Maurice

Informatie

RegieJames Ivory
Jaartal1987 | 2019
Releasedatum24-09-2019
Speelduur140 minuten
DistributeurLumière
CastBarry Foster, Ben Kingsley, Denholm Elliott, Hugh Grant, James Wilby, Rupert Graves en Simon Callow

Maurice Hall groeit op in het edwardiaanse Engeland en leert al op zijn veertiende dat hij is voorbestemd om later te huwen met een degelijke vrouw en een gezin te stichten. Toch worstelt hij al op jonge leeftijd met zijn homoseksuele gevoelens en tijdens zijn studententijd wordt hij verliefd op de homoseksuele Clive Durham en geeft hij eindelijk toe aan zijn gevoelens. Wel moet hun relatie geheim blijven voor de buitenwereld; In die jaren is homoseksualiteit in Engeland verboden. Als een van de vrienden van Clive en Maurice ondervindt hoe gevaarlijk het is om homoseksuele gevoelens te tonen, is Clive zo onder de indruk dat hij de banden met Maurice verbreekt en zelfs een huwelijk aangaat. Maurice verwaarloost zijn studie en gaat in therapie op zoek naar genezing, maar uiteindelijk wordt vastgesteld dat hij ongeneeslijk is. Als hij gaat logeren bij zijn oude vriend Clive en diens vrouw wordt Maurice geconfronteerd met Alec Scudder, de jonge jachtopziener van Clive.

Speciaal voor de dertigste verjaardag van Maurice is de film voorzien van een gloednieuwe 4K restauratie van het originele cameranegatief en voorzien van een nieuwe geluidsmix. Dit alles onder goedkeurend oog van de gevierde regisseur James Ivory, die onlangs weer opnieuw in de spotlights stond toen hij een Oscar won voor zijn script van Call Me by Your Name. De film is, na A Room with a View, de tweede productie van Ivory en producent Ismail Merchant met een boek van E.M. Forster als onderwerp. Hij schreef de roman reeds in 1913-1914, maar werd postuum gepubliceerd in 1971. Ruth Prawer Jhabvala, de vaste schrijfpartner van Ivory bleek niet beschikbaar, maar Kit Hesketh-Harvey bleek de juiste keuze als vervanger en hij is er mede voor verantwoordelijk dat de roman op zo’n prachtige wijze naar het scherm is gebracht.

Wat ook dertig jaar na de eerste release opvalt is dat Maurice nog steeds een wonderbaarlijk opgebouwd periodedrama is. Met thema’s van repressie, waardigheid, compromis en verboden liefde is de film nog even actueel als in de tijd waarin het bronmateriaal werd geschreven. Het is iets dat nog maar eens werd onderstreept met het succes van Call Me by Your Name, dat in het verlengde van deze productie ligt. Net als andere Merchant Ivory producties kan de film ook rekenen op ijzersterk acteerwerk. Zo schitteren James Wilby en Rupert Graves, maar is Maurice vooral ook de eerste grote film van Hugh Grant. Wie hem vooral kent van zijn guitige rollen in romkoms als Love Actually en Bridget Jones’s Diary zal verbaast zijn over wat hij hier laat zien. Het is niet voor niets dat hij in Maurice beschouwd wordt als ontdekking voor een hele generatie. Het maakt Maurice tot een mijlpaal in de samenwerking tussen Merchant en Ivory en wordt niet enkel beschouwd als één van hun beste films, maar was ook één van de meest gewaardeerde en populairste mainstream films.

Maurice lijkt dertig jaar na eerste release enkel nog maar aan kracht te hebben gewonnen, iets dat vooral te danken is aan de magie die is ontstaan door het samenbrengen van alle op zichzelf staande reeds sterke factoren. Zo is de beeldkwaliteit prachtig, iets wat gelijk al bij de openingsscène op het strand opvalt. Daarnaast is Hugh Grant een openbaring en regisseur James Ivory levert hier een van zijn beste werken. Maar ook de prachtige score van Richard Robbins klinkt prachtig na de oppoetsbeurt. Het maakt deze fraaie restauratie niet alleen uitermate geschikt voor mensen om de film opnieuw te ontdekken, maar ook geschikt voor een kennismaking met een nieuwe generatie die bijvoorbeeld genoten hebben van Call Me by Your Name. Maurice is niet alleen een tijdloos meesterwerk, ook zal het menigeen nieuwsgierig maken naar die andere Merchant Ivory producties. Het lijkt een kwestie van tijd voordat een film als Remains of the Day eenzelfde behandeling en release krijgen.

Extra’s: Naast de film zijn er enkel twee promotionele trailers aan deze Blu-ray release toegevoegd.

Maurice heeft een prachtige restauratie gekregen en blijkt ook dertig jaar na de release een van de betere Merchant Ivory producties met revelatie Hugh Grant in de rol die zijn carrière definitief lanceerde. Niet alleen zien we prachtige locaties en sterk acteerwerk, ook is de film een sterke studie van klassenverschillen aan het begin van de vorige eeuw. Voor mensen die Grant vooral kennen uit romkom’s zal Maurice wellicht een wat taaie zit zijn, maar als zij de film echt de kans geven zullen ook zij snel meegevoerd worden in een prachtig en tijdloos verhaal. Nadat Lumière twee jaar geleden Howards End opnieuw uitbracht, toont Maurice ons opnieuw dat een fantastische restauratie ervoor kan zorgen dat het publiek deze films zelfs in betere kwaliteit kan ontdekken dan bij de oorspronkelijke release.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

30 september, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d8473b2881b2_selected-products" products="9200000115236226,9200000115236220" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer