The Mask of Zorro 4K

Informatie

RegieMartin Campbell
Jaartal1998
Releasedatum22-05-2020
Speelduur137 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastAntonio Banderas, Anthony Hopkins, Catherine Zeta-Jones, Stuart Wilson, Matt Letscher, Tony Amendola en Pedro Armendáriz, Jr.

In het Californië aan het begin van de 19e eeuw is de gemaskerde zwaardvechtende Zorro de held van het volk. Hij strijdt vooral tegen de tirannie van de Spaanse overheersing, die wordt vertegenwoordigd door de meedogenloze gouverneur Don Rafael Montero. Aan de vooravond van zijn allergrootste triomf, de bevrijding van Californië, ontdekt Montero de ware identiteit van Zorro. Hij valt het huis binnen van Don Diego de la Vega en tijdens een schermutseling wordt zijn vrouw Esperanza per ongeluk gedood. Montero laat de la Vega opsluiten en ontvoerd hun babydochter om deze als zijn eigen op te voeden. Twintig jaar later besluit Don Diego te ontsnappen als hij verneemt dat Montero terug is gekeerd naar Californië. Hij besluit een jonge onbezonnen dief onder zijn hoede te nemen en te trainen tot Zorro van de nieuwe generatie. Samen gaan ze de strijd aan met Montero om Californië te redden en hereniging te zoeken met de mooie jongvolwassen dochter van Don Diego.

De gemaskerde held Zorro zal voor de huidige generaties weinig tot de verbeelding spreken, maar het karakter heeft inmiddels al zijn 100e verjaardag achter de rug. In 1919 verscheen het fictieve personage voor het eerst, via de hand van de Amerikaanse pulp schrijver Johnston McCulley. Sindsdien werd Zorro de ster van talloze boeken, televisieprogramma’s en speelfilms. De meest bekende presentatie van de Spaans-Mexicaans gemaskerde held verscheen iets meer dan 20 jaar geleden aan de hand van regisseur Martin Campbell (GoldenEye, Casino Royale). Niet eerder werd Zorro op zo’n volwassen en spectaculaire wijze naar het grote scherm gebracht. En wonderbaarlijk genoeg heeft het de tand des tijds moeiteloos doorstaan en zal menigeen ook nu nog kunnen genieten van de weelderige decors en kostuums, de spetterende castoptredens, het romantische en bij vlagen ook geestige script.

The Mask of Zorro staat nog steeds als een huis en kan in principe vrij kort worden samengevat als vermaak van de bovenste plank. Met een ogenschijnlijk eindeloos avontuur en, voor het overgrote deel, gezinsvriendelijke actie is ‘Mask’ een serieuze film met komische momenten, een buitengewoon goede combinatie met de juiste chemie tussen de personages en het verhaal van de film. Campbell raakt vrijwel overal de juiste noten met een hoog tempo dat ondanks de ruime twee uur durende speelduur nooit te lang aan voelt. Het succes van Mask is vooral het vermogen om uit te blinken met een enorm lineair 13-in-een-dozijn verhaal. Er zijn maar weinig films die zo hartelijk slagen in hun eenduidige en voorspelbare narratief. De luchtige presentatie en deskundige constructie van de film zorgen tevens voor een bijna oneindige herkijkwaarde. Om de één of andere manier is het vrij tijdloze prent van avontuur en humor die het maximale uit het bekende concept haalt.

De elementen die het scherpe en geestige dialoog van The Mask of Zorro samenbrengen is het uitmuntende werk van de cast, die het uiterste uit het script halen. Door middel van dialoog en visuele effecten combineert de film veel humor naast het avontuur, drama en romantiek, maar voelt het nooit misplaatst of geforceerd. De cast begrijpt de aard van het script en met welk doel de film gemaakt is. Niet geheel verrassend is Anthony Hopkins zeer effectief als de verouderde held met een wraakzucht, maar vooral de energieke Antonio Banderas als zijn ruige vervanger is de perfecte match. De casting maakt de mentor-student relatie des te geloofwaardiger en interessanter, en het verhaal laat hun verschillende persoonlijkheden, maar met vergelijkbare doelen en motieven, goed samenvloeien. Catherine Zeta-Jones beleefde met The Mask of Zorro haar grote doorbraak in Hollywood. Zij werd van nature gecast als de mooie jongvrouw in nood die gevangen zit tussen de helden en de schurken, in steeds veranderende omstandigheden die haar langzaam doen beseffen wie ze werkelijk is. Haar chemie met Banderas is uitstekend en geeft de film de onmisbare dosis romantiek en charme mee.

Extra’s: Op deze 4K release van deze film zijn enkele interessante bonusfeatures te vinden.
· Nooit-eerder-vertoonde verwijderde scènes (08:57) Een totaal van 10 verwijderde scenes die niet eerder uitgebracht zijn; Scene 50 – Into the Dungeon, Scene 66 – Pay a Visit to Santa Anna, Scene 76 – Trinkets, Scene 105 – More Champagne, Scene 113 – A Sultry Dance-Alternate Cut, Scene 115 – You Should Have Told Me, Scene 134 – Pursuit of the Map, Scene 151 – Searching for Zorro, Scene 159 – Is That Man My Father en Scene 159.
· Bioscooptrailers (06:11) Een tweetal teasertrailers en de officiële bioscooptrailer van de film.

The Mask of Zorro 4K is tot op heden de beste vertegenwoordiging van de legendarische gemaskerde burgerwacht. Hoewel het personage Zorro de laatste jaren behoorlijk naar de achtergrond is verdwenen en bij de laatste generaties waarschijnlijk weinig bekendheid heeft, komt deze nieuwe 4K Ultra HD-uitvoering van de film misschien wel op het exact het juiste moment voor een herintrede. Met Antonio Banderas, Anthony Hopkins en Catherine Zeta-Jones in de hoofdrollen is de avonturenfilm van Martin Campbell nog steeds even opwindend en meeslepend als bij de release 22 jaar geleden. Met een glorieuze cast, uitstekende regie, vloeiende montage en een prachtige soundtrack van grootmeester James Horner wordt het vrij voorspelbare en lineaire verhaal naar grotere hoogten gestuwd. The Mask of Zorro is een zeer vermakelijke avonturenfilm en heeft de tand des tijds goed weten te doorstaan. Voor deze 4K presentatie heeft Sony zichzelf overtroffen met demowaardige beeld- en geluidsprestaties, een absolute aanrader.

Met dank aan Sony Pictures Releasing en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

22 juni, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer