Masters Of Sex – seizoen 2

Informatie

RegieMichael Apted, Michael Engler, Jeremy Webb, Keith Gordon, Michael Dinner, Adam Arkin en Adam Bernstein
Jaartal2015
Releasedatum04-11-2015
Speelduur699 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastMichael Sheen, Lizzy Caplan, Caitlin Fitzgerald, Teddy Sears, Nicholas D'Agosto, Annaleigh Ashford en Beau Bridges

Na ontslagen te zijn uit het Maternity Hospital, heeft Dr. William Masters de behoefte aan een plaats waar hij en Virginia Johnson hun werk kunnen hervatten. Vanwege het controversiële onderwerp van hun studie worden ze door nog twee ziekenhuizen gedwongen om te vertrekken, en besluiten ze hun eigen kliniek te openen. In een tijdperk van de seksuele revolutie en de spanningen rondom de opkomst van de burgerrechtenbeweging, begint hun complexe relatie zich in rap tempo te ontrafelen als gevolg van Williams’ plotse impotentie. Dit maakt de noodzaak naar behandeling van seksuele dysfunctie des te groter, niet alleen voor hun patiënten maar ook voor zichzelf. Thuis confronteert William zijn vrouw over haar groeiende onvrede en krijgt hij onverwacht bezoek van zijn vervreemde broer. Virginia’ s voogdij over haar twee kinderen wordt in twijfel getrokken vanwege de aard van haar werk.

Het tweede seizoen van Masters of Sex is in bijna ieder opzicht een verbetering op zijn voorganger. Niets ten nadele van het eveneens geprezen eerste seizoen, maar het tweede seizoen focust zich niet alleen meer op het privé leven van de hoofdrolspelers maar spendeert ook aandacht aan nieuwe complexere thema’s. Het seizoen wordt zorgvuldig opgebouwd met doordacht onderzoek over de culturele opvatting van seksualiteit in de revolutionaire jaren ’50 en ’60. Geslacht, privacy en preutsheid staan nog steeds centraal in vrijwel ieder conflict, maar die worden nu aangevuld met andere factoren die een diepe greep op de verschillende verhaallijnen hebben. Ras, religie, seksuele voorkeur en wetenschappelijke innovatie zijn andere thema’s die voorbij komen in dit tweede seizoen. Het onderzoek van Masters en Johnson wordt nog steeds flink bekritiseerd maar hun werk krijgt wel steeds meer en meer aanzien.

De eerste drie afleveringen werden geregisseerd door Michael Apted. Waar de eerste twee afleveringen plichtsgetrouw het plot en de verhaallijn voortduwen, is de derde het hoogtepunt van dit seizoen. Het vindt vrijwel geheel plaats in een hotelkamer maar we zien voor het eerst dat, de normaliter terughoudende, Masters zich volledig openstelt tegenover Johnson over zijn pijnlijk verleden. Deze persoonlijke scenes benadrukken hoe zij zich zowel emotioneel als fysiek tot elkaar aangetrokken voelen. Masters of Sex is een typisch voorbeeld van hoe een titel verkeerd geïnterpreteerd kan worden. Deze is namelijk behoorlijk misleidend aangezien de serie totaal niet geïnteresseerd is in enige vorm van zinnenprikkelende opwinding. Michelle Ashford (ontwikkelaar van de serie) stelt haar kijkers veel diepgaande vragen over de samenleving, vooruitgang en onwetendheid.

De overeenkomsten tussen de vervolging van seksualiteit en de strijd voor gelijkheid in de jaren 50 van de vorige eeuw is schrijnend! Dat er in dat tijdperk hatende en racistisch onwetendheid werd gespuwd is algemeen bekend maar toch is het verontrustend en triest dat het ook vandaag de dag nog actueel is. De parallellen tussen de vroegere raciale Civil Rights strijd en de recente toestanden in bijvoorbeeld Baltimore is schokkend. Masters of Sex kan vanzelfsprekend als een vermakelijk fictief drama bekeken worden. Een serie die zich identificeert met de Amerikaanse samenleving van decennia geleden. Maar wie verder kijkt dan dat, en de huidige wereldwijde samenleving onder de loep neemt, zal zien dat we op dit gebied nog lang niet zo geëvolueerd zijn als we soms denken.

Extra’s: De extra feature ‘The History of Sex’ is een 18-minuten durende blik op het tijdperk, de bewegingen en de medische vooruitgang zoals deze in Masters of Sex getoond wordt. ‘The Women of Sex’ is een exclusieve blu-ray featurette die in de vrouwelijke karakters van de serie duikt. ‘The Men of Sex’ is de vanzelfsprekende mannelijke tegenhanger. Tot slot vinden we nog enkele verwijderde en verlengde scenes van diverse afleveringen.

Masters of Sex – seizoen 2 is een welkom vervolg op één van de meest originele en verrassende tv-shows. Michael Sheen en Lizzy Caplan zijn een fantastisch duo als baanbrekende onderzoekers van de menselijke seksualiteit. De serie is een schoolvoorbeeld van hoe een titel je kan misleiden. Wie zijn of haar hoop gevestigd heeft op ‘Fifty Shades of Grey’ praktijken zal bedrogen uitkomen. Masters of Sex behandelt vooral de opvatting van seksualiteit in de revolutionaire jaren ’50 en ’60. Dit tweede seizoen ruimt daarnaast tijd in voor andere controversiële thema’s zoals ras en religie. Dit maakt het tweede seizoen nog een stuk sterker en diepgaander dan de eerste.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

3 december, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer