoor dat het feest vroegtijdig eindigt, maar de sfeer die tijdens dit eerste deel van de film neergezet wordt is behoorlijk beklemmend. Ondanks dat in de rest van de film de spanning reëler wordt, neemt de spanning bij de kijker vreemd genoeg juist af. Als na een uur blijkt dat de vermoedens van Vincent waar blijken te zijn verzandt de film in niets meer of minder dan het welbekende kat-en-muis spelletje.

Dit valt de acteurs echter niet aan te rekenen. Het is duidelijk dat de rol van Vincent letterlijk op het lijf van Schoenaerts is geschreven. Hij steekt dan ook met kop en schouders boven de rest van de cast uit. Met zijn uitstraling is hij perfect gecast in de rol van ex-soldaat. Naast hem zien we Diane Kruger als Jessica, de vrouw van de Libanese zakenman. Kruger is natuurlijk vooral bekend uit Inglourious Basterds, het voorlopige hoogtepunt in haar carrière. In deze film speelt ze degelijk, maar weet zeker niet haar stempel te drukken zoals Schoenaerts dat wel doet. De film is dan ook vooral het kijker waard vanwege zijn rol en de beklemmende sfeer in het eerste deel van de film. Helaas loopt de kwaliteit van de film halverwege wat terug, waarbij het einde niet minder dan teleurstellend is te noemen.

Maryland is een thriller die het moet hebben van de beklemmende sfeer in het eerste deel van de film en de op het lijf geschreven rol van Matthias Schoenaerts. Het is jammer dat die sfeer eigenlijk compleet verdwijnt in het tweede deel van de film en wordt ingeruild voor een kat-en-muis spel als het duo zich verschanst in de grote villa Maryland. Schoenaerts onderstreept met deze rol nog maar eens zijn talent en het wordt tijd dat hij zijn naam verbindt aan een film die zorgt voor zijn definitieve doorbraak.

Met dank aan Remain in Light voor de screenerlink.

19 november, 2015

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer